Bizde sokak açık onlarda kağıt oyunu festivali

BAŞKENT Ankara geçen hafta çok renkli bir festivale ev sahipliği yaptı. Kavaklıdere’de sokak oyunları oynandı, konserler verildi. Festival, renkli görüntülerle önceki gün son buldu.

Geçtiğimiz hafta sadece başkentte değil, başkente yüzlerce kilometre uzakta bulunan Fransa’nın iki ayrı kentinde de festivaller yapıldı. Fransa’nın Lyon kentinin Chomérac ilçesinde sokak festivali düzenlendi. Geleneksel dansçılar ve şarkıcıların gösteri düzenlediği festivalde jonglörler de halkı eğlendirdiler. Bu sene üçüncüsü düzenlenen festival sayesinde yöre halkı müziğe, dansa kısacası eğlenceye doydu. Festival biter bitmez gelecek yılki festivalin çalışmalarına başlayan yetkililer her sene daha iyi olacaklarını ve her sene yeni sürprizlere geleceklerini Le Dauphine gazetesine açıkladılar.

Fransa’da bir diğer etkinlik ise Toulouse Kentine bağlı Ain’deki bir oyun evinde gerçekleştirildi. Bu etkinliğin ana teması ise kağıt oyunlarıydı. La Depeche gazetesinin haberine göre 31 Mayıs günü gerçekleştirilen festivale katılımcılardan büyük ilgi vardı.

Sokaklar güvensiz

İNGİLTE’nin Bolton kentinde yaşayan insanlar günün herhangi bir zamanında sokaklarda güvenli dolaşamamaktan şikayetçiler. Bolton belediyesi tarafından yapılan araştırmaya göre bölgede yaşayan yaklaşık 12 bin kişi güvenli bir şekilde dolaşamadıklarından şikayetçiler.

Ankete katılan 75 yaş üzeri kişilerin yüzde 57’si gece tek başlarına sokağa çıkamadıklarını, can güvenlikleri olmadığını söylediler. Yaşları 16 ile 19 arasında değişen anketörler ise okul ve ev arası giderken bile huzurlu olmadıklarını söylediler. Ayrıca anket çok çarpıcı bir gerçeği ortaya çıkarttı:

Bolton’da yaşayanların yüzde 25’ini oluşturan siyahlar, can güvenliğinden en çok yoksun etnik grup olarak belirlendi. Son 12 ayda en çok saldırıya uğrayanların başında siyahlar geliyor.

Ders süresi uzasın yaz tatili kısalsın

İNGİLTERE’nin Manchester şehrinde St.Augustine’s CE ilkokulu öğrencilerinin daha az teneffüs daha fazla ders isteklerini geçen hafta bu köşeden duyurmuştuk. Bu hafta Manchester genelinde tüm okullarda yaz tatili süresini kısaltma isteklerine tanıklık edeceğiz.

Çoğunluğun fikrine göre yaz tatili süresi ne kadar uzarsa, öğrencilerin derslerine olan motivasyonları o kadar azalıyor. Veliler, yaz tatili boyunca çocuklarının derslerle bağlantıları kalmadığını, kitap yüzü açmadıklarını ve okula tekrar döndüklerinde bunu sıkıntısını çok yaşadıklarını söylediler ve "Yaz tatili öğrenim kaybıdır" dediler.

Bazı veliler ve eğitimciler ise bu düşüncelerin tam tersini savunuyorlar. Burnage Sanat Koleji müdürü Ian Fenn, "Çocuklar uzun bir eğitim-öğretim sürecinden geçiyorlar. 16 haftalık süreçten sonra kış tatilleri bir hafta. Bu da dinlenmeleri için yeterli bir süre değil. İkinci dönem öğrenciler için daha zorlu geçiyor. Yaz tatili hem dinlenmeleri için hem de aileleriyle doyasıya vakit geçirmeleri için büyük fırsat" dedi.

Personel de dinlenmeli

Yaz tatilinin uzun olmasının sadece öğrenciler için değil aynı zamanda öğretmenler ve diğer personel için önemli olduğunu söyleyen Ian Fenn sözlerine şöyle devam etti:

"Tatili sadece öğrenciler açısından düşünmemeliyiz. Okulda görev yapan öğretmenler ve diğer personelinde dinlenmek hakkı. Dinlenerek yeni bir yıla başlarsak daha verimli oluruz aksi taktirde performans düşer."
Yazarın Tüm Yazıları