Bir fotoğraf

Seçkin TÜRESAY
Haberin Devamı

Hürriyet, bir haber ister ilk kez onda yayınlansın, ister rakip bir gazetede, onun kaynağına inen, bunu haberciliğin tartışılmaz ilkesi sayan örnek bir gazetedir.

Gazetecilikte atlatma haber dediğimiz husus, zaman zaman sevinci veya başarısıyla hepimizin başına gelir.

Gazetecilikte önemli olan, atlatma haber deyip onun peşini bırakmamak, o haberi eksik unsurlarıyla geliştirip yeniden zengin bir biçimde sayfaya koyabilmektir.

Hiç kuşkusuz burada, muhabirle gazetenin mutfağında çalışanların işbirliği söz konusudur. İkisi birbirine omuz vererek, araştırmada ve ayrıntıda o haberi yeniden biçimlendirirler.

Kaynağa inmenin birinci kural olduğu gazetecilikte ayrıntıyı gözden kaçırırsanız doğru sonuca varamazsınız.

Metin Göktepe'nin ölümünden sonra çekildiği iddia edilen fotoğraf ilk kez bir başka gazetede yayınlandı. Hürriyet komplekse kapılmadan olayın üzerine gitti.

Arkasından da tartışmalar sökün etti.

Birincisi, Metin Göktepe'nin giydikleri ile fiziksel özelliklerinin fotoğraftaki insanla birbirini tutmadığı iddiaları ileri sürülüyordu.

İkincisi; ölümünden sonra ilk fotoğrafları çektiren savcı Erol Canözkan, ‘‘Yayınlanan fotoğraf o değil’’ diye bir açıklamada bulundu.

Afyon Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mustafa Birışık, ‘‘Yayınlanan fotoğrafı dava dosyasında hiç görmedim’’ dedi. En ilginci de dava dosyasında hiç fotoğrafın bulunmayışıydı.

Şimdi Hürriyet, bazı soruların cevabını istiyor yetkililerden. Gerçek fotoğraf konusunda yargıç ve savcılardan gidişi hızlandırmasını bekliyor.

Böylece bir fotoğrafla başlayan tartışmalar, Metin Göktepe Davası'na ve adalet mekanizmasına yeni bir boyut ekliyor.

Çünkü bu tür belgelerin kim tarafından konulup kim tarafından alındığı tespit edilemezse, adalet mekanizmasının dürüst işleyişinden şüphelenir kamuoyu.

Hürriyet, gerçeğe ulaşmanın bu soruları doğru cevaplandırmakla mümkün olacağı konusundaki inancını korurken, gerekçelerini de ortaya koyuyor.

Şimdi Hürriyet, davanın peşini bırakmıyor, gene bu boyutunun da ayrıntısına inerek okurlarına en doğru haberi vermeye çabalıyor.

Mutlu haftalar dileğiyle.













Yazarın Tüm Yazıları