Bir gariban partilinin ‘hukuk mücadelesi’...

EMİNÖNÜ, Fatih Belediyesi’ne katılmadan önce Eminönü Belediyesi’ndeki yolsuzlukları ve usulsüzlükleri yaza yaza bitirememiştik. Ahmet Çetinsaya (ANAP), Lütfi Kibiroğlu (RP) ve Nevzat Er (AKP) dönemlerini...

Haberin Devamı

Laleli, Şehzadebaşı’da 530 yıllık Acemoğlu Hamamı yerine Caferağa Konağı adıyla bir otel yapılmak isteniyordu (Sonunda hamam yıkılarak, göstermelik olarak hamamın kubbesi otel içine alındı ve otel bugün faaliyet gösteriyor).
2006’dan beri süren bu olay, İstanbul’daki ‘yağmanın’ tipik bir örneğidir.
Belediye Meclisi kararlarına karşı nasıl muhalefet edildiğini, o zaman CHP İl Sekreteri olan Gazi Doğan’ın kaçak inşaatı önlemek için yaptığı hukuk mücadelesi bu süreçte unutulmamalı...
Bunu sık sık gündeme taşıdığımızı bir kez daha hatırlatalım.
O zamanki Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, otel sahibinin ‘torpilli’ bir yakını karşısında kaçak yapıya karşı direnememişti.
Yıkım kararı alınmış, ancak Büyükşehir Belediyesi ‘tahsisat yok’ diyerek yıkım ekibi gönderememişti. Bu yasaya karşı bir ‘hile’ idi.
Hatırlanırsa, Nurettin Sözen’in Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde ünlü Park Otel kaynak bulunarak yıkılmıştı.
Geçen dönem ise Acemoğlu Hamamı için tahsisat bulamayan Büyükşehir Belediyesi, buna karşılık Göktürk Kemerburgaz’da bir koleji ‘inadına’ yerle bir etmişti. Demek ki işin içinde ‘siyasi kollama’ vardı.
2009’da lağv edilen Eminönü Belediyesi Fatih’e bağlandı.
Hukuk süreci devam etti.
Nevzat Er ile şimdiki Belediye Başkanı Mustafa Demir, İçişleri Bakanlarının ‘koruması’ ile yargılanmaktan kurtuldular. Buna karşılık Gazi Doğan olayın peşini bırakmadı, Bu kez Danıştay’a karşı dava açarak, iki belediye başkanı ve 22 üst düzey belediye görevlilerinin yargılanmalarını istedi.
Danıştay 2. Dairesi, (Esas no: 2012’ye 623 sayılı ve 29.6.2012 tarihli karar) Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, eski Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er ve 22 üst düzey belediye personeli (Aralarında belediye başkan yardımcıları, imar ve fen işleri müdürleri ile mıntıka mühendisleri bulunuyor) hakkında, TCK’nın 240, 228, 330’a göre yargılanmalarına oybirliğiyle onay verdi. Bu maddeler görevi kötüye kullanma, ihmal, savsaklama, kaçak inşaata göz yumma ve buraya elektrik, su, doğalgaz bağlama suçlarını içeriyor.
Yargı gene de bir yerde yolunu buluyor.
2006’dan beri süren bu kanun dışılığa ‘göz yummak’, 2012’de yargılama noktasına geldi.
Bu arada Büyükşehir Belediyesi yıkım için tahsisat ayırmadı ya... Orada görevini ihmal eden Kadir Topbaş hakkında da Danıştay’da yine Gazi Doğan’ın açtığı bir dava daha bulunuyor.
Gazi Doğan sade bir partili ve duyarlı bir yurttaş, bugün asgari ücretle eşi ve dört çocuğunu geçindirmeye çalışıyor.
Geçmişte ‘yavşak ilişkiler’ içinde olan belediye meclis üyelerine bu olay da kapak olsun.

