Güncelleme Tarihi:
Rahmet kapılarının ardına kadar açıldığı Regaip Kandili'nde ibadet etmek isteyen ancak abdestli bulunmayan veya adetli olan kişiler için İslam dini büyük kolaylıklar sunar. Din İşleri Yüksek Kurulu’nun sıkça sorulan sorulara verdiği yanıtlara göre, Kur'an-ı Kerim'i ellemek ve namaz kılmak gibi ibadetler için abdest veya gusül şartı aranırken; zikir çekmek, salavat getirmek ve dua etmek gibi kalbi yönelişler için abdestli olma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler. Tefsir, hadis ve fıkıh eserlerini okuyup inceleyebilirler.
İslam hukukuna göre zikir, tespih ve dua gibi ibadetler için abdestli olma şartı yoktur. Yani bir kişi cünüp dahi olsa veya abdesti bulunmasa bile şu ibadetleri gönül rahatlığıyla yerine getirebilir. "La İlahe İllallah" zikri her durumda yapılabilir. Peygamber Efendimiz’e (S.A.V) getirilen selamlar için abdest şart değildir.
Adetli bir kadının Kur'an-ı Kerim okuması caiz değilken, okunan Kur'an-ı Kerim'i dinlemesi, takip etmesi ve anlamını düşünmesi caizdir. Bu durum, kandil gecesinin maneviyatından kopmamayı sağlar.



