Boş çerçeve

Evimizin duvarlarından birisinde, bir çerçeve asılıydı:

Deniz Baykal ‘‘Hayvan hakları, çevre, doğa ile ilgili parti programını’’ imzalamıştı babam ile anneme.

Sevinip oraya asmışlardı.

Şimdi o çerçeve orada yok.

Bizimkiler onu oradan almışlardır.

Çünkü son zamanlarda CHP Partisi onları çok üzdü. Kaç gece evimiz sessiz ve neşesizdi.

Çankaya Belediyesi'nin Çankaya semtindeki Koru-Sev barınağında binden fazla köpek var.

Kim onları görmeye gitse, oradan ağlayarak ayrılıyor ve bir daha acı çekmemek için oraya uğramıyor.

Bütün hayvanların dizden aşağısı yara içinde.

Üst üste dolduruldukları kafeslerden acı çığlıkları geliyor.

Her gece içlerinden bazıları ölüyor.

Bir tür infaz yeri orası.

Üç-beş merhametli hayvansever hanımdan, onların cep harçlıklarını vererek tuttukları birkaç iyiniyetli işçiden başka kimse yok. Onlar da çaresiz ve üzgünler.

*

Annem birkaç gün önce oraya gitti, geldiğinden beri hiç konuşmuyor ve bizimle göz göze gelmekten kaçınıyor.

CHP Partisi iyi ki bütün barınaklara bakmıyor.

Babam durmadan ‘‘dünyanın her yerinde sosyal demokratlar çevreci olurlar, bir tek bizimkiler patronları seviyorlar’’ diyor, kendi kendine dolanıp duruyor.

Barınağa yakın evlerdeki çocuklar, o acı çığlıklar yüzünden bunalıma girdiler.

Belediye veterineri-meterineri ortada yok.

Yemek yok.

Hastalık, ölüm ve çığlıklar var.

O kadar...

*

Oysa babamın sevmediği partililerin belediyelerinden hep iyi haberler geliyor, onlar hayvanları sevmeye ve korumaya başladılar.

Zaten Deniz Baykal'ın bizimkilere imzaladığı o çerçeve artık yerinde değil.

Dilerim, o Belediye Başkanı bir daha seçilemesin. Dilerim iyi insanların elleri ve hayvanların çığlıkları onun yakasını bırakmasın.

Ben her gece onun bir daha ‘‘yetkili-önemli’’ bir yerde olmaması, ona canların emanet edilmemesi için dua ediyorum.

Bir canlıyı kafese kapatarak öldürmek...

Bundan daha ağır bir insanluk suçu olabilir mi?..


Alman Çoban Köpekleri’nin derneği oldu


Alman Çoban Köpekleri Birliği Derneği, 22 Eylül'de faaliyete geçti. Türkiye'deki Alman Çoban Köpekleri'ni kayıt altına almayı ve korumayı hedefleyen dernek, aralık ayında bu ırka ait köpekler için bir yarışma da düzenleyecek.


Alman Çoban Köpekleri Birliği Derneği, 22 Eylül'de faaliyete geçti. Yedi kurucu üyesi bulunan derneğin başkanı Etem Vatansever. Dernek kısa bir süre önce kurulmuş olsa da, 10'dan fazla üyesi var.

Türkiye'de Alman çoban köpeği ırkını korumak ve genişletmek derneğin birinci amacı. Cins köpeklerin kayıt altında tutularak, ırkın devamının takip edilmesinin önemli olduğunu söyleyen Etem Vatansever, cins köpeklerin başka tür köpeklerle çiftleştirilmemesi gerektiğine inanıyor.

Ethem Vatansever’in Nero Von Goppy, Angie Von Dragalevzi ve Bella adında üç tane Alman çoban köpeği var. Çocukluğundan beri hayvanlara düşkün olan Vatansever, köpeklerini bir sene önce almış ve Alman çoban köpeklerini araştırmaya başlamış. Bulgaristan Alman Çoban Köpekleri Derneği'nin başkanı ile tanışınca Türkiye'de de böyle bir derneğe ihtiyaç

olduğuna karar vermiş.

Dernek, Türkiye'de cins Alman Çoban köpekleri yetiştirmede rehber olmayı hedefliyor. Halk arasında Alman Çoban köpeklerine ilgi uyandırmak da amaçlarından biri.

Şu anda derneğin 10'dan fazla üyesi var. Etem Vatansever'e göre Türkiye'de bu ırkı seven çok insan var ve üye sayıları kısa bir sürede 2000-3000'e ulaşacak. Alman çoban köpeği yetiştiren, besleyen ve bu ırka gönül vermiş herkes derneğe üye olabiliyor. Üyeler dünyadaki Alman çoban köpekleriyle ilgili tüm aktivite ve gelişmelerden haberdar ediliyor.

Aralık ayında dernek Alman çoban köpekleri yarışması düzenleyecek. Yarışmalarda ve yapılan sınavlarda başarılı olamayan köpeklerin yavrularına secere verilmeyecek. Bunun dışında üyelerin bir araya geldiği ve dileyenin 24 saat köpeğiyle birlikte ziyaret edebileceği, derneğe ait bir yer açılması da planlanıyor.


