BOTOKS UYGULAMALARI

Sevgili okurlar, bu hafta konumuz son yıllarda çok popüler olan ve halk arasında çok merak edilen, zararlı olup olmadığı sürekli tartışılan, tıbbın her alanında kullanılan “botoks uygulamaları”...

Haberin Devamı

Günümüzde özellikle yüzdeki kırışıklıklarını gidermek amacıyla kullanılan, kolaylığı ve zahmetsiz bir işlem olması sebebiyle kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşan botoks, aslında Clostridum Botulinum bakterisinin bir toksinidir.
Botoks uygulamaları, cerrahi yönteme kıyasla istenilen sonuçların daha kısa bir zamanda alınmasını sağladığı için, daha çok tercih edilir. Botoks’un ülkemizde pek çok kişi tarafından kullanılan bir yöntem olması da bu konunun basında sürekli yer almasına ve “Botoks nedir” sorusunun her geçen gün daha çok sorulmasına sebep olur. Ben bugün botoks uygulamalarını bir hekim gözüyle ve biraz daha bilimsel bir yaklaşımla konunun uzmanı Doç. Dr. Lale Dönderici ile birlikte ele alacağım.
Yalnızca estetik anlamda daha genç ve pürüzsüz görünen bir cilde sahip olmak isteyenlerin değil, çeşitli cilt rahatsızlıkları nedeniyle oluşan deformasyon etkilerinden kurtulmak isteyenlerin de başvurduğu bir yöntem olan botoks ile ilgili hafta boyunca gönderdiğiniz sorularınızı konunun uzmanı Dr. Dönderici’ye sordum, o da cevapladı.

Haberin Devamı

Hocam, bahar aylarının gelmesiyle yeniden gündeme gelen bu Botoks nedir?

Botoks, Clostridum Botulinum bakterisinden üretilmiş doğal, protein yapısında bir ilaçtır ve dinamik kırışıklıklara yol açan kasları geçici süreyle gevşeterek etkisini gösterir. Kırışıklığa yol açan kaslara ince uçlu enjektörler ile çok düşük dozlarda uygulanır. İşlem süresi yaklaşık 10-15 dakikadır.

Peki etkisi ne kadar sürer?

Uygulama yapıldıktan sonra ilk etki 3-7 gün içerisinde ortaya çıkar ve bu etki yaklaşık 4-6 ay sürer. Tekrar eden uygulamalarda bu süre uzar. Botoks’un etkisi uygulandığı bölgeyle sınırlıdır; vücut içerisinde dolaşmaz.

Gelelim kırışıklıklara... Kadınların korkulu rüyası kırışıklıklar nasıl oluşur?

Evet, aslında çok doğru bir nokta. Çünkü Botoks’un yüz bölgesindeki faydasını daha iyi anlayabilmek için öncelikle kırışıklıkların nasıl oluştuğunu bilmek lazımdır. Yüzde oluşan kırışıklıklarda en önemli neden mimiklerimizdir. Güldüğümüz, kızdığımız, şaşırdığımız zaman cilt altındaki kaslar hareket eder. Bu hareketlerin sürekli tekrarlanması kırışıklılara davetiye çıkarır. Kişinin mimiklerini kullanma sıklığı, güneşe maruz kaldığı süre, cilt ve kas yapısı, yaşı ve cinsiyeti bu kırışıklıkların seviyesinde belirleyicidir.

Haberin Devamı

Kimler Botoks ile kırışıklık tedavisi için uygundur?

Botoks enjeksiyonları daha iyi görünmek isteyen erişkinler için uygundur. Sadece sanatçılar, politikacılar, modeller değil, öğretmenler, anneler, iş dünyasından ve hayatın her alanından görünüşüne önem veren binlerce kadın ve erkek Botoks’un faydalarını keşfetmiştir.

Peki Botoks uygulaması nasıl olur?

Doktor en iyi sonucu alabilmek için, kişinin beklentilerini de gözeterek enjeksiyon yapılacak bölgeyi tespit eder. Anestezi gerekmez, hassasiyete göre belki anestetik bir krem veya buz kompresi uygulanabilir. Uygulanacak her bölgeye çok az dozlarda enjekte edilerek uygulanır.

