Bir yılda 10 bin 500 hastaya girişimsel radyoloji hizmeti

Güncelleme Tarihi:

Bir yılda 10 bin 500 hastaya girişimsel radyoloji hizmeti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2016 11:12

Bir yılda 10 bin 500 hastaya girişimsel radyoloji hizmeti

Haberin Devamı

İZMİR Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'ne bağlı Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2015 Mayıs ayında açılan "Girişimsel Radyoloji Ünitesi"nde, kanser tedavisi, damar tıkanıklıkları, mide, bağırsak, akciğer kanamaları, iç organlar, beyin ve damarlarındaki birçok hastalık ameliyatsız tedavi edilerek, bir yılda 10 bin 500 yüz hastaya hizmet verildi.
Girişimsel Radyoloji Ünitesi'nde; ultrason, anjiyografi, MR ve bilgisayarlı tomografi gibi ileri radyolojik görüntüleme yöntemleri aracılığı ile birçok hastalığın tedavisi ciltteki küçük bir kesiden girilerek ameliyata gerek kalmadan gerçekleştiriliyor. Beyin kanaması ve felce neden olan beyin damarlarındaki pıhtı ve baloncuk (anevrizma) tedavisi, bacak ve böbrek damarlarındaki tıkanıklıklar, tedavi edilmediği takdirde ölüme neden olan aort anevrizması (göğüs/karın ana atardamar balonlaşması) ile lazer, radyofrekans (RF), buhar ve köpük gibi yöntemlerle varis tedavisi, kalp damarı dışında tüm damarlardaki tıkanma, balonlaşma ve kanamalar tedavi ediliyor.
Kanser hastalarında genellikle kemoterapi tedavisine ek olarak girişimsel tedaviler uygulanıyor. Kemoterapi, radyoterapi ya da cerrahi tedavi yöntemlerinin mümkün olmadığı ya da etkili olmadığı alanlarda, kanser dokusuna görüntüleme eşliğinde doğrudan iğnelerle girilerek (ablasyon tedavisi) kitle tedavi ediliyorb En sık karaciğer tümörlerine uygulanan ablasyon işlemleri böbrek ve akciğer tümörleri için de uygulanabiliyor. Yine kanserli hastalarda ileri derecede ağrıya neden olan sinir tutulumlarını kurutmaya yönelik işlemler gerçekleştiriliyor. Ayrıca mide, bağırsak kanaması, iç kanama, akciğer kanaması ve organ yaralanmasına bağlı kanamalarda da anjiografi ile damar içerisinden ilerleyip damarı tıkayarak kanama durduruluyor. Kadın hastalarda rahimdeki miyomlar, erkeklerde varikosel tedavisi, kist tedavisi, biyopsi, karın boşluğu ya da göğüs boşluğunda oluşmuş her türlü apse ve sıvı birikiminin boşaltılmasında da ameliyatsız girişimsel yöntemler kullanılıyor. Tedavinin ardından hastalar daha hızlı iyileşerek genellikle bir gün içerisinde taburcu ediliyor.
Hastaların direkt polikliniğe başvurabildiği yada ilgili branş hekimlerinin yönlendirdiği ünitede; Öğretim Üyesi Prof Dr. Ümit Belet, uzman doktorlar Ahmet Ergin Çapar, Emrah Akay ile birlikte 3 hemşire, 3 anjiografi teknisyeni ve 1 genel personel hizmet veriyor.
Girişimsel Radyoloji Ünitesi'nin kuruluşunun birinci yılında yapılan mini kutlamada birim çalışanları ile bir araya gelen Hastane Yöneticisi Prof. Dr. Gökhan Akbulut, yeni kurulan bir ünite olmasına rağmen bir yılda alınan mesafenin çok iyi ve anlamlı olduğunu belirterek, büyük bir özveri ile yürütülen çalışmalar konusunda ekibi tebrik etti. Bu başarıda ekibin motivasyonunun, özverili çalışmasının ve tecrübesinin çok etkili olduğunu ifade eden Akbulut, "Girişimsel Radyoloji Ünitesi kendi rolü ile ilgili verdiği hizmette, hastanenin çıtasını yükselterek önünü açıyor, daha büyük cerrahi girişimlerde bütün ekibi rahatlatıyor. İnme gibi, periferik damar gibi konularda, batın ve toraks girişimlerinde özellikle sistemik problemi olan hastaları ameliyat ve anestezi yükünden kurtarıyor" dedi.

İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!