Borsada 4000 sendromu

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Piyasalarda yeni beklentiler aranıyor. Beklentilerin bitmesi, geçen hafta özellikle borsada kendini hissettirdi. 4 bin puan direncini ikinci denemesinde de geçemeyen borsa, geçen haftayı bir aylık bir aradan sonra küçük çapta da olsa, düşüşle kapattı.

Borsa geçen 32 puan kayıpla, 3 bin 858 puana indi. Hisse senetlerinin haftalık ortalama değer kaybı binde 8 oldu.

Böylece şubat ayını soluksuz bir tırmanış sonucunda, tam yüzde 51.5 primle tamamlayan borsa, mart ayının ilk haftasında tekledi.

Şubat sonunda 4 bin puanı zorlayan ve gelen kár satışları ile 4 bin 6 puandan dönen borsa geçen hafta içinde 4 bin puanı ikinci kez denedi. Hafta ortasında enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından endeks 4 bin 9 puana kadar yükseldi. Fakat yine bu seviyelerde tutunamayarak, 4 in puanın altına geriledi.

ZOR ENGEL

Borsanın 4 bin puanı bu hafta da aşması zor gözüküyor. Spekülatörler, endeks ağırlıklı hisse bazı alımlarla yeniden yükseliş dalgası yaratmak isteyebilirler. Fakat mevcut seviyelerinde veya biraz daha üzerinde satış baskısının artması ve borsanın sıkışık seyrini sürdürebilir.

Hatta kár satışlarının hızlanması halinde sert sayılabilecek bir düzeltme hareketi de yaşanabilir ve İMKB endeksi 3 bin 500 puan seviyelerini de tekrar görebilir.

Seçim atmosferi önümüzdeki günlerde kendini biraz daha keskin hissettireceği için piyasaları da bu gelişmelerden uzak değerlendirmek imkansız olur.

Her ne kadar piyasalarda DSP-ANAP koalisyonu üzerine işlemler yapılsa da yabancılar, seçim sonrasını henüz net olarak gördüklerini ifade edemiyorlar. Bu yüzden yabancıların İMKB'de, yüklü alıma geçtikleri söylenemez.

Yabancıların alıma geçmemeleri, 4 bin puan direncinin kırılmasını zorlaştırıyor.

Bu yüzden borsada mart ayı, geçen ay yaşanan hızlı çıkışın hazmedilmesi ile geçebilir. Keza borsayı bundan sonra taşıyabilecek olumlu beklentiler bitmiş durumda.

Bölücübaşının Türkiye'ye getirilmesinden sonra piyasaları saran iyimserlik, şubat ayı enflasyon rakamlarının yanısıra, şirketlerin yıllık kár beklentileri de beslendi. Hisseleri borsada işlem gören şirketlerin yıllık bilançoları da, özel izinliler dışında tamamlandı sayılır. Dahası borsa koridorlarında fısıldananlardan çok farklı bir şekilde, düşük çıkan şirket kárları da hayal kırıklıkları yaratmış durumda.

FAİZ DÜŞERSE ŞAŞIRMAYIN

Geçen hafta en olumlu gelişme, faiz cephesinde yaşandı. Haftayı yüzde 116 seviyesinde açan bono faizleri, sürekli düşüş trendi içinde hafta sonunda yüzde 102'ye kadar geriledi.

Enflasyon rakamları ile faizlerde hızlanan düşüşe, haftanın son gününde Merkez Bankası'ndan iki puanlık kotasyon indirimi ile gelen destek gözardı edilemez. 15 puana varan düşüşle yüzde 100 sınırına kadar gerileyen bono faizlerinde yeni hedef, iki haneli rakamlar. Faizlerde, yüzde 100 seviyesinin çok kolay kırılamayacağı söylemlerinin yanısıra, oranların yüzde 48'lik enflasyon iyimserliği ile önümüzdeki günlerde yüzde 90'ları görebileceği telaffuz edilmeye başlandı.

Faizler, çok yakında yüzde 90'ları test ederse şaşırmayın!



Yazarın Tüm Yazıları