Bu ağrılı bir işlem midir?

Haberin Devamı

Aslında hayır. Botoks öncesi bazı uyuşturucu kremler sürülerek yüz kısmını belirli bir seviyeye kadar uyuşturduğumuz için çok az ve kısa süreli hafif yanma ve batma hissi duyulabilir. Yani botoks acı vermiyor diyebiliriz. Uygulamadan sonra hasta herhangi bir sıkıntı yaşamaz.

Yine çok merak edilen bir konu; Botoks yaptırıldığında yüz ifadesinin kaybolduğu söyleniyor. Doğru mu?

Hayır, bu hekimin elinde olan ve hastanın arzusuyla gerçekleştirilen bir olaydır. Bazıları kaşlarının kalkmasını isterken bazıları tercih etmez. Bazıları için önemli olan göz kenarı ve kaş arası çizgilerinden kurtulmaktır. Sanıldığının aksine Botoks yaptırıldığı zaman donuk, ifadesiz bir surat olması gerekmez. Botoks yaptıran birçok tiyatrocu, kırışıklıklarının giderilmesini ama mimiklerini kullanmaya devam etmeyi istemektedir. Uygulanan doz ve bölge seçimi ile bunu sağlamak mümkündür.

Haberin Devamı

Botoks uygulanınca yüz şişer mi?

Hayır. Botoks bir dolgu maddesi değildir. Yüzü şişirmez. Estetik uygulamalarda dudak veya yanakları dolgunlaştırmak için bazı dolgu maddeleri kullanılmaktadır. Ülkemizde genellikle, hiyaluronik asit bazlı dolgu maddeleri veya kişinin kendisinden alınan dokular, enjeksiyon metotlarıyla dolgu maddesi olarak kullanılmaktadır. Bu malzemeler, dokunun içerisine girdikten sonra, birkaç gün şişliğe neden olabilir. Botoks ise bir dolgu maddesi değildir. Kırışıklığa yol açan kasları gevşetmekte kullanılan bir ilaçtır. Enjeksiyonun yapılmasından sonra kas içine yayılarak dağılır. Hiçbir şekilde yüzde dolgunlaştırma amaçlı kullanılmaz. Dudak dolgunlaştırmada da kullanılmaz.

Haberin Devamı

Botoks uygulandıktan sonra Botoks yapıldığı fark edilir mi?

Yüzde dinlenmiş, olumlu ve aydınlık bir ifade olduğu fark edilir ama hasta söylemedikçe anlaşılmaz. Botoks yapıldıktan itibaren 3-7 gün içerisinde etkili olmaya başladığı için, anlık bir etki söz konusu değildir. Özellikle kaşların çok kalkması talep edilmediyse, ifadede hemen fark edilen bir değişiklik olmayacaktır.

Botoks sadece kadınların tercih ettiği bir uygulama mıdır?

Hayır. ABD’de Botoks uygulamasını tercih edenlerin yüzde 15’i erkektir. Ülkemizde de Botoks yaptıran erkeklerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır.

Peki Botoks yeni kırışıklıklara yol açar mı?

Hayır. Botoks uygulamasından sonra, kişiler kırışıklıklarına önceden olmadığı kadar dikkatli baktıkları için böyle zannedilmektedir. Bir de, kişinin kendi tercihiyle kaşlar doğal görünümüne göre çok fazla kaldırıldığı takdirde böyle bir durum meydana gelebilir.

Uygulama sonrasında iyileşme dönemi var mıdır?

Basit, hızlı ve iyileşme süreci gerektirmeyen bir uygulama olduğu için, hasta uygulamadan sonra günlük hayatına hemen geri dönebilir.

Son olarak, Botoks pahalı mıdır?

Hayır. Düşünüldüğü kadar pahalı değildir. Piyasada satılan ve sadece cildi beslemek, nemlendirmek amacıyla, çok yüzeysel kırışıklıklar için kullanılan ithal kremlerin 4-6 aylık maliyetleriyle karşılaştırıldığında bile, makul rakamlardadır.


