GeriSeyahat Bodrum hakkında bilmeniz gereken 75 şey
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bodrum hakkında bilmeniz gereken 75 şey

Bodrum hakkında bilmeniz gereken 75 şey

Türkiye’nin en popüler tatil yeri Bodrum, bu sezona bir sürü değişiklikle girdi. Yeni açılan mekânlar, müzeler, sergiler, konserler ve etkinlikler... Ramazan nedeniyle sezon biraz sönük başlasa da Türkiye’nin hâlâ gözbebeği. Bodrum’la ilgili tüm bilmeniz gerekenleri yazdım bu hafta.

Çılgın gece hayatıyla bildiğimiz Bodrum geçmişte Halikarnassos olarak adlandırılmış. Bodrum’un güzelliğini dünya keşfetti, zamanla gelişti ve zenginleşti. Bugün Türkiye’nin St. Tropez’si olarak kabul ediliyor Bodrum. Geçmişin sanatçılara ilham veren dingin güzelliğinin yerini makyajlı, biraz botokslu ve bolca süslü bir güzellik aldı. Artık büyük şehirler gibi trafiği olan Bodrum’da sezon sönük başladı. Ramazanın hazirana denk gelmesi dolayısıyla etraf henüz kalabalık değil ama çok sayıda yeni mekân bu yaz tatilcilere merhaba diyecek. Görünen o ki rekabet de Yalıkavak ve Türkbükü arasında olacak.

‘İŞTE BENİM ZEKİ MÜREN' AÇILDI

Bodrum hakkında bilmeniz gereken 75 şey

Merkezde kurulan Bodrum pazarını dolaşın. Bir şey almanıza gerek yok, tablo misali görüntüler, yöreye özgü dokumalar ve bir büyük şehirli olarak alışık olmadığınız taze sebze-meyve kokuları yeniden hayata dönmenizi sağlayacak. Dünyanın en büyük Sualtı Arkeoloji Müzesi’ni gezin. ‘Yaşayan Müze’ tarzının başarılı örneklerinden Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin (0252 316 25 16) ülkemizde bir benzeri daha yok.

Zeki Müren Sanat Müzesi’nde (0252 313 19 39) Türk halkının ‘Sanat Güneşi’ ve ‘Bodrum Paşası’ deyip özel bir yere koyduğu sanatçıya ait eşyaları görebilirsiniz. İstanbul’da çok ses getiren ‘İşte Benim Zeki Müren’ sergisi Oasis AVM’de açıldı ve 28 Ağustos’a kadar ziyaret edilebilecek. Günbatımı içkinizi Bodrum’un simgesi olan Kale’ye karşı kadeh kaldırarak The Marmara Hotel’in (0252 999 10 10) barında yudumlayabilirsiniz. Oteldeki Pannonica Jazz Sunset perşembe, cuma ve cumartesi geceleri 19.00-20.30 saatleri arasında havuz başında caz şöleni sunuyor. Bodrum Marina’nın tam karşısındaki Gemibaşı Restaurant (0252 316 12 20) deniz ürünleri özellikle de ‘böcek’ denilen karavida konusunda çok iddialı. Mönüsünde ağırlıklı olarak balık olan bir diğer mekân Memedof Restaurant (0252 313 42 50) ile Akdeniz lezzetlerini bulacağınız Kocadon Restaurant (0252 316 37 05) iyi alternatifler arasında. Marina içindeki Bodrum Pier ise çilingir sofrası konseptini hayata geçirmiş ve Şef Biran Serdaroğlu’nun lezzetlerini misafirlerine sunuyor. Geceye canlı müzik ve fonda Akdeniz rüzgârı ile devam etmek isteyenler Yacht Club’e (0252 316 12 28) gitsinler.

TEMMUZDA AÇILIYOR

Geç saatlerde eğlence isteyenler için Mandalin (0252 226 48 48), Adamik Bar (0252 316 00 00) ve Mavi var. The Luxury Collection Türkiye’de ilk sahil otelini Bodrum’da Caresse ismiyle açıyor. 84 odalı otel temmuzda misafirlerini ağırlamaya başlayacak. Karaada’nın tam karşısında yer alan tüm odaları panoramik deniz manzarasına sahip tesis mimarisiyle de dikkat çekiyor.

