Bono piyasası neden iyimser?

Salih NEFTÇİ
Haberin Devamı

Bono piyasasında hava bugünlerde Borsa'dakinden epeyi farklı.

Borsa yönsüz.

Ama bonoda ibre yukarı. Faizler düşüyor. Bütün siyasi sorunlara rağmen oyuncular iyimser. Yakından bakınca, şaşırtıcı da değil.

HİSSE SENEDİNİN VADESİ

Hisse senedinin vadesi yok. Bir hisse senedi aldığınızda, bunu tutabildiğiniz kadar tutacaksınız. Tutmak istemediğiniz zaman da gidip başkasına satacaksınız.

Bonoda ise bir gün geliyor, yatırdığınız TL'yi aynen geri alıyorsunuz. İtfa günü bononun riski bitiyor.

Hisse senedinde ise risk hep var.

Bu nedenle kısa vadede koşullar olumlu, ama uzun vadede risk yüksek ise bono piyasasının iyimser, Borsa'nın da kötümser olması mümkün.

TUFAN

Şimdiki hükümet sattığı bonolarda vadenin düşmesine gayret etti. (Piyasa istikrarlı, enflasyon düşme trendinde ise, bu doğru bir yaklaşım.)

Son satılan iskontolu bonolar genellikle 3 veya 6 ay gibi vadelerde piyasaya sürüldü.

Önce 3 aylık bir kâğıdı alalım. Para bir kere Hazine'ye gittikten sonra, geri gelene kadar 3 ay dayanmak gerekecek. 3 ay sonra tufan da olsa bono yatırımcısını fazla ilgilendirmez. Yeter ki 3 ay içinde büyük bir çalkantı çıkmasın. Şimdi önümüzdeki 3 aya bakalım.

SEÇİM OLASILIĞI

Son olaylardan sonra bir erken seçim olasılığı arttı. Ama bu bile elinde 3 aylık kâğıt tutan bir yatırımcı için fazla tehlikeli değil. Seçim kararı alınması en az 3-4 hafta sürer. Seçimin yapılması da en az 2-3 ay gibi bir zaman gerektirir.

Seçim sonuçları belli olana kadar yatırımcı parasını ve faizini almış olacaktır.

Bono piyasasında şu anda ‘‘trade eden’’ kâğıtlar bir erken seçim riskinden fazla etkilenmeyecektir.

MEVSİMLİK HAREKET

Mevsimlik koşullar da yatırımcıdan yana. Bir yanda enflasyonun nispeten düşük çıktığı mayıs-temmuz ayları, diğer yanda geciktirilen kamu zamları ve düşük giden devalüasyon.

Enflasyon beklentileri önümüzdeki üç ay içinde bir miktar aşağı çekilmiş oluyor. Oysa faizlerde aynı oranda düşüş yok. Demek ki 3 aylık dönem itibariyle baktığımızda reel faiz yükselmiş bulunuyor.

POZİSYON AÇMA

Son etki, ekonomi yönetiminin oyunculara pozisyon açtırma çabaları. (Bu bizim bir yorumumuz.)

Önde gelen bazı bürokratlar bir süredir verdikleri demeçlerde önümüzdeki aylarda kurların yavaş gideceğini ima ettiler. En azından piyasaların yorumu böyle oldu. Bu yorum karşısında da sessiz kalındı.

Benzer demeçlerde döviz piyasasına satış geldi. Pozisyonlar açıldı. Merkez Bankası rezervleri arttı.

Oyuncular Türkiye piyasalarında ne zaman açık pozisyonu artırırlarsa, bono piyasası da hemen iyimser havaya bürünür. Bu sefer de öyle oldu.

SONUÇ

Gelecek riskli.

Ama bono piyasasında üç ayda bir şey olmaz diye düşünenler çok. Elbette risk, risktir. Ne olacağı belli olmaz. Ancak bu kişiler fazla haksız da sayılmazlar.













Yazarın Tüm Yazıları