Bornova Belediyesi'nde memurların yüz tanıma sistemi zaferi

Güncelleme Tarihi:

Bornova Belediyesinde memurların yüz tanıma sistemi zaferi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2017 12:20

Bornova Belediyesi'nde memurların yüz tanıma sistemi zaferi

Haberin Devamı

Memurlar kurtuldu işçiler dava açacak

İZMİR'de Bornova Belediyesi'nin personeline mesai takibi için uyguladığı 'Yüz tanıma sistemi' yargıdan döndü. Memur sendikasi Tüm Bel-Sen'in açtığı davada İzmir 6. İdare Mahkemesi'nin özel hayatın gizliliğini ihlali gerekçesiyle iptal ettiği uygulama, memurlar ve sözleşmeli personel için kalktı. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, işçiler için de uygulamanın kalmasını sağlamak için dava açacaklarını açıkladı.

İzmir'de Bornova Belediyesinin, personeline mesai takibi için başlattığı yüz tanıma sistemi Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikasi (Tüm Bel-Sen) 2 No'lu Şubesi'nin açtığı dava sonucu iptal edildi. Belediye'nin sendikanın uygulamanın kaldırılması yönünde başvurusunu reddetme kararına karşı açılan davada, İzmir 6. İdare Mahkemesi   kararını verdi. Mahkeme, "Olayda personelden kişisel veri alınması kapsamında olan 'Yüz tanıma sistemi' ile mesai takip uygulamasının, kamusal alanda da olsa 'özel hayatın gizliliği' kapsamında bulunduğunun anlaşılması kaşısında, uygulamanın sınırlarını, usul ve esaslarını gösteren yasal bir dayanağın bulunmaması, toplanan verilerin ileride başka bir şekilde kullanılmayacağına dair bir güvencenin mevcut olmaması göz önüne alındığında, mesai takibi için oluşturulan yüz tanıma sistemi uygulamasının kaldırılması istemiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı" sonucuna vardı. Bu gerekçeyle de sendikanın uygulamanın kaldırılması talebinin reddi yönündeki işlemin iptaline karar verdi. Bu kararla memurlar ve sözleşmeli personel için yüz tanıma sistemiyle mesai kontrolü uygulaması yapılamayacak. Kart uygulamasına geçilecek. Ancak, memur sendikası, üyelerini kapsayan bir dava açtığı için, işçiler için yüz tanıma sistemi devam edecek.

Tüm Bel-Sen 2 No'lu Şube tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Mahkeme, Tüm Bel-Sen tarafından Bornova Belediyesi’ne açılan yüz tanıma sistemi davasıyla ilgili karar verdi. Bugün itibariyle uygulanmaya başlayacak olan karar Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor ve emsal teşkil ediyor. Bugün uygulamaya koyulan mahkeme kararınca, artık memurlar ve sözleşmeli personel kadrolarında çalışanlar yüz tanıma sistemini kullanmayacak, kart okuma sistemine geri dönecek. Fakat işçiler yüz tanıma sistemini kullanmaya devam edecek. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’dan birçok kez randevu talebinde bulduk. Fakat olumlu bir yanıt alamadık. Biz bunun diyalog ile çözülmesi tarafında olduğumuzu her zaman vurguladık. Bizim asıl derdimiz, mahkemeden ziyade sorunlarımızı diyalog ile çözebilmekti. Belediye başkanı hiçbir zaman diyaloğa yanaşmadı. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’nın müdürlüklere göndermiş olduğu yazıda, sendikamıza olan tutumunu sendikanın adını anmayarak gösterdi. Sendikamızın adını dahi yazıda geçirmeyen Bornova Belediye Başkanı, bizi 'Belediyemizde faaliyet gösteren sendika' olarak lanse etmiştir. Belediye başkanı, bu kadar zorlamak yerine yüz tanıma sistemini kaldırmalıydı. Normalde bütün personelin yüz tanıma sisteminden muaf tutulması gerekiyor. Buna, hizmet alımı, sözleşmeli ve kadrolu işçiler de dahil edilerek iptalinin sağlanması gerekiyordu. Mahkeme kararına rağmen Belediye başkanı zorlamaya devam ediyor. Bunun sebebi ise, memurların bu davayı kazanmış olması fakat bu uygulamanın işçiler için geçerli sayılmaması. İşçiler yüz tanıma sisteminden geçerken memurlar bugün itibariyle yüz tanıma sisteminden geçmeyecek, kart basma yöntemini kullanacak. İşçiler bu uygulamayı kullanmak istemiyorlarsa dava açmaları gerekiyor. Bunu da DİSK ve Belediye-İş öncülüğünde gerçekleştirebilirler" denildi.

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da yaptığı açıklamada, uygulamanın memurlar ve işçiler arasında ayrım ortaya çıkardığını, insan haklarına aykırı olduğunu, özel yaşama müdahele ettiğini belirttiği bu sistemin yanlışlığının ortada olduğunu söyledi. Sarı, uygulamaya karşı DİSK olarak hukuk mücadelesi başlatacaklarını, işçilerin de yüz tanıma sistemine tabi olmaması için dava açacaklarını söyledi.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!