Bilirkişiden sarı kart

Güncelleme Tarihi:

Bilirkişiden sarı kart
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2014 01:09

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Cebeci Stadı’nda yaptığı imar planı değişikliğine TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi dava açtı. Bilirkişi raporunda, “Mahallenin buraya yapılacak bir AVM-rezidansın getireceği ek nüfusu ve trafik yükünü kaldıramayacağı” belirtilirken, TOKİ ise mahkemeye sunduğu savunmada stadı, “Beton kütlesi” olarak niteledi.

Haberin Devamı

Cebeci İnönü Stadyumu’nun yerine AVM-rezidans inşa edilebilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı imar planı değişikliğine TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi dava açtı. Ankara 6. İdare Mahkemesi Başkanlığı’na 1 Eylül’de sunulan raporda bilirkişi, başkentin en büyük stadyumunun yerinde korunması gerektiğini savunarak plan değişikliğinin “kamu yararına aykırı” olduğu yönünde görüş bildirdi. TOKİ mahkemeye sunduğu savunmada stadın “gürültü ve görüntü kirliliği” yarattığını, “beton kütlesi ve sadece çim sahası olan bir alanın kentin sosyal donatı alanı olarak değerlendirilemeyeceğini” öne sürdü. Bilirkişi ise, “Koltuksuz 37 bin kapasiteli stat kentin nefes aldığı nadir açık alanlardan biri” dedi.

YARGIYI OYALAMAYA ÇALIŞIYORLAR

Haberin Devamı

Ankara Hürriyet’in de daha önce defalarca gündeme getirdiği Cebeci Stadı’nın durumuyla ilgili açıklama yapan TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Emre Sevim şunları kaydetti:
“Davaya konu olan plan 2013 yılında geçmişti. Şimdi bu planın davasının ardından iki plan değişikliği daha yapıldı. Yaptıklarıyla yargıyı oyalamaya çalışıyorlar. Zaten bilimsel alt yapısı olmayan değişikler bilgisayar ortamında değil, tükenmez kalemle, elle yapılmış. Bu bile çok trajikomik bir durum. Büyük rant alanlarında bu tarz taktikler uygulanıyor.

YATIRIMCIYA HAZIR LOKMA

Bilirkişi, stadın zaten son derece yoğun bir yapılaşma olan bir mahalledeki nadir açık alanlardan olduğunu, mahallenin buraya yapılacak bir AVM-rezidansın getireceği ek nüfusu ve trafik yükünü kaldıramayacağını belirtiyor. Bunun yanında stat arsasına AVM, rezidans, otel, lokanta, özel okul, özel yurt, özel sağlık tesisi veya banka yapılabilecek. Dava konusu planda, stadyumun yerine yapılacak inşaatın yüksekliği de serbest bırakılmış. Yani piyasaya, ‘Biz işi uygun hale getirdik, sana sadece bize başvurmak kaldı’ mesajı veriliyor.

RANTA KURBAN OLMASIN

1957’den beri Ankara’nın imar planlarında bu alan stat olarak gözüküyor. 2007’de onanan ve hala geçerli olan Başkent Ankara Nazım İmar Planı’nda da stat ‘kentsel park’ ve ‘açık ve yeşil alanlar’ başlıkları altında yer alıyor. Biz bu durumun korunmasından yana tavır sergiliyoruz. Bölge halkının nefes alabileceği tek alan. Ankara’nın ilk resmi maçının oynanması ve en büyük stat olması gibi tarihi bir geçmişi de var. Komik ve mantıksız oyunlarla bu alanın ranta kurban gitmesine izin vermemeliyiz.”

Haberin Devamı

KAMPANYA BAŞLADI

Stadın korunmasını isteyen sporseverlerin, sosyal medyada #Cebeciyesahipcik etiketiyle başlattığı kampanyada şu ifadeler paylaşıldı:
- @mdenizuslu: “O bilirkişinin gözlerinden öpmek isterim.”
- Kaliferah: “Avni Aker’i yık şehir dışına taşı, Rize Stadı’nı yık şehirin diğer ucuna taşı, Cebeci’yi yık AVM yap..Bu böyle olmamalı! Oldu olacak her stadyumu şehir dışına taşıyalım. Bu kafa bizi ileriye değil çok geriye götürür.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!