Kedici ressamın yedinci sergisi


‘‘Resimlerimde hep kediler yer alıyor, evet... Aslında ben kedilerle kendimi anlatıyorum resimlerimde. Sadece kedi resimleri değil onlar, benim duygularımın dışavurumu. Kendi yalnızlığım, duygusallığım, hayallerim, anılarım, benim renklerim tuallere yansıttıklarım. Kırmızılar tutkularım, mavilerim huzurlarım... Resimlerimdeki kedilerin hepsi benim aslında...’’

‘‘Kedici ressam’’ olarak tanınan Sedef Yılmabaşar Ertugan, 9 Ekim'de açılan sergisini böyle anlatıyor. Toprak Sanat Galerisi'ndeki sergi 11 Kasım'a kadar devam edecek. Ihlumar Yıldız Cad. No. 10 Beşiktaş. Tel: 212-326 35 80.


sanalakvaryum.com'a göre en çok piranha ve çiklit balıklarına ilgi var


Hayvanlar hakkında hazırlanan siteler kedi ve köpekle sınırlı değil. Akvaryum balığı besleyenlerin buluşma adresi sanalakvaryum.com'da akvaryum balıkları, balık hastalıkları, akvaryum malzemeleri hakkında bilgiler yer alıyor. Balık almak ve vermek isteyenlerin ilan da bırakabildiği sitenin 4864 üyesi var.


Web yazılım alanında çalışan Özgür Ablak, iki buçuk yıl önce akvaryum balıklarıyla ilgili bilgilerini paylaşmaya niyetlenince, sanalakvaryum.com'u kurmuş. Ticari amaç gütmeyen sitede akvaryum balıkları hakkındaki yazıların yanı sıra balık hastalıkları, akvaryum malzemeleri ve akvaryum bitkileri konusunda bilgiler de yer alıyor.

Sitenin şu anda 4864 üyesi var. Forumlara katılmak ve ilan verebilmek için üye olmak gerekiyor. Ziyaretçiler de katıldığı için sitenin sürekli güncellenen bir yapısı var. Balık almak ya da vermek isteyen meraklılar, siteye ilan bırakabiliyorlar. Özgür Ablak'ın gözlemlediğine göre en çok piranha ve çiklit balıkları ilgi çekiyor.

Ablak'ın da altı adet piranhası bulunuyor. Bugüne kadar hemen her tür akvaryum balığını beslemiş. Tarantula, timsah ve yılan gibi hayvanlar da cabası... Ablak'ın oluşturduğu sitede balıkların dışında kedi, köpek ve sürüngen hayvan ilanlarına da yer veriliyor. Ablak, sanal ortamda bir araya getirdiği hayvanseverleri gerçek hayatta da buluşturmayı hedefliyor.


SİZ PAKO’YA SORUN PAKO DA UZMANA


Veteriner Hekim Talat GÜLBAY


Göz akıntısı hastalık belirtisidir


İki yaşındaki İran kedimizde sürekli olarak göz akıntısı var. Gözlerini sık sık temizlememize rağmen bir türlü iyileşmiyor. Göz akıntısını kesmek için ne yapmalıyız?

Sağlıklı kedilerde bir miktar göz akıntısı normal karşılanabilir. Özellikle İran kedileri, Pekinese ve Pug ırkı köpeklerde gözün anatomik yapısından dolayı bu akıntı diğer kedi ve köpeklere göre biraz daha fazla olur. Bununla birlikte göz akıntısı, göz hastalıklarının en bariz belirtisidir.

Kedilerde göz akıntısı ile seyreden hastalıkları şöyle sıralayabiliriz: Gözün akıtıcı kanallarında meydana gelen tıkanmalar, gözyaşı bezlerinin normalden fazla akıntı üretmesine yol açan kornea yangıları, göz kapağı hastalıkları, kornea ülserleri, glaukom, lens luksasyonu, gözbebeği ve etrafındaki dokuyla damarların hastalıkları, keratokonjuktivit gibi hastalıklar, göz travmaları, gözdeki anatomik bozukluk ve defektler, göz enfeksiyonları ve alerjik reaksiyonlar.

Genellikle gözdeki problemin ciddiyeti göz akıntısının miktarı ile doğru orantılıdır. Göz akıntısı düzenli göz temizliği yapmanıza rağmen artarak devam ediyorsa ilk olarak veteriner hekiminizden kedinizin gözünü muayene etmesini istemelisiniz. Hekiminiz fiziksel muayenenin yanı sıra gözyaşı testleri, göz akıntısıyla ilgili incelemeler yaparak ve gerekli görürse röntgen gibi görüntüleme tekniklerinden yararlanarak problemi tespit eder.

Gözde tespit edilen hastalığın tedavisi uygun ilaçlarla veya ameliyat yöntemleri ile tedavi edilirken hekiminizin önerdiği ilaçlar dışında göze herhangi bir ilaç uygulamamalısınız.

Kediniz İran kedisiyse ve göz akıntısının dışında gözde kızarıklık, büyüme, kaşıntı, şişme, renk değişikliği, kapanma ve ışığa karşı duyarlılık varsa veteriner hekiminize başvurmanız gerekir.
Yazarın Tüm Yazıları