EĞLENCENİN ADRESİ: TÜRKBÜKÜ

Bodrum hakkında bilmeniz gereken 75 şey

Ben sonradan uydurulan Göltürkbükü adına alışamayanlardanım. Kuum Hotel, Türkbükü’nün hemen başında yedi yıldan bu yana hizmet veriyor. Plajında Suat Ateşdağlı’yla başlayan parti konseptine bu yaz yeni isimler eklendi. Ünlü perküsyonist Erkut Sezer, Hakan Kabil ve DJ Doğuş Çabakçor müzikleriyle Türkbükü’ne renk katacak. Bu yazın sürprizi Kuumsal Balık deniz üzerindeki iskelede servis verecek. Mahalle barı atmosferini Nişantaşı’nda hayata geçiren Abdi, Türkbükü’nde yazlık mekânını açtı. Gündüzleri plaj ve restoran olarak işleyecek olan Abdi akşamları balıkçı restoranı olarak hizmet verecek. Garo Nişan’ın Garo’s isimli balık restoranı Türkbükü’nün en gözde yerlerinden. Mezelerine bayıldım. Muhakkak rezervasyon yaptırıp gidin. Garo’s gibi Atılay Balık’ı da tavsiye ederim. Barı çok güzel olan Miam’ın DJ müziği de harika.

Bodrum hakkında bilmeniz gereken 75 şey

Mavi Hotel’in barı uzun zaman Ship A Hoy’u işleten Cemal Yarar’a emanet. Mavi’nin bahçesinde Etiler Şamdan’ın sahibinin kızı Melda Tuna’nın dünya mutfağından örnekler sunan Edesia isimli restoranı var. 5 bin metrekare alan üzerine kurulu 19 odalı Bella Sombra Hotel Bodrum’un yenileri arasında. Havuzunu Provence tarzının sade ve samimi havasını yansıtan bahçe mobilyaları süslüyor. Otel dışı misafirlere de açık olan 80 kişilik restoranın mönüsü, otelin sahibi Şebnem Ercantürk’ün Le Cordon Bleu deneyimini yansıtan Akdeniz ağırlıklı dünya mutfağından oluşuyor. Bu sezon Ship A Hoy daha küçüldü ve toparlandı. Eski popüler günlerine geri döneceğe benziyor. Maki Hotel baştan aşağı yenilenerek No:81 Hotel (0252 377 61 05) adıyla kapılarını açtı. Otelin 950 metrekare olan iskelesinde Daze Restaurant ve Plaj hizmet veriyor. Akşam yemeği sonrası gece kulübüne dönen Daze’in başında ünlü şef Arif Solukanoğlu bulunuyor. George Rae tarafından yapılan heykeller otelin modern dekorasyonuna sanatı da katıyor. Her odanın içinde bulunan Merve İşeri’nin tablolarında 81 rakamı ise gizli olarak görselleştirilmiş. Maçakızı Hotel’in restoranı (Tel: 0252 311 24 99) artık bir Bodrum klasiği. Şık bir akşam yemeği için önerebileceğim bir diğer mekân ise Mandarin Hotel’deki Cennet Koyu manzaralı Kurochan (Tel: 0252 31118 88). Burada Japon mutfağının seçkin örnekleri var. Yanında da deniz ürünleri sevenler için Bodrum Balıkçısı açıldı. Otelin içinde bulunan Juju Bar’da bu sene dünyaca ünlü DJ’lerin performansları olacak. İtalya’daki Capri Palace Hotel & Spa’da hizmet veren Michelin yıldızlı restoran İl Riccio D-Hotel Maris’ten sonra Bodrum Cennet Koyu’nda ikinci bir şubeyi önümüzdeki günlerde açıyor. Dans edip eğlenmek isteyenler Sess Club’ı (Tel: 0534 960 39 09) deneyebilir.