OKUYUCUDAN DOKTORA

35 yaşındayım ve göz çevresindeki kırışıklıklar için artık botoks yaptırmayı düşünüyorum. Fakat alerjik bir bünyem var, örneğin kozmetik hiçbir ürün kullanamıyorum. Bu yöntemin alerji riski var mıdır? Uygulama öncesinde herhangi bir tetkik/tahlil yapılması gerekiyor mu?
Hülya D.

Botoks enjeksiyonu öncesinde herhangi bir tetkik yapılması gerekmez. Literatürde klasik bilgi olarak botoksun alerjik yan etkisi olmadığı kabul edilmektedir. Ben de bugüne kadar kendi hastalarım üzerinde yaptığım hiçbir dolgu veya botoks uygulamasında alerjik reaksiyon ile karşılaşmadım.

6 ay önce botoks yaptırdım ancak hiç memnun kalmadım. Çizgilerimle birlikte mimiklerim de kayboldu ve etrafımdaki herkes ifadesiz bir yüzüm olduğunu söylüyor. Bu benim cildimle mi yoksa uygulamayı yapan kişiyle mi ilgili?
Damla K.

Yüzümüzde mimik oluşumunda görevli irili ufaklı birçok iç içe geçmiş kas bulunmaktadır. Botoks zaten aşırı mimiklerden kaynaklanan kırşıklıkların ortadan kaldırılması amacıyla kullanılan bir yöntemdir. Burada önemli olan etkili olabilecek minimum doz ve doğru kasa yapılan enjeksiyonlardır. İstenmeyen sonuçların ortaya çıkmasını engellemek için botoks enjeksiyonu yapacak kişinin tecrübeli olması ve yüzün anatomisini çok iyi bilmesi gerekir.

Ben 29 yaşında henüz yüzünde hiç kırışıklık olmayan bir bayanım. Ancak sürekli kaş çatmaya bağlı derin bir mimik çizgim var. Buna rağmen bana botoks veya başka bir yöntem önerir misiniz?
Hatice S.

29 yaş botox için uygun bir yaştır, kırışıklıklar sadece tek bir bölgede bile olsa botoks ile birlikte dolgu uygulaması yapılmasını önerebilirim.

Botoks’un yılan zehri olduğu söyleniyor. Bu doğru mu?
Deniz F.

Hayır, botoks Clostridum Botulinum adında özel bir bakteriden üretilmiş, doğal, saflaştırılmış, protein esaslı bir ilaçtır. Kontrollü bir şekilde laboratuvar ortamında saflaştırılarak üretilir.

KISACA LALE DÖNDERİCİ

İstanbul’da doğdu. Orta öğrenimini Ankara’da tamamladıktan sonra 1979 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Milli Eğitim Bakanlığı Beşevler Sağlık Eğitimi Merkezi’nde 2 yıl pratisyen doktorluk yaptı. Daha sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalında araştırma görevlisi olarak çalıştı. 1984 yılında uzmanlık eğitimini bitirerek zorunlu hizmet dolayısı ile atandığı Sinop Devlet Hastanesi’nde 5 yıl hizmet verdi. 1989 yılında başasistan olarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne döndü. 1999 yılından bu yana kendi kliniğinde serbest muayenehane hekimi olarak çalışmaktadır.

SİZ SORUN, UZMANLAR YANITLASIN

Önümüzdeki hafta konumuz “kanserde lokal tedavı uygulamaları.” Son yıllarda tıbbın hızla gelişmesiyle kanser tedavisinde uygulanmaya başlanan pek çok yeni tedavi yönteminin yanısıra, bütün vücut yerine lokal yani bölgesel kanser tedavisi uygulamaları da kullanılmaya başlanmıştır. Bu tedavilerden en önemlisi girişimsel radyolojik yöntemlerdir. Haftaya “Kanserlerin lokal tedavisinde hangi yöntemler kullanılır, en çok hangi organlarda ve hangi kanser türlerine “lokal tümör tedavisi” uygulanmaktadır?” gibi soruları Hacettepe Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi radyoloji uzmanı Prof. Dr. Okan Akhan’a soracağım. Bu ilginç ve yeni yöntem ile ilgili merak ettiklerinizi jineklinik@senolkalyoncu.com adresinden bana ulaştırabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları