“Binicilik şaha kalkıyor”

Güncelleme Tarihi:

“Binicilik şaha kalkıyor”
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2012 11:13

Adana Atlıspor Kulübü Başkanı Dr. Bülent Büyükiz; 2011 yılından bu yana görev yapıyor ve kulübün daha çok hizmet verebilmesi için çırpınıyor.

Haberin Devamı

Adana’da spor adına son günlerde çok önemli hareketlenmeler var… Bu önemli hareketlenmelerden biri de 6 Ekim’de Adana Atlıspor Kulübü’nde başlayacak olan Turunç Cup Tenis Turnuvası…

Bunun dışında zaten 63 at ile binicilikte her zaman çok aktifler…

Bülent Büyükiz kimdir sizi biraz tanıyalım?

Tıp doktoruyum… 2001 yılında Çukurova Üniversitesi’nde İşletme Yüksek Lisansı‘mı yaptım… 2005 yılında Yönetim Organizasyon Doktora kazandım, Doktora yeterlilik sınavını kazandıktan sonra tez aşamasında doktoramı dondurdum. Birçok STK’lar da çalışmalarım oldu, hala da devam edenler var… 2011 Ocak ayı seçiminde de Atlıspor Kulübü Başkanlık görevime başladım…

Kimler var yönetimde?

Serdar Öztekin As Başkan, Erdoğan Utku Genel Sekreter, Ertan Günüşen Sayman, Rıdvan Söyler Tenis Sorumlusu. İbrahim Tekin, Nimet Ünlü, Adnan Batmanoğlu, Melih Akıncı Yönetim Kurulu Üyesi.

Biraz Adana Atlıspor Kulübü’nden bahseder misiniz?

20 yıllık bir tarihimiz var, rahmetli Süphan Tekin önderliğinde kurulan bir kulübüz… Fikret Karabucak, Behçet Homurlu da duayen başkanlarımızdan… 180 dönümlük arazi üzerindeyiz… 2 ana branşımız var. Binicilik ve Tenis… Atın tarihçesine girmek gerekiyor. İnsanlık tarihinde bu çok önemli… İlk önce av hayvanı olarak nitelendirmişler sonra ondaki çeşitli unsurları görünce bakış açısı değişmiş. Özellikle biz Türkler için at figürü çok önemlidir, yazılan kahramanlık destanları, kazanılan savaşların içinde atlı sualler, kahramanlar vazgeçilmez yerlerini Türk tarihinde almıştır. Atı incelemişler; güven ve sadakat olarak öne çıkarılmış ve zenginlik asaleti simgeler… Araştırılmalarda M.Ö 4000’li yıllarda Türkler ilk atı ehlileştiren millet olarak karşımıza çıkıyor… Doktor Faruk Ünver’in bu konularda çok güzel çalışmaları var. Necip Fazıl; “At, ebediyet fatihi insanın göz ve estetik planında bütün çizgileri, hareketleri ve kabiliyetleri en ihtişamlı kahramanlık sembolüdür” diyor…

Adana Atlıspor Kulübü Türkiye’nin kaçıncı büyük kulüplerinden?

Şuanda Türkiye’de var olan Atlıspor Kulüp sayısı 20’lerde filan… Adana Atlıspor Kulübü de bunların arasında ilk beşincidir diyebilirim.

Toplam kaç at var burada?

23 tane kulüp atımız var, 10 tanesi Pony atı… 40 kadar da üyemizin kendi atı var. toplam 63…

Kaç kişi ilgileniyor bu atlarla?

Direkt ilgilenenler ve idari olarak ilgilenenler olarak toplam 15 kişi…

Pony Kulübünüz var. O nasıl oldu, neden böyle bir okul kurma kararı aldınız?

Süphan Tekin’in de hayaliydi bu ve geçtiğimiz Mart ayında okulumuzu açtık. 90 üzerinde müracaat oldu. Buarada 147 cm’den daha küçük olan atlara Pony atları diyoruz. 7 kurdan oluşan bir müfredatımız var bu her bir kur 12 saatten, her ders de yarım saatten oluşuyor ve hepsinde farklı uygulamalar, oyunlarla çocukların atla bütünleşmesi sağlanıyor.  Geçen dönem mezun olan 72 öğrencimizin 2. Kura başlayacağını ön görüyoruz… Şimdi yeniden Pony Okulumuza 150 civarında öğrenci kayıt yapmak istiyoruz. Birkaç yıl içerisinde 500-1000’li sayıları bulduğunda çok önemli yol kat etmiş olacağız. Binicilik engel atlama branşı bir prestij sporudur. Atı yöneterek belirli bir engelden atlıyorsunuz dolayısıyla bu bütünleşmeyi en üst seviyede yakalamanız gerekiyor ve bu bütünleşme çok küçük yaşlardan itibaren başlamışsa başarı kaçınılmaz…

Bugüne kadar kaç önemli sporcu yetiştirdiniz?

Geçen yıl 2 Türkiye birincimiz olarak çıktılar ve gururumuz oldular… Ozan Demirkıran diğeri Alemşah Güneyiz… Ankara’da yapılan 12 yaş Tenis Turnuvası’nda bizim sporcumuz Tuna Ayman Türkiye birincisi oldu. Bu da bizi gururlandırdı… Şimdi daha küçük yaş grubuna hitap ederek ve daha fazla binici sayısı hedefliyoruz ki Pony okulumuzdaki sayı artarsa belki 100’leri aşan lisanslı sporcumuz olacak. Dolayısıyla hem kendi aralarında rekabet hem diğer illerde yapılan yarışmalarla rekabet başarıyı getirecektir diye düşünüyorum.

Şuan kaç öğrenciniz var?

72 öğrenci 2. Kura başlıyor. Yeni kayıtlarımız var 2 Ekime kadar devam edecek…

Haberin Devamı

Ebru Gündeş’in Atı 2. Oldu!

Haberin Devamı

Bu sporu nasıl tanımlarsınız?

Bu spor gerçekten bir prestij sporu… Bu spor diğer sporlardan farklı… Biraz yatırım gerektiren bir spor… Örneğin Cumhurbaşkanlığı Binicilik Engel Atlama Yarışları’nda Ebru Gündeş’in eşi Reza Zarrab’ın 2 atı vardı… Tanesi 750 bin Euro’ydu atların…

Kaybettiği yarış mı?

Hayır, kaybetmedi 2. olmuştu…

Hedefleriniz neler?

İleriye yönelik vizyonumuzda burada Avrupa Şampiyonası düzenlemek ya da Orta Doğu’daki ülkeleri kapsayacak bir yarışma organize ederek belki Katar’dan, Suudi Arabistan’dan, Ürdün’den buraya binicileri getirdiğimizde Adana’nın marka değerine de katkı yapacak… Adana’da binicilik şaha kalkıyor sebebi de bizim üye sayımız 560 ama burada 500-600 binici adayımızın olması demek burada hakikaten biniciliğin şaha kalkması demek ki bu binicilere üyelik şartı da yok. Bakın o 75 kişilik gruptan çok başarılı 25 çocuk çıktı…

Bütün aktiviteler sadece üyeleriniz için mi?

Kapalı da değil… Hafta içi tüm ilköğretimlerden gelen öğrencileri belirli plan program ile burada misafir edip atları tanıtıyoruz… Mesela üyelerimizin çocuklarının doğum günü oluyor. Normalde misafirlik olayı 3-4 kişi filan olur ama doğum günleri bizim buradaki açılımlarımızda önemli bir rolde… Mesela 30 kişi geliyorlar çocuğun sınıf arkadaşları ama üye olan 1 kişi… Gibi…

İlk ne zaman at bindiniz?

Şuan duyduğum duygulardan farkı yoktu. Her hangi bir korkum olmadı, oldukça heyecanlı… Atın üzerindeyken kendinizi daha güvenli, daha sanki dünyanın hakimi gibi bir his oluşuyor!

Adana’da sıcakları için bu spor zor değil mi? Bu kıyafetler boğar insanı?

Akşamları daha çok at biniyorlar. Işıklandırmamız var…  Adana’da zaten belirli bir dönem tatil dolayısıyla çok kimse de kalmıyor!

Turunç Cup

Haberin Devamı

Şimdi Turunç- Cup Veteran Tenis Turnuvası var, ne zaman başlıyor, ayrıntıları neler?

Evet, şuanda kayıtlar devam ediyor…  6 Ekim 18 Kasım tarihlerinde yapılacak…

“Neden turunç?” demeyeceğim Adana’ya has bir şey zaten de bu fikir kimden çıktı?

