Bodrum’dan Fas ve Tunus’a kültür balıkçılığı know-how’u

GÜNGÖR Uras, “çiftlik balığı ve ithal balık olmasa balıksız kalacağız” diye yazmış.

Haberin Devamı

“Balıksız kalmak” esasında sadece bizim değil dünyanın sorunu.

Time Dergisi’nin geçen ay kapağı tam da bu konuya yani “balığın geleceğine” ayırmıştı.


“Denizlerde balık avlanmanın sonuna mı geldik”
sorusunu ortaya atan dergiye göre, “kültür balıkçılığı” doğadaki balıkları korunmanın tek çaresi.


Bizim denizlerimizde olduğu gibi okyanuslarda da insanlık tarihinde ilk kez bazı balık çeşitleri yok olmanın eşiğinde.


90’lı yıllardan beri yılda avlanan balık miktarı 80 milyon ton.


50 milyon
kültür balığı üretiliyor.


1960
’larda kişi başı 10 kilo balık tüketilirken, bugün 17 kilo tüketiliyor.


Medya balığın sağlığa faydalarını yazdıkça tüketim artıyor.


Günün birinde, Marmara’nın da, Akdeniz’in de, okyanusların da pes edecekleri ortada.

Bodrum’dan Fas ve Tunus’a kültür balıkçılığı know-how’u

Haberin Devamı


2008 yılında “Pınar Deniz Ürünleri” tesislerini ziyaret ettikten sonra “Dünya da, bizde balık çiftliklerine mahk^umuz” diye yazdığımda itiraz edenler olmuştu.


En büyük gerekçe “kültür balıkçılığı”nın denizleri kirlettiğiydi.


Tabii bu gerçek ve madalyonun bir yüzü.

 

YILDA 280 MİLYON ADET BALIK

 

Ne kii son yıllarda çevreyi korumak için önemli adımlar atılmış durumda.


Ancak diğer yanda artık doğadaki balıkların bize yetmeyeceği gerçeği var.


Mesele iki yanı keskin bir bıçak gibi.


Geçenlerde Bodrum’da “kültür balıkçılığında” -hem yetiştirme, hem kuluçkahane anlamında- Avrupa’nın en büyüğü durumuna gelen Kılıç Deniz Ürünleri’nin üretim Bodrum, Salih Adası açıklarındaki levrek ve çipura çiftliklerini gezme fırsatım oldu.


Kılıç,
çiftliklerin karadan 1100 metre uzağa taşınması kararını ilk uygulayan şirket.


Üretimden sorumlu İhsan Bozan ile birlikte gezdiğim balık kafesleri teknolojinin son ürünleri.


Yüzen platformlarda yem depoları, otomatik yemleme sistemi,su altı kameraları derken “kültür balıkçılığı” gerçekten önemli bir sanayi haline gelmiş.

Haberin Devamı

Bozan’ın verdiği bilgiye göre, Kılıç Deniz Ürünleri her yıl yüzde 20 oranında büyüyor.


18 yılda 600 kat
büyümüş.


2011
yılında 280 milyon adet balık üretmiş.


Üretilen balığın yüzde 70’ı dış pazarda, yüzde 30 ise iç pazarda alıcı buluyor.

 

PANAMA, FAS VE TUNUS’TA ÜRETİM

 

Kılıç Holding’e bağlı Kılıç Deniz Ürünleri tam bir aile şirketi.


Kurucu baba Orhan Kılıç’ın büyük kızı Ayşen Kılıç Bozan idari işlerden, küçük kızı Ersin Kılıç Kızıltan ise pazarlamadan sorumlu.


Haftada 25 TIR ile ihraç edilen kültür levrek, çipuraların alıcıları İngiltere, Fransa, İtalyave hatta ABD.


İhsan Bozan
, ihracat yapılan ülkelere yakın olmak için bazı projelerin devrede olduğunu anlatıyor.

Haberin Devamı


Miami Üniversitesi
ile birlikte geliştirilen bir projeye göre Kılıç Panama’da bir levrek çiftliği kuracak.


Bozan “Nakliye maliyeti hayli yüksek. Yunanistan ABD’ye balık gönderiyor ama arkasında hükümet desteği var” d
iyor.

Avrupa pazarı için Fas ve Tunus’ta çiftlik planlanıyor.


Bozan Fas Tarım Bakanlığı’yla birlikte proje üzerinde çalıştıklarını belirterek “Fas’ta Bodrum’un küçük bir modelini yapacağız. İlk etapta 3 bin 500 ton kapasiteyle başlayacağız”
diyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları