Bire doksan verdi

Güncelleme Tarihi:

Bire doksan verdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Baliç, altını, doları, borsayı ve Picasso'nun tablolarını solladı

Fenerbahçe'nin, transfer tarihinde adını rekora yazdıran yeni futbolcusunun bonservisi, iki yıl önce 100 bin dolardı, şimdi 9 milyon dolar. Dolar bu süre içinde bire altı verirken, o fiyatını doksan katına çıkardı.

Zulümden kaçtı

Sırp zulmünden kaçan sarışın delikanlı Elvir Baliç, üç yıl önce elinde bonservisi, Türkiye'nin kapısını çaldığında fiyatı 100 bin dolardı. Dün Baliç, F.Bahçe'nin kapısından Türkiye futbolunda bir kapıdan daha geçti, hem de değerini 90 kat arttırmış, tarihimizin en büyük transfer ücretiyle.

İki yıllık artış

Evet, iki yıl içinde inanılmaz değer kazandı Baliç. Ne altın, ne borsa, ne de Picasso'nun tabloları onun kadar değer kazanmadı. Dolar bu süre içinde bire altı verirken, o bire doksan verdi. Futbol Federasyonu'ndaki resmi rakamlara göre, 1995 yılında Bursaspor, bonservisine karşılık Baliç'e 100 bin dolar ödemişti.

Dolar bire altı

O tarihte bir dolar için 42 bin 750 lira ödeniyordu. Aradan iki yıl geçti. Serbest piyasa değerlerine göre dolar 252 bin liraya ulaştı. Bu süre içerisinde parasını dolara yatıranlar altı misli kazanç elde etti. Oysa Baliç'e yatırmış olsalardı (!), 90 misli bir gelire ulaşacaklardı.

Neler yapılır?

Baliç'e ödenen toplam 12 milyon dolar ile, her birinde ortalama 80 kişinin çalışabileceği 9 fabrika kurulabilir. Ya da, 15 orta çapta okul inşa edilebilir. Eğer bu para repo yapılırsa aylık 350 milyar lira gelir elde edilir. Güney Doğu'ya iki adet orta ölçekli Organize Sanayi Sitesi yapılabilir.

Ne kadar vergi

F.Bahçe'nin Dereağzı Tesisleri yeniden inşa edilir ve iki adet beşer bin kişilik stad yapılır. Gelir Vergisi Kanunu'na Turgut Özal'ın başbakanlığı döneminde eklenen geçici madde uyarınca, Baliç'in toplam 12 milyon doları bulan transferinden sadece yüzde 15'lik bir stopaj kesilecek.

Peşin ödenecek

Baliç'in transferi nedeniyle peşin olarak ödenecek bu vergi, taraflar arasında yapılan anlaşmaya göre Maliye'ye verilecek. Bugüne değin yapılan uygulama Baliç'e de uygulanırsa, kendisi vergi ödemeyecek, yeni kulübü bu vergiyi karşılayacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!