Bitlis’te nohut hasadına başlandı

Güncelleme Tarihi:

Bitlis’te nohut hasadına başlandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2018 09:21

Bitlis’te nohut hasadına başlandı

Haberin Devamı

Salih BEŞKARDEŞ/ADİLCEVAZ, (Bitlis),(DHA)- BİTLİS’in Adilcevaz ve Ahlat ilçelerinde, mutfakların önemli lezzetlerinden olan nohut hasadına başlandı.
Adilcevaz ilçesine bağlı Alaçtı ile Ahlat'a bağlı Akçaören köylerinde ekimi yapılan nohutun hasadına başlandı.Yörenin iklimine uyumlu olan arda nohut çeşidinin hasadında, dekar başına 130 ile 150 kilogram verim elde edildiği belirtilirken, Bitlis  Tarım ve Orman İl Müdürü Fatih Asak, nohut projesini Ahlat ve Adilcevaz ilçelerinde uygulamaya koyduklarını belirterek,"Adilcevaz ve Ahlat'ta 5 çiftçiye, 25 dekarlık alanda nohut demonstrasyonu yaptırdık.Yaklaşık 3 aylık bir yetişme dönemi sonrasında, nohut hasadı yapıldı. Yapılan hasad sonunda, dekara veriminin olumsuz hava koşullarına rağmen beklenenin üzerinde olduğu görüldü. Son yıllarda birim alandan oldukça fazla getiri sağlayan nohut tarımı, ilimiz çiftçilerine alternatif ürün olarak getiri sağlayacak. Aynı zamanda nohudun Bitlis’te gerek ihtiyaç bakımından, gerekse birim alandaki verim açısından ilerleyeceğini ve alternatif ürün çerçevesinde değerlendirileceğini düşünüyorum."dedi.

Nohut hasadı yapan çiftçiler ise, ilkbahar mevsiminde yağan yağışların bir çok ürünün olgunlaşmasını zorlaştırdığını ifade ederek,"Ancak yine de umutluyuz.Buğday ve arpa hasadında iyi geçti. Ancak nohutta aynı verimi elde edemedik.Bu yıl bahar mevsiminin çok yağışlı geçmesi bir çok ürünün olgunlaşıp, yetişmesinin zorlaştırdı. Allaha şükür bizim ektiğimiz buğday ve arpa hasadı çok iyi geçti. Fakat ekilen nohut yağışlardan dolayı yeterince yetişmedi ve hasadımız geçtiğimiz yıla oranla yüzde elli zararla geçti. Dileğimiz tüm çiftçiler için hayırlı bir hasat olmasıdır." diye konuştular
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!