Tercih yapınca OBP kırılır mı? OBP nasıl kırılır? Ortaöğretim başarı puanı hesaplama

Güncelleme Tarihi:

Tercih yapınca OBP kırılır mı OBP nasıl kırılır Ortaöğretim başarı puanı hesaplama
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2022 17:13

OBP puanı nasıl kırılır, tercih yapıncı OBP puanı kırılır mı? soruları 2022 YKS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından adayların gündeminde yer alıyor. Ortaöğretim başarı puanı (OBP), YKS yerleştirme sürecinde önemli bir etkiye sahip. Kazandığı okula gidip gitmeme konusunda kararsız kalan adaylar okul puanının düşüp düşmeyeceğini merak ediyor. Peki Tercih yapınca OBP kırılır mı? OBP nasıl kırılır? İşte OBP puanı hesaplama

Haberin Devamı

YKS 2022 yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından şimdi sıra üniversite kayıtlarında. Üniversite kayıtları 22-26 Ağustos 2022 tarihleri arasında yapılacak. Elektronik kayıtlar ise 22-24 Ağustos 2022 tarihleri arasında yapılacak. Yerleştirme sürecinde en fazla merak edilen konulardan biri de, YKS tercihinin yapılıp üniversiteye gidilmemesi durumunda okul puanının etkilenip etkilemeyeceği konusu. İşte konuyla ilgili detaylar...

TERCİH YAPINCA OBP KIRILIR MI?

2022-YKS sonucu ile bir yükseköğretim programına merkezî yerleştirmeyle yerleşen (Ek Yerleştirme dâhil) veya özel yetenek sınavıyla bir yükseköğretim programına kayıt olan adayların, 2023-YKS'ye girdikleri takdirde, OBP'lerinin çarpılacağı katsayı/katsayılar yarıya düşürülecektir.

OBP NASIL KIRILIR?

Haberin Devamı

YKS puanıya merkezi yerleştirmede bir yükseköüretim programına yerleşip kayıt yaptırmayıp ertesi yıl tekrar sınava giren adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülür.

OBP PUANI NASIL HESAPLANMAKTADIR?

Ortaöğretimde 100 üzerinden alınan diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülür. Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50’nin altında olan adayların diploma notları, 50 olarak değerlendirmeye alınır. Böylece 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250, 100 olan en yüksek diploma notu için de OBP 500 olacaktır.