Bir dönemin ünlü kulübü Laila lüks mobilya mağazası oldu

Kuruçeşme’de 600 yıllık bir Bizans yapısı uzun uğraşlar ve restorasyon sonucu bir mobilya mağazasına dönüştü. Adı Nicol.

Bu bin 500 metrekarelik yapıda mobilya, cam ve seramik objeler, battaniyeler, masa örtüleri, fenerler, vazolar, mumlar, çerçeveler ve kokular bulmak mümkün. Yaklaşık bin tane farklı ürün var. İşte eskiden Laila’ya ev sahipliği yapan bu yeni mobilya mabedinin hikayesi

Görenleri büyülen mekanın tarihi yüzyıllar öncesine uzanıyor. Kuruçeşme’deki bu yapı darphane, kuyum atölyesi ve çarşı olarak kullanıldı. Sonraları Ermeni bir banker tarafından satın alındı. Bir zamanlar bahçesinde para basımhanesi ve suyla çalışan bir asansör de vardı. Sonradan şarap evi ve restorana, son olarak da bir zamanların meşhur gece kulübü Laila’ya dönüştü. Ve Binanın son sakini Nicol Mobilya’nın sahibi Ayşe Nur Yılmaz, buraya geliş hikayelerini şöyle anlatıyor: “Yaklaşık 40 yıldır Delta Mobilya olarak ofis mobilyaları üretiyoruz. Uzun süredir ev mobilyasına girmek istiyorduk. Takip ettiğim tasarımcıların ürünlerini Türkiye’ye getirmeyi hep istedim. Ancak bunların sergileneceği yer bir alışveriş merkezi veya bir villa olmamalıydı. Öyle bir mekan olmalıydı ki, değerli tasarımlara daha fazla değer katmalıydı.
Buradan her geçişimizde, ‘Şurayı kiralasak’ diye konuşurduk. 2008’de ‘kiralık’ olduğunu öğrendik ve hemen ortaklarıyla görüştük. Fakat ikinci derecede tarihi eser olması ve önceleri binaya muhtelif zararlar verilmesi sebebiyle çok uzun zaman izin alabilmek için uğraştık. Sonrasında da esas dokusunu ortaya çıkarmayı arzu ettik. Anıtlar ve Boğaziçi İmar’ın onayları doğrultusunda restorasyona başladık. Bu süreçte burayı satın aldık. Restorasyon çok zahmetli oldu. Çünkü bizden önce harap edilmiş ve metruk halde bırakılmış olan mekanın her metrekaresi orijinaline uygun hale getirildi. Mimar Nuşen Şekeral iki buçuk yıl yaklaşık 300 kişilik bir ekiple çalıştı.”

HAMAM TASARIM MERKEZİ OLACAK

Yılmaz, mağazaya zafer anlamına gelen ‘Nike’ sözcüğünden türeyen Nicol adını verdi. Burada farklı marka ve tasarımcıların ürünlerini bulmak mümkün. Mesela Vladimir Kagan, Ralph Pucci, Paul Mathieu, Jens Risom... Bütün objeleri Ayşe Nur Yılmaz kendi seçiyor. Ortak bir tarza sahip zamansız tasarımlar olmalarına dikkat ediyor. Ayrıca Alp Nuhoğlu’nun tasarım direktörlüğünde Tanju Özelgin, Arif Özden, Defne Koz ve Aziz Sarıyer, buraya özel ürünler için çalışıyor. Mobilya fiyatları 600 Euro’dan başlıyor. Objeler de 15-1000 Euro arasında. Firma Ortaköy’de Mimar Sinan’ın yapıtlarından Hüsrev Kethuda Hamamı’nın da restorasyonunu yapıyor. Burası yakında tasarım merkezi olarak hayata geçecek.

DÜNYA STARLARI EVLERİNDE ONUN TASARIMLARINI KULLANIYOR

Nicol’de satılan tek yerli ürün Barlas Baylar’a ait. Baylar’ın mobilyalarının en önemli özelliklerinden biri dünya starlarınca kullanılması: Beyonce ve Jay-Z, Cindy Crawford, Tom Ford, Jennifer Aniston, Tyra Banks, Sienna Miller, Jude Law, Gwyneth Paltrow ve Guess’in sahibi George Marciano ilk akla gelenler. Ayşe Nur Yılmaz, tasarımcı Baylar’a ulaşmak için uzun süre uğraştıklarını anlatıyor: “Ailesini uzun yıllardır tanıyor olmamıza rağmen, ABD’deki başarısı ve talep nedeniyle fazla yoğundu. Pek çok sefer konuşmamıza ve yazışmamıza rağmen onun programına uymamız iki seneyi buldu. Son olarak geçen Nisan’daki New York seyahatimde buluştuk ve anlaşmaya vardık. Baylar çoğunlukla masif kullanıyor. Ahşabı çok sevdiğim ve masifteki tokluk hissinden etkilendiğim için Baylar’ın tasarımlarını çok beğendim. Ürünlerinde bronz ve nikeli de kullanıyor. Bunların hemen hemen tamamını evinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Modern ya da klasik fark etmez. Baylar’ın tasarladığı avizeler de mobilyalarla aynı özelliklere sahip.”
Nicol’de bulunan Baylar’ın ‘Rose table’ masasının en büyük özelliği bronz pençe formundaki ayağının üç metre uzunluğundaki masif tablayı taşıması. ‘Hudson sofa’ olarak adlandırdığımız yine bronz ayak detayları olan ahşap bir kanepesi ve kardeşi Baran Baylar’a ait Mother avizesi de var.

DEKO-ÖNERİ

Loft evlerin en önemli özelliği, mekanı odalara ayıran duvarların olmayışı ve tavanların yüksekliği. Eğer loft dairede yaşıyorsanız fonksiyonel ve ergonomik tasarımlar tercih etmeniz yaşamınızı kolaylaştırır. Giysi dolaplarınızı tavana kadar ve sürgülü modellerden seçerseniz alan kazanabilir, aynalı dolaplarla mekana derinlik katabilirsiniz. Yatak odası olarak kullanacağınız bölümleri hareketli paravanlarla kapatmak da iyi bir çözüm. Duvara yaptıracağınız gömme yataklar da kullanışlı olur. Yatağınızın başına çeşitli raflar sabitleyerek, komodin olarak kullanabilirsiniz.

DEKO-IN
* iPhone’la çalışan müzik sistemleri

DEKO-OUT
* Eski model CD çalarlar

O’NUN EVİNİN VAZGEÇİLMEZLERİ
Metin Arolat


* Evimdeki küçük spor kompleksindeki malzemeler
* Acil durumlarda dağınıklıkları toplayan tekerlekli ve altı çekmeceli sehpa
* Ablamın yaptığı tablolar
* Giyinme odamdaki dolaplar
* Terasımdaki şezlonglar
Yazarın Tüm Yazıları