Bolu'da arı yetiştiricilerine konferans verildi

Güncelleme Tarihi:

Boluda arı yetiştiricilerine konferans verildi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2016 17:39

Haberin Devamı

BOLU (AA) - Bolu İli Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından, "Arı ürünleri" ve "Arı hastalıkları" konusunda konferans verildi.

Birliğin 2016 yılı Eğitim Faaliyetleri kapsamında Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinliğe, Bolu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş, Bolu İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Ünalan, Sivas İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yılmaz Doğan ve Bolulu arıcılar katıldı.

Konferansta konuşan Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Aslı Özkök, katılımcılara arı ürünleriyle ilgili bilgiler verdi.

Balın içindeki hijyenle alakalı bilgiler veren Özkök, bal, polen, propolis, arı ekmeği, bal mumu, arı sütü gibi arı ürünlerinin elde edilişi ve bunların yararlarını arıcılarla paylaştı.

Haberin Devamı

Aynı üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışan Doç. Dr. Aslı Özkırım ise Türkiye’de sıkça görülen arı hastalıkları hakkında sunum yaptı.

Arı hastalıklarıyla mücadelede toplu bir şekilde hareket edilerek olumlu sonuçlara ulaşılabileceğini belirten Özkırım, "Arıcıların en çok karşılaştığı 'Amerikan Yavru Çürüklüğü' sinsi bir mikroptur ve tehlike anında ceketini giyer ve kamufle olur. İlaçla mücadele etmek zordur ve böyle bir durumla karşılaşıldığında kovanınızdan alacağınız örnekleri araştırma merkezimize gönderin ve sonuçlar size ulaşana kadar hastalık bulaştığını düşündüğünüz kovanlarınızı koloninizden ayırın ve sonuçlarda hastalık olduğu kesinleşirse ilaçla değil direkt yakarak yok etmeye çalışın" diye konuştu.

Özkırım, bu mikrobun 30 yıl boyunca kendini kamufle edebileceğini ve kovandaki en ufak çatlakta bile kendisini saklayabileceğini belirterek, arıcıların karşılaştığı diğer hastalıklar hakkında da bilgiler verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!