EN GÜZEL KOYLAR GÜNDOĞAN'DA

Bodrum hakkında bilmeniz gereken 75 şey

Küçükbük’teki Muhtar’ın Yeri (0252 387 71 88) 15 yıllık bir aile işletmesi. Gündoğan müdavimlerinin yakından bildiği restoranda iskeleye kurulan sofralarda lezzetli yemekler eşliğinde günü batırabilirsiniz. Bodrum Yarımadası’nın en güzel koylarından Gündoğan’daki Mivara Bodrum (0252 311 34 34) denize sıfır. Odaların büyüklüğü 45 ile 125 metrekare arasında değişiyor. Doğayla iç içe, ev konforunda bir tatil için doğru adres olan oteldeki teraslarda bulunan jakuziler harika.

TURGUTREİS'TE BU YÜZ İKİ ETKİNLİK

D-Marin Turgutreis’te bu yaz iki özel etkinlik maratonu tatilcilerin uğrak yeri olacak. 15-19 Ağustos’ta ‘11. D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali’ ve 28 Ağustos-3 Eylül tarihleri arasında ‘2. D-Marin Deniz Filmleri Festivali’ sanatseverlerle buluşacak. Bu iki festivalin yanı sıra artık bir klasik haline gelen D-Marin Turgutreis Perşembe Konserleri de hız kesmeden devam edecek.

YALIKAVAK'TAN 'BEJ' GİTTİ 'X' GELDİ

Bodrum hakkında bilmeniz gereken 75 şey

Kahvaltı için Yalıkavak’taki Havva Ana’nın Yeri’ne (Tel: 0252 386 33 06) gidebilirsiniz. Bahçe içinde bir aile işletmesi olan Asmalı Çardak’ta da güne başlayabilirsiniz. Plaj ve plaj eğlenceleri için Xuma Beach (0252 385 47 75) doğru adreslerden biri. Geçen yıl Highlight Hotel’in plajı Bej’di. Bej Çeşme’ye Fly-Inn’e gidince yerine X Beach (0252 385 59 59) geldi. Maldivler’den 500 ton kum getirilen, 300 metre kumsalı olan plajın içinde Gazi ve Bilal Ateş kardeşlerin konrolündeki Chef Meze ve Etiler Şamdan var. Princess Artemisia Otel’de hizmet veren Tilkicik 29’da (0539 816 2929) hem yeni hem de klasikleşmiş 29 tatlarını bulmak mümkün. Gündüz partilerinde ve 300 kişi kapasiteli gece kulübünde belli ki eğlence doruğa çıkacak. Dona Beach Club, Bodrum’da yeni açıldı. Tesis sürpriz konseptleri, dünya lezzetlerini sunduğu mutfağı ve ilginç dekorasyonuyla öne çıkmayı hedefliyor. İşletmecileri daha önce başka mekânlarda başarı gösterdikleri için Mufla da bu sezona iddialı başlayan restoranlardan. Ünlü mimar Emre Arolat’ın imzasını taşıyan Palmalife Boutique Hotel (0252 396 60 50) Palmarina’da bulunuyor. Plajında bu sene Hande Yener’in Sebastian isimli işletmesi var. Palmarina’da deneyebileceğiniz restoranlar arasında Nusr’et (0252 385 26 88), Sait (Tel: 0252 385 23 99), Cipriani (0252 385 51 58) ve Nobu’yu (Tel: 0252 385 38 62) sayabilirim. Kuruçeşme Huqqa burada da bir şube açtı. Bir de bu marinadaki Pioppo’nun dondurmalarını deneyin. JW Marriott Bodrum bölgenin en yeni ve en güzel otellerinden biri. Modern ve sade mimarisi ile dikkat çeken tesiste tamamı deniz manzaralı ve teraslı 107 oda bulunuyor. La Maison (0252 385 26 85) 12 odalı, renklerin insana huzur verdiği bir otel aynı zamanda da canlı müziğin Yalıkavak’taki adresi. Haftanın dört günü Attila Demircioğlu sahne alıyor. Merih ve İsmet Akalın çifti de haftada bir gün dünya müziğinden örnekler sunuyor.

