Bilinçli yiyin, zayıflayın

Yaz geliyor. Zayıflama rejimleri birbiri ardına boy gösteriyor. Zayıflarken işkence haline gelen açlık hissine dayanmak ise çok zor. Aç kalmadan ve açlık hissi çekmeden de kilo vermenin mümkün olduğunu biliyor muydunuz?

Eğer hangi yiyeceklerin size enerji verdiğini, sizi tok tutup metabolizmanızı hızlandırdığını, hangilerinin yağ olarak depolandığını bilirseniz işiniz daha kolaydır. İşte ideal kilonuza rahat bir şekilde dönmenize yardım edecek bazı tüyolar:

ASLA AÇ KALMAYIN

Diyet yaparken sizi daha uzun süre tok tutacak yiyeceklere öncelik verin. Posası ve bitkisel proteini bol, glisemik indeksi ve şeker yükü düşük besinlerle bunu başarabilirsiniz: Sebzeler, meyveler, kuru bakliyat grubu (fasulye, nohut, mercimek) ve tahıllar.

SALATA VE ÇORBA

Yemeğe salata ya da yağsız çorba ile başlayın. Öğüne böyle başlamak size daha az yedirecektir. Deneyin! Salataları yağsız, salata sosu, mayonez, veya mısır ilave etmeden tüketin. Sebze çorbaları (özellikle lahana) başlangıç için favoriniz olabilir.

YAVAŞ YİYİN

Ağır ağır, lokmaları iyice çiğneyerek yemek yiyin. Beyninize tokluk sinyallerinin ulaşmasına zaman tanıyın. Küçük lokmaları uzun uzun çiğneyin. Zaman zaman dinlenin, masadakilerle sohbet edin. Midenizdeki tokluk sinyallerinin beyninize ulaşmasının yarım saate yakın bir zaman alabileceğini unutmayın.

YAĞA DİRENİN

Yağsız diyetle beslenenlerde ortalama 6 aylık bir süreden sonra yağ tadına karşı olumsuz tat duygularının geliştiğini gösteren bulgular var. Yağı azaltılmış besinleri uzun süre deneyin, yağa direnin.

ŞEKER VE YAĞ ASLA

Şeker ve yağı birlikte tüketmeyin. Özellikle şeker yediğinizde yağa dikkat edin. Yağ ve şeker birlikte alındığında iştah açıcıdır. Kan şekerinizi daha hızlı yükseltir ve iştahınızı ateşlerseniz. Canınız şeker istediğinde unlu tatlılar, çikolata veya hazır yağlı şekerlemeler, kurabiyeler, gofretler yerine meyve yiyin.

DAHA SIK YİYİN

Eğer üç öğün yemek yerine ara öğünler (kuşluk, ikindi, yatsı) alırsanız, iştahınızı daha iyi kontrol eder ve aşırı yemeyi önlersiniz. Öğün atlamayın. Mutlaka kahvaltı yapın. Atıştırmaları (çikolatalar, barlar, cipsler, kuruyemişler) önlemek istiyorsanız ara öğünlerde 100 kalori civarında sebze ve meyve yemeyi deneyin.

BOL SU İÇİN

Bol bol ve sık sık su içmek iştahınızı azaltmanın en kolay yoludur. Gün boyunca ve her defasında yarım bardak olmak üzere belirli aralıklarla 8-10 bardak su tüketin. Sadece farkına varılmayan susuzluk hissinin bile gereksiz atıştırmalarınızın sebebi olabileceğini unutmayın. Gün boyunca su içmek sizi tok tutacaktır. Su yerine kahve, çay ve kolalı içecekler gibi kafein zengini içeceklere yönelmeyin. Kafeinin böbrekler yoluyla su atılımını teşvik eden bir idrar söktürücü olduğunu unutmayın.

YAĞ KALORİLERİ

Yağ kalorilerinizi sınırlayın. Protein ve karbonhidrat kalorilerini yağ kalorilerine tercih edin. Vücudunuzun karbonhidratları enerji ihtiyacı için hemen yakarken, kalori bakımından daha yüksek olan yağları çok daha yavaş yaktığını ve çoğu kez depoladığını unutmayın. Tam yağlı süt, yoğurt, peynir ve ayran, yağlı tatlılar, kremalar ve mayonez ilk terkedilecek besinler olmalıdır.


TEST EDİN


İşyeri stresinizi ölçebilirsiniz


Önde gelen stres uzmanlarından Dr. Paul Rosah tarafından hazırlanan aşağıdaki mini test, işinizdeki stres seviyenizi ölçmede size yardımcı olabilir. Katılmadığınız sorulara 1 puan, kısmen katıldıklarınıza 2 puan, güçlü bir şekilde katıldıklarınıza 3 puan verin.

1. Gerçekte ne düşündüğümü işyerinde rahatça ifade edemem.

2. İşyerinde çok az onay ve takdir alıyorum.

3. Sorumluluğum çok, yetkim az.

4. Daha çok zamanım olsa daha çok iş üretebilirim

5. İşimle gurur duymuyor, tatmin olmuyorum.

6. İş yerimde farklı bulunmuyorum, fark edilmiyorum.

7. İş yerim hoş ve güvenli değil.

8. İşim kişisel ihtiyaçlarıma ve aile sorumluluklarıma engel oluyor.

9. Müşterilerle ve yöneticilerle tartışma eğilimim var.

10. İşim üzerinde çok az kontrolüm olduğunu düşünüyorum.


10-16 puan: Stresle iyi başediyorsunuz.

17-23 puan: Stresle orta derecede başediyorsunuz.

24-30 puan: İşyeri stresiniz yüksek. İş stresinizin sebep olduğu problemlerinizi çözmeniz gerekiyor.


BİR UYARI


Yüksek tansiyon, ölüm tuzağıdır


İnsan üzerinde yapılan birçok çalışma, yüksek tansiyon ile felç, kalp hastalığı ve böbrek yetmezliği arasında direkt ilişki olduğunu gösterdi. Hipertansiyon sessiz katildir. Bir çalışmaya göre yüksek tansiyonu olanların olmayanlara göre:

Koroner kalp hastalığına yakalanma riski 3 kat

Kalp yetmezliğine yakalanma riski 6 kat

Felç geçirme riski 7 kat daha fazladır.
Yazarın Tüm Yazıları