Bilinçsiz kurban kesimi halk sağlığına zararlı

İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Serdar Aktop, bilinçsiz kurban kesiminin sağlık açısından tehlikeli sonuçlara yol açtığını söyledi.

Hayvan kesimi ve muayenesinin halk sağlığı açısından çok önemli bir konu olduğunu belirten Aktop, hayvansal kökenli birçok hastalığın teşhisinin de ancak veteriner hekimler tarafından yapılacak etkin bir muayene ile gerçekleştirilebileceğini vurguladı.
Sağlıklı bir hayvanın dahi uygun olmayan şartlarda hijyen kurallarına uyulmadan kesilmesinin halk sağlığı açısından ciddi tehlikeler yaratabildiğini de belirten Serdar Aktop, sözlerini şöyle noktaladı: “Bu nedenle kesim işleminin mutlaka bu iş için özel olarak tasarlanmış, hijyen altyapı ve olanakların bulunduğu alanlarda, bu konuda tecrübeli kişilerce yapılması gerek. Dünyada uygun olmayan şekilde işlenen ve depolanan etlere bağlı olarak meydana gelmiş birçok salgın mevcut. Salmonella, Listeria, E.coli, O157 gibi birçok tehlikeli mikroorganizmanın kaynağını hijyen şartları yetersiz et ve et ürünleri oluşturmakta.”

Dört ayaklı dostlarınızın fotoğrafları takvimde yer alsın ister misiniz

Sevgili Güzin abla, sizin de ilgi alanınız olan hayvanlar, sevgi ve merhamet üzerine kurgulanmış bir takvimi size önermek istedim.
ılkesine, merhametine inandığım siz ve sizin gibi tanıdıklarıma bu takvimleri hediye ediyorum. Hayvan sevgisi konusunda yalnız olmadığımızı bilmek, paylaşmak hepimizi olduğu gibi beni de çok mutlu ediyor.
Bu ürünler, yılbaşında mağaza mağaza dolaşmaktan, “kime ne alsam” diye düşünmekten kurtardı beni. Hayvanlarla pek ilgisi olmayan arkadaşlarıma, akrabalarıma bile özellikle bu takvimlerden veriyorum yılbaşı hediyesi olarak, çok da işe yarıyor doğrusu... Çünkü ben yaşadım ve gördüm; hayvanla ilgisi olmayanları dahi harekete geçirdi bu takvim ve ajandalar...
ınsanlar o hikayeleri (ister istemez) okuduktan sonra yemek ve su vermeye başladı sokak hayvanlarına...
Tüm yaramazlıkları, sevimlilikleri, masumiyetleri gözlerinden okunan kedi, köpek fotoğraflarını içeren masa ve duvar takvimleri dışında, doğadaki birçok dostumuza ait ajandalar da çıkardılar. Onlara hayranlığımı bir mesaj ile iletirken “Kim bilir belki benim güzel oğlum Mestan’ım da yer alır bu güzel takviminizde” demeyi ihmal etmedim.
Ve benim yaşam şahidim, ilk göz ağrım Mestan’ım takvimdeki yerini aldı.. 365 Gün Kedi ve Köpek Masa Takvimi’nde... Bu günlük takvimlerin her sayfasında başka bir dostumuzun fotoğrafı ve hikayesi yer alıyor. ıster barınaktan gelsin, ister çöpten bulunsun, ister yarışmalarda ödül alsın, tüm bu savunmasız canlılar, insanları merhamete çağırıyor, sevginin kutsallığını anlatıyor, bazen de kahkahalarla güldürüyor bizleri.
Benim tekne kazıntısı Minik, bu yılki 365 Gün Kedi Takvimi’nde, Nilgün arkadaşımın EFE’si ise 365 Gün Köpek Masa Takvimi’nde yer aldı.
ışin üzücü tarafı Giller takvimlerinin satışını yapan kitabevlerinin, bunları ithal reyonuna yerleştirmesi. Oysa bizim ülkemizde de çok güzel işler yapılıyor. Çok değerli insanlara, her biri uluslararası değer olan sanatçılara sahibiz. Her güzel şey mutlaka ithal mi olmalı?
2011 yılında yayınlanacak takvimlerde sizler de sevimli dostlarınızın fotoğraflarının ve hayat öykülerinin yer almasını isterseniz www.giller.com.tr adresini ziyaret edip, başvurabilirsiniz... Size ve tüm hayvan dostu okurlarınıza sevgilerimle...
Esin OZGAN/ Ankara
Yazarın Tüm Yazıları