TORBA'DA İKİ YENİ RESTORAN

Bodrum hakkında bilmeniz gereken 75 şey

Bodrum’da en sevdiğim otellerden biri Casa dell’Arte’de bu sezon iki yeni restoran, Bardabas Kids Club ve Royal Academy of Music dersleri var. Çocuklara piyano, keman ve gitar dersleri verilecek. Ninu Restaurant, Türk mutfağından seçkin örnekler sunarken, Casa Frida ızgara ağırlıklı bir kafe konseptinde olacak. Ninu Sümercede ‘biz kadınlar’ demek. Burası Sümerler’den günümüze kadar bu coğrafyada pişirilen yemeklerin bir sentez yeri olacak. Her tarafın sanat eserleri ile bezendiği adeta müze kıvamındaki otelde 15 Temmuz’a kadar Kadir Akorak’ın ‘Gibi’ isimli sergisi var. Adını Arapçada ‘fıskıyeli havuz’ kelimesinden alan Dubai’nin ünlü Lübnan restoranı Al Naforrah artık Jumeirah Bodrum Palace’ta. Mekânda mezeler, döner, karışık et ızgaralar, taze deniz ürünleri ve leziz Doğu tatlıları var. Daha önceki adı The Golden Savoy olan otel Dubai’deki Burj el Arab tarzını sevenlere cazip gelebilir. Süitleri ve spa’sı güzel.

GÜMÜŞLÜK'TE FİYATLARA DİKKAT EDİN

Bodrum hakkında bilmeniz gereken 75 şey

Teldolap’a (0252 394 37 29) keyifli bir köy kahvaltısına gidin. 12-14 Temmuz tarihlerinde Gümüşlük’teki kilisede sanat terapisti Talyaa Vardar tarafından düzenlenen etkinlikte sanat dallarının
insanlar üzerindeki iyileştirici etkisi kişinin farkında olmadığı duyguları su yüzüne çıkarmayı hedefliyor. Katılım için 0212 284 01 91 numaralı telefonu arayabilirsiniz. Günbatımı içkisi için Limon Gümüşlük’e (0252 394 40 44) uğrayabilirsiniz. Günü uğurlarken kadehinizi sadece gökyüzünün muhteşem renklerine değil, manzarayı tamamlayan deniz manzarasına da kaldırın. Akşam yemeği için Mimoza Restaurant’ı (0252 391 31 39) öneririm. Yalnız fiyatlar bayağı tuzlu, aklınızda olsun.

BODRUM'UN GURME BELDELERİ:
KONACIK, BİTEZ VE AKYARLAR

Bodrum hakkında bilmeniz gereken 75 şey

Otları, zeytinyağlıları, tencere yemekleri ve hamur işleri ile gerçek Bodrum mutfağını denemek isteyenlere Konacık’taki Kısmet Lokantası’nı (0252 319 00 96) öneririm. Bodrum’u bir de tepeden görmek istiyorsanız kafedeki (0252 317 02 75) lezzetli yemekleri ve manzarasıyla size beklediğinizden fazlasını sunuyor. Bitez’deki Bağarası Restaurant’a (0252 363 76 93) uğrayın. Pırasa kavurması, çıtır mantısı, ot ve zeytinyağlı çeşitlerini tadın. Hem serinlemek hem de tatlı yemek için en iyi yerlerden biri Bitez Dondurmacısı. Bitez Sarnıç Beach Club (0252 343 14 33) denizi, kaliteli müziği, dünya mutfağı ve lezzetli kokteylleri ile sevdiğim yerlerden biri. Etli yaprak sarması yemeyi unutmayın. Akyarlar Özbalcı Pidecisi’nde (252 393 63 99) çok lezzetli pideler var, özellikle Özbalcı lokumunu deneyin. Fener Balık (0252 393 63 93) gene Akyarlar’da bulunan İstanköy Adası manzaralı iyi bir restoran.

False