Bir fikrim var diyenlerin dikkatine

Haberin Devamı

DİYELİM süper bir fikriniz var... Ama ne gerçekleştirecek paranız, ne de işadamlarına ulaşmanızı sağlayabilecek çevreniz var. Fikriniz boşa mı gidecek? LİYAKAT Derneği’nin “Girişimcilik Kampüsü Projesi” sayesinde, hayır… Girişimcilik Kampüsü’ne katıldığınız anda projenizi nasıl geliştirebileceğiniz konusunda eğitimler alabileceğiniz gibi fikrinizi hayata geçirebileceğiniz melek yatırımcılarla da tanışabilirsiniz. Projeye katılmak için ne mi yapacaksınız? LİYAKAT Başkanı Berkay Eskinazi, Proje Lideri Burcu Bekemler Kutlukaya ve Proje Komisyon Başkanı Yrd. Doç. Dr. Engin Deniz Eriş ile yaptığımız sohbeti okuyarak başlayabilirsiniz...

Bir fikrim var diyenlerin dikkatine

Haberin Devamı

GİRİŞİM KAMPÜSÜ PROJESİ ÇOK ÖNEMLİ

LİYAKAT Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Berkay Eskinazi
- Daha çok hangi çalışmalarınız öne çıkıyor?
- Üyelerimiz bireysel olarak sorumluluklarının farkında olduğundan biz ekip olarak projelerimizi gerçekleştiriyoruz. Her projemizin bir lideri var. En büyük amacımız ülke ekonomisine iş gücü kazandırmak. Bir girişim projesinin hayata geçmesi demek birçok kişiye istihdam sağlamak demek. Ayrıca eğitime de önem vererek LİYAKAT Akademi ile eğitimlerimize devam ediyoruz.
Proje Komisyon Başkanı Yrd. Doç. Dr. Engin Deniz Eriş
- Kadın derneği gibi algılanıyordunuz ama şimdi erkek üyeler de yoğunlukta...
- Evet, LİYAKAT kadın derneği sanılıyor, ama artık çok erkek üyemiz de var. Projelerimizde ise kadın ve çocuklara yönelik çalışıyoruz. Daha çok girişimciliği desteklemek istiyoruz. Bunu da kadın ve genç girişimciler olarak biçimlendiriyoruz. Girişim Kampüsü de bu anlamda yaptığımız bir proje. Sadece İzmir ve Ege değil, Türkiye çapında projeler yapıyoruz. Mesela İçişleri Bakanlığı ile Kars Girişimci Kadınlar ile İzmir’deki kadınlar arasında bir platform yapacağız. LİYAKAT Akademi ile de eğitimler veriyoruz.
Proje Lideri Burcu Bekemler Kutlukaya
- Girişim Kampüsü nasıl bir proje?
- Girişim Kampüsü 18-40 yaş arasında ‘Bir Fikrim Var’ diyen herkese kapısı açık olan ve bu fikirleri ticari hayata döndürmeyi amaçlayan bir proje. Sonunda 5 bin, 3 bin ve 2 bin TL ödüller vereceğimiz bir yarışma aslında.
- Projede kimlerle ortak çalışma yapıyorsunuz?
- Ege Üniversitesi ile ortak yürütüyoruz. STK’ların üniversitelerle işbirliği çok önemli. Bu yıl Melek Yatırımcıları da projemize çekmeye çalışıyoruz. Bu konuda anlaşmalar imzalıyoruz. Embriyonix ve Özyeğin Üniversitesi ile de görüşmelerimiz sürüyor.

Haberin Devamı

Bir fikrim var diyenlerin dikkatine

130 KATILIMCIYA ÜNİVERSİTEYLE EĞİTİM
- Fikrim Var diyen ne yapacak?
- Bu kişilere fikirlerini olgunlaştırma, geliştirme hatta finans yaratarak gerçeğe dönüştürme imkanı vermeye çalışıyoruz. Katılmak isteyenler www.girisimcilikkampusu.com adresinden formumuzu dolduracaklar. Buna göre seçilecek 130 kişiye Ege Üniversitesi’nin uzman kadrosu tarafından bir ay girişimcilik eğitimleri verilecek. Bu bile çok önemli bir kazanım… Ayrıca önemli işadamlarımız da konuşmacı olarak bu kişilerle buluşacak. Mesela 2 Aralık’ta Alphan Manas gelecek.
- Sonrasında nasıl bir süreç devam edecek?
- Bir aylık eğitim sonrasında katılımcılar iş formu dolduracak ve 10 proje seçilecek. Bu projeler içinse ilgili oldukları konularda öne çıkmış işadamları mentorluk yapacak. Ticari hayata firiklerin nasıl uygulanabileceği, neler yapmaları gerektiği konusunda fikirler verecek. Sonrasında ilk üç belirlenecek.

Haberin Devamı

Bir fikrim var diyenlerin dikkatine

MELEK YATIRIMCILARLA TANIŞTIRIYORUZ
- Dereceye girenlere neler verilecek?
- 5, 3 ve 2 bin TL ödüllerimiz var. Ama daha da önemlisi tüm proje sahipleri melek yatırımcılarla bir araya gelecek. Bu yatırımcılar zaten değerlendirme jürisinde de olacağından tüm projeleri görecek. Yani dereceye giremese bile bir proje bir yatırımcı tarafından ticarete dönüştürülebilir. Geçen yıl buna benzer bir örnek yaşamıştık. 2. olan Hamsi Finger projesi bizim vasıtamızla tanıştığı melek yatırımcısıyla işini ticarete dönüştürdü. İzmir’ de 2. dükkanını açtı ve fuarlara katılarak bayilikler veriyor.
- Ne zamana kadar başvuru yapılabiliyor?
- 9 Aralık son başvuru tarihimiz. İsteyen istediği sektörde, istediği fikri geliştirebilir. Mentorlarımızı belirlediğimiz ana sektörlerimiz olsa da farklı bir sektör olursa mutlaka o konuda mentor buluyoruz. Hani bazen, ‘bu fikri ben de düşünmüştüm ama nasıl yapacağımı bilemedim’ denir ya bu mentorlarla nasıl yapacaklarını öğrenecekler.

Haberin Devamı

Bir fikrim var diyenlerin dikkatine

ÇALINMAYACAĞININ İKİ GÜVENCESİ VAR
- Mentorları nasıl ikna ediyorsunuz? Sonuçta bu kişiler çok yoğun işadamları...
- Aslında bu işin iki yönü var. Çünkü mentorlar da kendi sektörlerinde fikir geliştiren kişilerle bir araya geliyor. İleride büyük bir kazanım sağlayacak olan bir fikre yatırım yapabiliyor. Hamsi Finger örneğinde fikir sahibi kadar yatırımcısı da kazandı.
- Patent konusunu nasıl hallediyorsunuz?
- Bu çok önemli. Çünkü fikir sahipleri, ‘şimdi ben bu fikrimi yazarsam ve çalınırsa’ diye endişeleniyor. Çalınmayacağının iki güvencesi var, biri Ege Üniversitesi, diğeri de LİYAKAT Derneği. Üniversiteler zaten fikir geliştirmek için kurulmuş kurumlar. Biz ise çalmak bir yana destekliyoruz. Zaten eğitimlerimizde de patent, marka hukuku gibi konularda da eğitim veriyoruz. Zaten ilk eğitimimiz fikirlerini nasıl koruyacaklarıyla ilgili...

Yazarın Tüm Yazıları