GeriSeyahat Bir başka İstanbul
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bir başka İstanbul

Bir başka İstanbul

Atlas İstanbul '98 özel sayısında, Feleğin Sulukule Geceleri adlı bir bölüm var. Oruç Türker Özger imzalı yazının başlangıcında şu cümleler yer alıyor: ‘‘Felekten bir gece çalmadıysanız eğer şimdiye kadar, zor görünüyor durumunuz. Çünkü efendim feleğin bütün gecelerini Sulukule çalmış. Başka bir yerde pek kalmamış. Bi zahmet oraya gideceksiniz. Ama dikkat feleğinizi de şaşırabilirsiniz...’’ Sulukule'nin ‘‘raconunu’’ anlatıyor yazı. Öyle elinizi kolunuzu sallayarak gidemiyorsunuz, haber vermeniz şart.

Eve girişinizle birlikte kurulan sofralar, bir yandan salona doluşan çalgıcılarla başlayan eğlence... Konuk olduğunuz evlerde gördüğünüz hizmetin samimiyeti ve yaşadığınız eğlencenin dozu sizi gittiğiniz yerin müdavimi haline getiriyor.

Göbek atanların kostümleriyle bedenleri arasına sıkışan paranın, ne haddi ne hesabı var. Parayı sıkıştıran hiç hesap tutmaz, sanki para kendisinin değil de başkasının. Bazılarının cüzdanlarında taksi parası bile kalmaz eve gitmeye. Göğsüne para sıkıştırılan çengi ise kaç elin kostümünden içeri girdiğini gayet iyi hesap ediyor.

Eğlencenin dibini bulduktan sonra dışarı çıkarken yaşadığınız duygu şu: ‘‘Bunlar iyi insanlar, sevdalı insanlar. Alemin sevdalıları’’.

Kent rehberi

Atlas Guide İstanbul '98, Beyoğlu'nun 24 saati ile başlıyor. Türker Erşen'in kaleme aldığı yazı, saat saat değişen Beyoğlu'nu, Özcan Yüksek'in fotoğrafları eşliğinde yansıtıyor.

97'nin gece mekanlarını ‘‘gece gezgini’’ Tolga Akyıldız'dan öğreniyoruz. Tolga, artık eskisi gibi bir gece gezgini olmadığını söylese de, yılın gözde mekanlarını eksiksiz saymış. Bu sene en iyi çıkışı yapan Dulcinea, dans edilebilecek en geniş mekan olan Liquit, muhabbet için ideal Karga Bar ve diğerleri...

İstanbul'un en iyi 10 restoranını gurme Tuğrul Şavkay'ın rehberliğinde keşfediyoruz. Le Cigare, Papermoon, Mezzaluna, Downtown gibi şık lokantaların yanısıra, guide'da mutlaka gidilmesi gereken lokantaları da yer alıyor. Hacı Abdullah, Kanaat Lokantası, Beyti Kebap, Nature & Peace bunlardan yalnızca birkaçı.

Pazar kahvaltısı için gidilecek mekanları da Meltem Gündoğdu anlatıyor. Arnavutköy'deki Bahar Pattiserie Cafe, Bebek Kahve, Tarihi Çınaraltı Kahvesi, Feriye Kahvesi öğleye kadar uzayan keyifli kahvaltılar için seçilen mekanlardan bazıları.

Bir de İstanbul'un gizli cennet bahçeleri var. Şehrin karmaşası içinde yeryüzü cenneti nitelemesini hakeden tarihi korular, kasırlar arasında Fethi Paşa Korusu, Dilruba Bahçesi, Hidiv Kasrı, Ihlamur Kasrı İstanbul Arkeoloji Müzesi Bahçesi var.

NELER VAR

Aylık Coğrafya ve Gezi Dergisi Atlas'ın her yıl sonunda hazırladığı özel İstanbul sayısı piyasaya çıktı. Derginin Yazı İşleri Müdürü Özcan Yüksek, editör yazısında şöyle diyor: ‘‘Reklam, piyasa araştırma, halkla ilişkiler kanalıyla kitlelere ulaşmayan hiçbir şey, ama hiçbir şey yaşama şansı bulamıyor. Her saniye yüzlerce buluş ve kıymetli eser, cılız bir pırıltı meydana getirip kimse farkına varmadan sönüp gidiyor.’’ Atlas İstanbul 98, kıyıda köşede kalmış İstanbul'a açmış sayfalarını. Beşiktaş'ın elli yıl önceki hali, Laleli semti, Sulukule geceleri, 10 milyonluk koca şehrin suç haritası bu özel sayının özel konularından birkaçı yalnızca.



False