Haberin Devamı

Öğütçen yazısına katkı

Haberin Devamı

TANITTIĞINIZ rahmetli Vali Hüseyin Öğütçen, 1984-85 yıllarında yaklaşık iki yıl süreyle Kocaeli Valiliği yapmıştı. O yıllarda kendisini gazeteci olarak sık ziyaret ederdim. Öğütçen çok dirayetli ve devletçi bir valiydi.
Eski adıyla Keltepe şimdiki adıyla Kartepe olan bölgede zirvede TRT anteninin karşı yamacında Kuzuyayla’daki ilk turizm yatırımının başlatıcısıdır.
Halen Adil Üstünkaya’nın çalıştırdığı Greenpark Oteli’nin ana binası Öğütçen’nin Özel İdare bütçesinden artırdığı kaynaklarla yapılmıştır.
Bursa Uludağ kayak ve otel sahipleri lobilerinin engellemeleri nedeniyle yıllarca iskelet halinde kalıp çürüyen ilk yatırımı yapan isim Öğütçen’dir. Keltepe’nin/Kartepe’nin eteklerinde Maşukiye, Derbent ve
Acısu halkı Vali Bey’i rahmetle anarlar. Ben de size Öğütçen’i rahmetle andığımızı belirtmek için yazdım.
Süleyman DURAK

Haberin Devamı

Saklıkent’i de gerçekleştirdi

HÜSEYİN Öğütçen’le ilgili yazınıza katkı olabilir. Kendisi 1973-80 yılları arasında Antalya Valiliği yapmıştır.
Bu sırada o yıllar için sıra dışı birçok projenin (örneğin Saklıkent Kış Sporları Merkezi, Özel İdare binası, Tünektepe döner gazino, vb.) gerçekleşmesini sağlamıştır. Saklıkent’te köy meydanına sonradan adı verilmiştir.
Ali Oğuz KONUK

Biliyor musunuz

? İZMİR’in Seferihisar ilçesinin ‘Barış’ temasıyla 1-6 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirmekte olduğu Kültürler Buluşması’yla ilgili konuşan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Hamsi ile karnımızı doyurup mırra içeceğiz” dediğini...
? 2014’ün ağustos ayında yapılacak olan ve 20 bin insanın yaklaşık 30 milyon Euro bırakması beklenen 19. Avrupa Veteranlar Atletizm Şampiyonası’nı başarılı lobi faaliyetlerinden sonra İzmir’e kazandıran Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan’ın, Almanya’nın Zittau kentine giderek şampiyona bayrağını teslim aldığını...
? 2003’te yitirdiğimiz Vali Recep Yazıcıoğlu’nun, vefatının 9. yılında, 8 Eylül Cumartesi Aydın, Tokat, Erzincan ve Denizli’de anılacağını...

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“Hükümetlerin en iyisi suçluyu korkutansa, en kötüsü de suçsuzu korkutandır.”
(Beydaba)

KGS, HGS’ye çevrilirken kalan paralar ne olacak

OTOYOLLARDA ve köprülerde halen kullanılmakta olan Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) çok yakında kullanımdan kalkacakmış. Bunun yerine Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) geliyormuş. Türkiye’de yaklaşık 8 milyon KGS kullanıcısı varmış.
Malum, halen kullanımda olan bu KGS’lerde belirli bir miktar para yüklü bulunmaktadır. Hemen şöyle kaba bir hesap yapalım, mevcut 8 milyon KGS kartının her birinde ortalama 20 TL para bulunduğunu düşünelim, toplam 160 milyon TL (eski deyişle 160 trilyon) yapar. Bir de yaz mevsiminde olduğumuzu, bayram tatillerini ve izin dönemini dikkate alırsak, geçişlerde sıkıntı çekmemek için pek çok insanın kartlarına daha yeni para yüklemiş oldukları bir gerçektir. Bu nedenle aslında KGS’lerde halen yüklü olan miktar, bu hesapladığımızdan çok daha fazladır.
Umarım kart değişikliği yapılırken bu husus unutulmaz, dikkate alınır ve bu paraların HGS’ye aktarılması veya iadesi sağlanır.
M. Metin YAYLACI

Yazarın Tüm Yazıları