GeriSeyahat Böylesi sadece Bingöl'de var
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Böylesi sadece Bingöl'de var

Böylesi sadece Bingöl'de var

Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Turna Gölü'ndeki yüzen adalar, havaların ısınmasının ardından gezi gruplarının gözde mekanı oldu. Yüzen adaların bulunduğu Turna Gölü, hafta sonu tatilini yemyeşil bir ortamda ve şehrin gürültüsünden uzak mekanda geçirmek isteyenler ile gezi gruplarının uğrak yeri haline geldi.

- Yüzen Adalar'a Bingöl ve Muş Havaalanları'ndan araçla yarım saatte ulaşmak mümkün.
- Dünya üzerinde birçok yüzen ada var fakat üzerinde ağaç olan tek yüzen ada Bingöl, Turna Gölü'nde.
- Turna Gölü'nde 3 yüzen ada bulunuyor. Adaların kalınlığı bir insan boyunda, derinliği yaklaşık 60 metre.
- Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce “Yüzen Adalar Tabiat Anıtı” olarak koruma altına alınan yüzen adalar için Solhan Kaymakamlığı, “Turizmin Anahtarı Yüzen Ada Projesi” kapsamında çevre düzenlemesi yaptı.
- Rüzgarın estiği yöne doğru yer değiştiren, sırıkla da itilebilen adaların bulunduğu gölün çevresi tel örgüyle çevrildi.
- Ziyaretçilerin iyi vakit geçirmesi ve adaları izlemesi için gölün etrafına seyir terasları, orman içinde dağ kulübeleri, piknik ve çocuk oyun alanları yapıldı.

Yüzen ada nedir?
Yüzen adalar, keçemsi ve saz gibi birbirini tutan bitkilerin, sudan daha az yoğun bir kara kütlesi oluşturmasıyla ortaya çıkıyor. Birbirine tutunan bu bitkiler, suyun üstünde sal gibi yüzmeye başladıktan sonra üzerinde bitkiler hatta ağaçlar yetişebiliyor. Rüzgarın estiği yöne doğru yer değiştiren adalar, büyüklüklerine göre sırıkla da itilebiliyor. Türkiye'de kayıt altına alınmış irili ufaklı 22 yüzen ada bulunuyor.

ABDULLAH ÇELİK / AA.

False