Bir tarikat doğuyor

Yalnızca bu haftanın değil yılın da en iyilerinden biri gösterimde: “The Master.”

Haberin Devamı

“Scientology tarikatını anlatıyor” iddialarıyla çok konuşulan film, çağımızın en iyi yönetmenlerinden Paul Thomas Anderson’ın merakla beklenen yeni yapıtı.
Bir başka usta isim Tim Burton da ilk kısalarından birinin yeniden uyarlamasıyla karşımızda: “Frankenweenie”.
Yapılmış en iyi Bob Marley belgeseli “Marley”, ortalama romantik komedi “Mükemmel Plan” ve kara-komedi yapmaya çalışırken kadın düşmanlığının dozunu hepten kaçıran “Katil Joe” haftanın diğer seçenekleri.


Beklediğimize değmiş

The Master
Yönetmen: Paul Thomas Anderson
2012/ABD/144’

2007’de izlediğimiz “There Will Be Blood/Kan Dökülecek”ten beri heyecanla yolunu gözlediğimiz Paul Thomas Anderson’ın son filmi “The Master”, 1950’li yıllara odaklanıyor ve The Cause tarikatının din temelli faaliyetlerinin Amerika çapında yayılmaya ve gitgide popüler olmaya başlamasını merkezine alıyor. Eski donanma subayı Freddie Sutton, tüm dünyayı alt üst eden II. Dünya Savaşı’nda cephede görev aldıktan sonra ülkesine döner. Fakat bundan sonra ne yapacağı, hayatını nasıl şekillendireceği konusunda kararsızdır. Tam bir boşluğa düşmek üzereyken The Cause tarikatının karizmatik lideri Lancaster Dodd ile tesadüfen tanışır ve ona tutunur. Sutton kısa bir sürede vaazlarıyla meşhur olan Dodd’un sağ kolu olur; başta neyin içine sürüklendiğini tam olarak bilmese de ilerleyen dönemlerde Master’ın önüne dahi geçecektir. Anderson’ın Philip Seymour Hoffman ve Joaquin Phoenix gibi iki usta aktörden muhteşem performanslar çıkaran yapıtı “The Master”, yalnızca haftanın değil yılın da en iyilerinden…

Haberin Devamı


Burton’ın masalı uzadı

Frankenweenie
Yönetmen: Tim Burton
2102/ABD/87’

Tim Burton’ın 1984’te çektiği 29 dakikalık aynı adlı kısa filminin 2012 teknolojiyle, 3 boyutlu yeniden uyarlaması olan “Frankenweenie”, bir oğlan çocuğuyla köpeğinin hikâyesini anlatıyor. Victor, sevgili köpeği Sparky’yi aniden kaybedince, onu tekrar yaşama döndürmek için bilimden yardım alır ve başarır! Ama yarattığı Sparky orjinalinden birazcık farklıdır. Victor köpeğini evde saklamaya çalışır ama Sparky gün yüzüne çıkınca, Victor’ın çevresindeki herkes bu yeni yaşam ihtimalini keşfetmek için kapışır.

Haberin Devamı


Yılın en kötülerinden

Katil Joe
Yönetmen: William Friedkin
2011/ABD/102’

“The Exorcist/Şeytan”ın yaratıcısı William Friedkin’in yönettiği “Katil Joe”, 22 yaşında ve uyuşturucu satıcısı olan Chris’in, yüklü miktardaki hayat poliçesini alabilmek için annesini öldürme planları yapmasını ve bunun için de babasıyla birlikte kiralık katil tutmalarının hikâyesi… “Katil Joe”, yaşlı bir yönetmenin lolita fantezilerinin ve kadın düşmanlığının perdeye yansımış hali adeta… Ayrıca Matthew McConaughey, Emile Hirsch, Juno Temple gibi ünlü isimlere rağmen, kötü bir B filmi taklidi gibi duruyor. Yılın en kötülerinden!


En iyi Bob Marley belgeseli

Marley
Yönetmen: Kevin Macdonald
2012/ABD/144’

Haberin Devamı

Uzun yıllar belgesel sinema çektikten sonra 2007’de ilk kurmaca uzun filmi “The Last King of Scotland/İskoçya’nın Son Kralı”yla dikkatleri üzerine çeken İskoç yönetmen Kevin Macdonald’ın yönettiği “Marley”, yalnızca müziğiyle değil hayatı ve politik duruşuyla çağımızın en önemli pop ve politik ikonlarından biri olan Bob Marley’in gerçek yaşam öyküsünü konu alıyor. Çekimleri Ghana, Japonya, İngiltere ve Bob Marley için büyük önem taşıyan Jamaika ve Amerika’da yapılan film, ailesi tarafından, aile arşivi kullanılarak çekimine izin verilen ilk Bob Marley belgeseli olarak da önem taşıyor. Bob Marley ve müzik tutkunları kaçırmasın.


Evlenmesek ama çocuk yapsak

Haberin Devamı

Mükemmel Plan
Friends With Kids
Yönetmen: Jennifer Westfeldt
ABD/2011/107’

Jason ve Julie arkadaş grubunda bekâr ve çocuksuz kalan son çifttir. Evliliğin ve çocuk yetiştirmenin ilişkilerine zarar vermesinden korkan ikili evlenmeden bir bebek yaparak aynı evin içinde arkadaş olarak yaşamaya devam ederler ve bu arada da başkalarıyla tanışıp yeni ilişkiler de kurarlar. Herkes ‘bunu yapamazsınız’ derken, onlar başarmış gibi görünseler de içten içe birbirlerini kıskanmaya da devam ederler. Başrol oyuncusu Jennifer Westfeldt’in senaryosunu yazıp yönettiği film, modern ilişkilere dair yeni hiçbir şey söylemeyen ortalama bir romantik komedi.

Yazarın Tüm Yazıları