Bodrum mandalinasının geleceği tartışıldı

Güncelleme Tarihi:

Bodrum mandalinasının geleceği tartışıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2017 16:18

Bodrum mandalinasının geleceği tartışıldı

Haberin Devamı

MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde gerçekleştirilen çalıştayda; yerel idareciler ve akademisyenler bir ayara gelerek Bodrum mandalinasının geleceği tartıştı.
Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Belediyesi, Bodrum Ziraat Odası ile çeşitli üniversitelerin destekleriyle ilçede "Bodrum mandalinasına sahip çık" sloganıyla çalıştay düzenlendi. Bodrum Mandalina Şenliği kapsamındaki çalıştay, ilçeye özgü mandalinanın geleceğini tartışmak amacıyla yapıldı. Bodrum Ticaret Odası Toplantı Salonu'nda geçekleşen çalıştaya, Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Bodrum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Melengeç, Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi Deniz Eyinç ve akademisyenler katıldı.
Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Eyinç, yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Eyinç, sebze ve meyve üretiminin devam ettiğini ancak üreticileri gelir anlamında mutlu etmediğini belirterek, "Bodrum mandalinasının bir zamanlar Bodrumluların en önemli geçim kaynaklarından biriydi. Süreç içinde ticaret hacminin düşmesiyle piyasalarda rekabet edemez hale gelerek, popülaritesini yitirdi. Bahçelerin bakımsızlığı ve yapılaşma ilgiyi azalttı. BODTO, Bodrum mandalinasına minnet borcunu ödemek için çalışmalar başlattı. Bu hedefle, Bodrum mandalina gazozu, lokumu ve kolonyasının üretilmeye başlandı. Bodrum mandalinasının coğrafi işaret tescili yapılarak, mandalina festivalleri organize yerel yönetimlerle birlikte başlandı" dedi.
Bodrum mandalinasından elde edilen ürünlerin önemli bir ekonomik kazanç yarattığını söyleyen Eyinç, "Satışlar önemli rakamlara ulaşmasıyla, yeni ürünler arayışı gelişti. 2014 yılında GEKA desteğiyle başlatılan proje kapsamında bir kilo Bodrum mandalinası kabuğundan 0.53 gram aromatik esans elde edilmeye başlandı. Bu yağ da tıbbi malzeme olarak kullanılmasının yanında, bu ürünün anti-oksidan özelliği oldukça yüksek olduğu ortaya çıktı. Kendine özgü koku ve tadı ile coğrafi işaret tescili olan Bodrum mandalinasının kabukları da değerlendirilmeye başladı. Yenilikçi ürünlerle birlikte çeşitlendirilecek altyapının Bodrum'da olduğuna inanıyoruz" dedi.
Çalıştayda kısa bir konuşma yapan Kaymakam Bekir Yılmaz ise, "Bu çalıştayda sorunlar ve çözümler ortaya konacak. Beklediğimiz şu ki, yapılan tespitler burada konuşularak kalmasın. Daha sonra birlik ve beraberlik içinde çözüm için gerekli adımları hep birlikte atalım" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından akademisyenler ve kurum temsilcileri tarafından sunumlar gerçekleştirildi. İlk sunumu yapan Tasarım Vakfı Kurucusu Faruk Malhan, kırsal kalkınma tasarımı projesi ile ilgili katılımcıları bilgilendirerek, Türkiye'nin farklı bölgelerindeki yöresel ürünlere uygulanan inovasyon temelli projeler hakkında örnekler gösterdi. Malhan, Bodrum mandalinasının 'mal' ekonomisinden 'ürün' ekonomisine geçilerek ve küresel piyasalara yönelmesiyle kalıcı olabileceğine dikkat çekti.
Çeşitli konuşmacıların sunumları ile devam eden çalıştayın sonunda sonuç bildirgesi hazırlanacak. Şenlik kapsamında yarın (cumartesi) Bitez'deki bahçe gezisi ve çocuklara çiftçilik eğitimi verilecek. Aynı gün saat 13.00'te Bitez Arap Çavuş Kahvehanesi önünde yerel sanatçıların da katılacağı bir etkinlikle başarılı çocuk çiftçilere sertifika ve ödül verilecek. Şenliklerin üçüncü gününde (pazar) İskele Meydanı'nda çeşitli yarışma ve dans gösterileri gerçekleştirilecek. Etkinlik, Herodot Kültür Merkezi'nde düzenlenecek Büyükşehir Belediye Orkestrası konseriyle sona erecek.

Nilüfer DEMİR / BODRUM (Muğla), (DHA)
FOTOĞRAF

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!