MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR? Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır, tedavisi var mı ? İşte virüs hakkında son gelen haberler

Güncelleme Tarihi:

MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır, tedavisi var mı  İşte virüs hakkında son gelen haberler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2022 07:16

Maymun çiçeği belirtileri günün öne çıkan konular arasında yer almaya devam ediyor. Öncelikle Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarında endemik olarak görülen ve zaman zaman dünyanın diğer bölgelerine buradan kaynaklı olarak yayılan, maymun çiçeği virüsü dünyada yayılım hızını arttırdı. Sağlık Bakanlığı bilgilerine göre virüs; göz, burun, ağız mukozaları gibi temas veya yakın zamanda cilt lezyonlarından bulaşabiliyor. Öte yandan bazı antivirallerin kesin olmamakla birlikte maymun çiçeği hastalığında etkili olabileceği belirtiliyor. Peki, Maymun çiçeği virüsü belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır ve tedavisi var mı? İşte, virüs hakkında son gelen haberler

Haberin Devamı

Maymun çiçeği nasıl anlaşılır? sorusu merak edilen konuların başında yer alıyor. Dünyanın korkulu rüyası haline gelen maymun çiçeği belirtileri, hastalık yaygınlaşırken öne çıkan konular arasında yer alıyor. İlk kez 1958'de Afrika'daki maymun kolonilerinde rastlanılan maymun çiçeği virüsü 78 ülkede 20 binden fazla insana bulaştı. Koronavirüs pandemisinin ardından tüm dünyanın yeni korkulu rüyası haline gelen maymun çiçeği görülen kişilerde hastalık daha hafif geçiyor ve uzmanlar bu durumda bulaşma olasılığının daha düşük olduğunu ifade ediyor.  Araştırmalara göre maymun çiçeği virüsünün kuluçka süresi ise genellikle 6-14 gün ya da 5-21 gün olarak biliniyor. İşte maymun çiçeği virüsü tedavisi ve bulaşıcılığı hakkında merak edilen bilgiler.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?

Haberin Devamı

Monkeypox (Maymun Çiçeği Hastalığı)’a, Poxviridae ailesindeki Orthopoxvirus cinsinin bir üyesi olan maymun çiçeği virüsü neden olur. Orthopoxvirus cinsinin diğer üyeleri Camelpox, Cowpox, Variola gibi diğer canlı türlerinde de görülebilen zoonotik virüslerdir. Variola genel olarak bilinen ismi ile çiçek hastalığı etkin aşılama ile dünya üzerinden 1980 yılında eradike edilmiştir.

Monkeypox, öncelikle Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarında endemik olarak görülen ve zaman zaman dünyanın diğer bölgelerine buradan kaynaklı olarak yayılan, az sayıda görülen viral bir zoonotik hastalıktır.

MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Maymun Çiçeği, nadir görülen bir virüs. Çiçek hastalığına benzer bir hastalığa neden oluyor.Ancak Maymun Çiçeği görülen kişilerde hastalık daha hafif geçiyor ve uzmanlar bu durumda bulaşma olasılığının daha düşük olduğunu söylüyor. Virüs genellikle tropik yağmur ormanlarının yakınındaki Batı Afrika ülkelerinde görülüyor. Virüsün, Batı Afrika ve Orta Afrika olmak üzere iki ana türü var.

MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır, tedavisi var mı  İşte virüs hakkında son gelen haberler

Belirtiler arasında ateş, yoğun baş ağrısı, lenfadenopati (lenf düğümlerinin şişmesi), sırt ağrısı, miyalji (kas ağrıları) ve yoğun halsizlik ile başlar. Bu bulgular ilk 5 gün ön plandadır.

Haberin Devamı

Virüsün ilk belirtileri ateş, baş ağrısı, şişlikler, sırt ağrısı, kas ağrısı ve halsizlik.

Ateş düştükten sonra, genellikle yüzde başlayan ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine, çoğunlukla avuç içlerine ve ayak tabanlarına yayılan bir döküntü gelişebiliyor.

Çok kaşıntılı olabilen döküntü değişip bir kabuk oluşturuyor ve farklı aşamalardan geçtikten sonra düşüyor. Yaraları iz bırakabiliyor.

Virüs genellikle kendiliğinden geçiyor ve hastalık 14 ila 21 gün sürebiliyor.

TEDAVİSİ VAR MI?

Geliştirilen bazı antivirallerin kesin olmamakla birlikte maymun çiçeği hastalığında etkili olabileceği belirtilmektedir.

Maymun çiçeği hastalığı için semptomları hafifletmek, komplikasyonları yönetmek ve uzun vadeli sekelleri önlemek için klinik bakım ve destekleyici tedavi verilmelidir. Sekonder bakteriyel enfeksiyonlar etkene özgü ve uygun şekilde tedavi edilmelidir.

Haberin Devamı

MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır, tedavisi var mı  İşte virüs hakkında son gelen haberler

ABD'de maymun çiçeği virüsü alarmı: Acil durum ilan edildi

ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanı Xavier Becerra, maymun çiçeği virüsü salgını nedeniyle ABD’de halk sağlığı acil durumu ilan edildiğini açıkladı. 

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), 23 Temmuz’da Maymun Çiçeği Virüsü nedeniyle Uluslararası Halk Sağlığı Acil Durumu (PHEIC) ilan etmesinin ardından ABD’de maymun çiçeği virüsü salgını nedeniyle halk sağlığı acil durumu ilan etti.

ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanı Xavier Becerra yaptığı açıklamada, maymun çiçeği virüsü salgını nedeniyle ABD’de halk sağlığı acil durumu ilan edildiğini duyurarak, "Bu virüsle mücadelede bir sonraki seviyeye hazırız. Her Amerikalıyı maymun çiçeğini ciddiye almaya ve bu virüsle mücadele etmemize yardımcı olmak için sorumluluk almaya çağırıyoruz" dedi. Acil durumun ilan edilmesi ile virüs ile mücadelede Acil Durum fonlarına erişim kolaylaşacak, sağlık kurumlarının vakalar ve aşılar hakkında daha fazla veri toplamasına izin verilecek ve aşı dağıtımı hızlandırılacak.

Haberin Devamı

VAKALARIN 4’DE 1’İ NEW YORK'TA

ABD'de maymun çiçeği vakaları 6 bin 600’ü aşarken, hastaların neredeyse tamamı erkeklerden oluşuyor. ABD’deki vakaların 4’de 1’i New York eyaletinde bulunurken, California ve Illinois, geçtiğimiz pazartesi günü maymun çiçeği nedeniyle acil durum ilan etmişti.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre, bu yıl dünya çapında en az 26 bin 200 maymun çiçeği vakası tespit edildi. ABD’de maymun çiçeği tespit edilen vakaların ortalama yaşın 35 olduğu ifade edilerek, şu ana kadar ABD’de 5 çocukta virüsün tespit edildiği aktarıldı.