Bilirkişiden Maltepe açıklaması: Çernobil gibi

Güncelleme Tarihi:

Bilirkişiden Maltepe açıklaması: Çernobil gibi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2017 16:24

Ankara’da, asbest tartışmasına sebep olan Ankara 7’nci İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararıyla mart ayında yıkımın durdurulduğu Maltepe’deki Havagazı Fabrikası ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

Haberin Devamı

Fabrika yerleşkesinde incelemelerde bulunan bilirkişi heyetinde yer alan isimlerden Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Vedat Bulut, Mimarlar Odası Ankara Şubesi Tezcan Karakuş Candan ile birlikte yaptığı ortak basın açıklamasında, “Gördüğümüz şu; orada asbest var” dedi. Yönetmeliğe aykırı 20’ye yakın durum tespit edildiğini belirten Bulut, şöyle devam etti:

‘KANSER VAKALARI GÖRÜLEBİLİR’

“Eğer nükleer bir sızıntı ya da kimyasal kirlenme olsa, sonuçları hemen görüleceği için böyle bir şeye cesaret edemezlerdi. Ama asbest öyle değil. Asbest sinsi, 10-15 yıl içinde hasta yapıyor. Akciğer kanserine neden oluyor. Bu olayın, Çernobil ile çok benzerliği var. Çernobil olduğunda ‘çaylarımızda herhangi bir sorun yoktur’ dediler. Bakanlarımız halkın önünde çay içti. Ama daha sonra Karadeniz’de insanların yakınlarını kaybettiği bir olay haline geldi. Asbest olayında da benzer bir durum var. İlk günlerde işçiler orada çıplak çalışıyordu. En çok etkilenen onlardır. İkinci çevrede yaşayan sakinler, üçüncü Ankara’nın tamamı etkilenir rüzgara bağlı olarak. Yıkımda 9 işçi çalıştı. Bunun belirtileri 5 yılda başlar. 5 yıl sonra solunum sıkıntısı başlar, 10-15 yıl arasında da kanser vakaları gözlenir. Sigara içenlerde bu süre daha azdır. İşçiler için akciğer grafisi alınması gerekiyor.”

Haberin Devamı

‘GÖKÇEK GÖREVDEN ALINMALI’

Bilirkişi heyeti raporunu değerlendiren Candan ise, şunları söyledi:
“Yürütmeyi durdurma kararı sürecinde bir de tespit davası açmıştık. Dava kapsamında geçtiğimiz günlerde bilirkişi heyeti inceleme yaptı. O gün bize ‘halkı galeyana getiriyorsunuz, böyle bir şey yok’ diyenlerin bugün oturup vicdanları nezdinde kendilerini bir kez daha değerlendirmelerini isteriz. Çünkü bilirkişi raporu, ‘Asbest yönetmeliğinin gerektirdiği önlemler alınmadan, mevzuata aykırı bir yıkım süreci yaşanmıştır’ diyor. Ankara halkı, iki meslek örgütü tarafından uyarılmış olmasına rağmen bütün kamu kurumlarının gözü önünde Büyükşehir Belediyesi tarafından asbeste maruz kalmıştır. İçişleri Bakanlığı’ndan Melih Gökçek’i acilen görevden almasını istiyorum. Çünkü hepimizin sağlığı tehdit altında.

Haberin Devamı

‘TESCİLLİ ALAN MÜZE OLSUN’

O alan daha önce tescilliydi ve 2006’da tescili kaldırılmıştı. Aynı yıl dava açtık ve bu yıkım sürecinde davanın sonucu geldi. alan 10 Şubat 2017 tarihi ile tekrar tescillendi. Büyükşehir Belediyesi, mahkemeden bilgiyi alıp alelacele halkın sağlığını tehdit ederek bu yıkımı gerçekleştirmiş gibi duruyor. Maltepe Fabrikası yerleşkesi tescilli yani koruma altında. Buradaki talebimiz öncelikle binanın karantinaya alınması. Tescillenmiş bir alanda binalar yıkılmış bile olsa aslına uygun olarak yapılması mevzuatımızda açık şekilde var. Ankara’nın böylesine bir bilim, teknoloji, bilinçlenme ve aydınlanma müzesine ihtiyacı var.”

BAKMADAN GEÇME!