Başkan Yardımcımız Serdar Öztekin’in fikridir… İnşallah bu şehrimize özel bir turnuva olacak ve inşallah ilerleyen yıllarda ulusal ve uluslararası boyuta taşımakla ilgili çalışmamız olacak. Geçen seneki turnuvaya 300 kadar katılımcımız oldu. Şu anki kayıtlar hala devam ediyor ve 150’yi buldu katılımcı sayısı. Tenisle alakalı da ileriye yönelik programlarımız var… Var olan eğitmen sayımızı artırarak çok başarılara imza atacağız.

Buradan mezun olan jokey olabiliyor mu?

Hayır (Gülüyor)

TJK ile işbirliğiniz var mı?

Türkiye Jokey Kulübü atçılığa çok önem veren hizmet veren bir kurum. Fakat onlar düz koş atları, İngiliz ve Arap atları. Biz de koşan atlar daha çok Hollanda, Belçika, Alman atlarıdır engel atlamaya müsait olan atlar… Bizdekiler aynı zamanda atın sahibi %90’nın üzerinde binicidir hani yarışa katılayım, sadece ödül kupa toplayım şekilde değiller…

Jokey olmanın ağır şartları var, bir kere zayıf olmak lazım… Sizin burada durum ne?

Evet, orada bu şart… Ata binmek çok kalori harcatan bir etkinlik… At ile birlikte uyum sağlamak adına belirli hareketleri yapmak zorundasınız. At koşarken siz dinleniyor pozisyonunda olamıyorsunuz… Binicilik dünyada iki canlının birlikte yarıştığı tek spor... Birincilik engel atlamada erkek ve kadının birlikte yarıştığı tek spor… Bu iki özellikte çok önemli…

Siz at biniyor musunuz?

Nadiren! Sürekli yaptığım bir spor dalı değil.

Maliyeti ne kadar bu sporun?

Eğer sadece hafta sonları bineyim ya da mesai sonrası bineyim diye düşünüyorsanız 5 bin Euro’dan başlayan at fiyatları var ama hayır yarışmalar da istiyorum denilirse milyonlarda bahsedebiliriz.

Haberin Devamı

Otistik Çocukların Tedavisinde Hipoterapi

Sohbetimiz sırasında “Hipoterapi”den bahsettiniz… Biraz ayrıntı alabilir miyiz?

Bu spor bence bizim kültürümüzün çok önemli bir parçası. Genlerimizde olan bir şey… Bir önemli özellik de attan düştüğünüzde at sizi sakınır, korur… Özellikle otistik çocukların tedavisinde kullanılan bir terapi aslında. Atın ısısı ve atın insanlarla kurduğu duygusal ilişki başka hiçbir hayvanla kurulabilecek düzeyde değil. Tabii ki bütün hayvanlar hayatımızın, doğanın önemli bir parçası ama atla sahibinin, kişinin kurduğu o özel ilişki anlatılamayacak boyutta… Otistik çocuklar sadece eğiticisi ve annesi ile göz göze temas ederken Hipoterapi vasıtasıyla tüm herkesle göz göze temas kurup dışa dönük olabiliyorlar ama bunu yaparken eğiticinin eğitilmesi de çok önemli. Amerikalı bir eğitmen ki eğitici eğitimcisi onu da buraya davet ederek buradaki zihinsel engelli sivil toplum kuruluşlarıyla beraber yaşama geçirmek için çalışmalar yapıyoruz. Bu sayede toplumda onları daha iyi noktaya getirmiş olacağız ve kendilerini ifade etmek ve bütünleşmek adına fayda bulacaklardır diye düşünüyoruz.

Son olarak eklemek istedikleriniz neler?

Buraya 20 yılda 20 milyon Euro’luk yatırım yapıldı. 140 civarında box’ımız var… Yazlık restoran, yüzme havuzu, 2’si kapalı 7’si açık tenis kortuyla ve bulunduğu konum itibariyle burası Adana’nın gözbebeklerinden biri. Fitness ve Spa ile ilgili de projemiz var, önümüzdeki dönem olursa hayata geçirmeyi düşünüyoruz. ve Adana Atlıspor Kulübü Adana için gerçekten önemli bir marka, değer. Adanalı olarak hepimizin bu marka değere sahip çıkmalıyız diye düşünüyorum. Başta siyasilerimiz ve Adana’nın önde gelen tüm STK’ların bizlerle kuracakları üst düzey iletişimlerle Adana’ya çok şey katacağımız düşüncesindeyiz. Gelecek yıllar içinde Avrupa şampiyonasına, uluslararası birçok binicilik engel atlama yarışmalarına ve teniste de birçok büyük organizasyonlara katılacağımızı sizin aracılığınızla şimdiden müjdelemek isterim…

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!