Güncelleme Tarihi:
Marmara deprem tatbikatı ne zaman yapılacak, İstanbul deprem tatbikatı ertelendi mi? soruları, DMM'den yapılacak açıklamayla yanıt buldu. İçişleri Bakanlığı AFAD tarafından 14 Şubat 2025 tarihinde duyurulan büyük Marmara depremi tatbikatının 26 Kasım'da yapılması planlanıyordu. Yaklaşık 9 aydır planlama ve hazırlıkları yapılan büyük deprem tatbikatı tarihi alınan kararlar ertelendi. Tatbikata katılacak iller arasında İstanbul, Tekirdağ, Yalova, Bursa, Sakarya, Bilecik ve Kocaeli bulunuyor. Tatbikat "Çök-Kapan-Tutun" hareketini içeren 45 saniyelik bir uygulamayı kapsayacak. Peki, Deprem tatbikatı ne zaman, saat kaçta gerçekleşecek? İşte, ayrıntılar.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), "Büyük Marmara Depremi Tatbikatı, İçişleri Bakanlığı tarafından iptal edildi ve hazırlıklar için harcanan milyonlarca lira boşa gitti" iddialarının asılsız olduğunu bildirdi.
DMM'nin NSosyal'deki hesabından yapılan açıklamada, söz konusu iddiaların asılsız olup dezenformasyon niteliği taşıdığı belirtildi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında görevli birimlerin müşterek çalışma yetkinliğini artırmak üzere planlı faaliyetlerin yürütüldüğü, bu çerçevede bu yıl içinde 12'si bölge, 28'i yerel düzeyde olmak üzere 40 tatbikatın başarıyla icra edildiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"26 Kasım 2025 tarihinde Marmara Bölgesi'nde yapılması planlanan Ulusal Afet Tatbikatı'nın, paydaş kurumlarla yapılan istişareler sonucu, ileri bir tarihte yapılması kararlaştırılmıştır. Tatbikatın planlama sürecindeki çalışmalar için de herhangi bir harcama veya satın alma işlemi gerçekleştirilmemiştir. Kamuoyunun manipülatif içeriklere itibar etmemesi, yalnızca resmi kurumlarca yapılan açıklamaları esas alması önem arz etmektedir."
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından organize edilen tatbikatın ertelendiği tarih, henüz resmi olarak duyurulmadı. Açıklamalar geldikçe gelişmelere yer vereceğiz.
İstanbul dışında Kocaeli, Bursa, Balıkesir gibi şehirlerin etkilenecek ilçelerinin de dahil olduğu geniş katılımlı deprem tatbikatının, bütün detayları ile planlamaları yapıldı. Çok sayıda toplantı yapılan deprem tatbikatının resmi olarak bütün birimlere tebligatı da 22 Nisan 2025 günü gerçekleştirilmişti.
"Çök-Kapan-Tutun" hareketini içeren 45 saniyelik bir uygulamayı kapsayacak. Tatbikat sırasında, tüm kurumlarda ve belirlenen bölgelerde "Seviye 4" alarmı verilecek ve eş zamanlı olarak sirenler çalacak. Bu durum, tatbikatın ciddiyetini ve gerçekçiliğini artırmayı hedefliyor. Vatandaşların siren seslerini duyduklarında panik yapmaması ve tatbikatın bir parçası olarak "Çök-Kapan-Tutun" hareketini uygulaması bekleniyor.
AFAD yetkilileri, bu tür tatbikatların afetlere karşı hazırlıklı olmanın ve can kaybını en aza indirmenin kritik bir yolu olduğunu vurguluyor. Geçmişte yaşanan deprem felaketleri göz önüne alındığında, afet bilincinin ve doğru müdahale yöntemlerinin öğrenilmesi büyük önem taşıyor.




