Güncelleme Tarihi:
Adem Yılmaz'la kurduğu "dostluk hikayesi" ile tanınan Yaren, göç mevsiminde Avrupa Leylek Köyleri Birliği üyesi Eskikaraağaç'a ulaştı. Her yıl Mart ayında Bursa'nın Eskikaraağaç köyüne göç eden ve altı ay köydeki yuvasında kalan Yaren, bu sene de Adem Amca ile buluştu. Nazlı 13 Mart'ta Eskikarağaç'a gelirken, Yaren eşinden 2 gün sonra gelerek Adem Yılmaz'ın kayığına kondu. Yaren ile Yılmaz'ın buluşmasını yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş, sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğraflar ve görüntülerle duyurdu. 2010'dan beri köye her gelişinde, Uluabat Gölü'nde balıkçılık yapan Adem Yılmaz'ın kayığına konan Yaren Leylek'in öyküsünün yayılması, Eskikaraağaç köyündeki turizm hareketliliğini artırmış; köyün sade bir yerleşim yerinden turizm destinasyonuna dönüşmesinde önemli rol oynamıştır.
Adem Yılmaz'la kurduğu "dostluk hikayesi" ile tanınan Yaren, göç mevsiminde Avrupa Leylek Köyleri Birliği üyesi Eskikaraağaç'a ulaştı.
Yaren leyleğin, göl manzaralı yuvasının bulunduğu mahallede balıkçı Yılmaz'ın kayığındaki "geleneksel" pozu, doğa ve yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş tarafından kayda alındı.
Yılmaz, kayığına gelen Yaren'i ayakta karşıladı.
Eşi Nazlı leylekle aynı yuvayı paylaşan Yaren, canlı kameralarla da yarenleylek.com adresinden 24 saat izlenebiliyor.
Adem Yılmaz, AA muhabirine, günlerdir gözünün yollarda kaldığını söyledi.
Eşi "Naz" leyleğin gelip, "Yaren" gelmeyince günlerdir tedirginlik yaşadığını belirten Yılmaz, şöyle konuştu:
"Yaren genelde ay başında gelirdi. Bir türlü gelmeyince yolda başına bir şey geldiğini düşünerek bir haftayı üzüntülü geçirdim. Çok şükür Yaren'e kavuştum. Ağustos ayına kadar beraber olacağız. Onu doyuracağım. Mutlu bir hayat süreceğim. Sabah kayığıma geldi ve onun için getirdiğim balıkları yedi."
Yaren Leylek ile balıkçı Adem amcanın buluşması, her yıl Bursa'nın Karacabey ilçesinin Eskikaraağaç köyünde gerçekleşiyor.
Her yıl Mart ayında Bursa'nın Eskikaraağaç köyüne göç eden ve altı ay köydeki yuvasında kalan Yaren, 2010'dan beri köye her gelişinde, Uluabat Gölü'nde balıkçılık yapan Adem Yılmaz'ın kayığına konar ve onunla birlikte balığa çıkar. Yaren'in bu davranışı 2016 yılından itibaren fotoğraflanmış, 2019 yılında belgesel filme, 2024'te bir sinema filmine konu olmuştur.
Yaren'in 2007 veya 2008 doğumlu olduğu tahmin edilir. Her yıl Mart ayında Uluabat Gölü kıyısında bulunan ve Eskikaraağaç köyüne göç eder; altı ay boyunca, bu köydeki yuvasında kalır ve Nisan ayını kuluçkada geçirir. Köy, Bursa'nın Avrupa Leylek Köyleri Birliği üyesi olan tek köyüdür. "Yaren" adı, köyün muhtarı Rıdvan Çetin tarafından verilmiştir. Rıdvan Çetin, leyleğin dişi mi erkek mi olduğunu bilmediğini, her iki cinse de uygun olsun diye "arkadaş", "dost", "yoldaş" anlamlarına gelen Yaren ismini seçtiğini açıklamıştır.
2010 yılının Mart ayından beri Yaren, Eskikaraağaç köyüne her gelişinde, sabahları Adem Yılmaz adlı balıkçının Karacabey-Adem adlı sandalına konar ve onunla birlikte balığa çıkar. Emekli olunca Eskikaraağaç köyüne taşınıp geçimini balıkçılıkla karşılamaya başlayan Yılmaz, genellikle sabah ezanından sonra sandalına binerek balığa çıktığını söylemiş, Mart 2010'da bir sabah erken vakitte sandalına konan bir leyleğe yakaladığı balıklardan vermesi ile dostluklarının başladığını ifade etmiştir. O günden sonra sürekli kayığa gelen Yaren, Adem Yılmaz'ın kayığına gelip onun elinden yediği balıklarla beslenmeyi sonraki yıllarda da sürdürdü. Adem Yılmaz, kayığı veya rengini değiştirse bile leyleğin onun kayığına geldiğini ve leyleği gagasındaki lekeden ayırt edebildiğini söylemiştir.
Adem Yılmaz'ın ilk yıllarda diğer köylülerle paylaşmadığı bu dostluk öyküsünden zamanla köy halkı da haberdar olup ilgi göstermiş, Yaren'in gelişi köyde her sene beklenen ve sevinçle karşılanan bir rutine dönüşmüştür. Yaren, ilk defa doğa fotoğrafçısı Alper Tüydeş tarafından 2016 yılında fotoğraflandı. Bir leyleğin bir insanla yakın temas kurması nadirdi, bu fotoğrafla beraber bu durum köy dışında da duyuldu; sosyal medya yoluyla dünyaya yayıldı ve 2019'da bir belgesele konu oldu. Bir leylek ile bir insan arasındaki dostluk, belgesel yapımcısı Burak Doğansoysal'ın ifadesiyle "Doğanın ve insanın bir arada, uyum içinde yaşamasının mümkün olduğu" mesajını masalsı bir dille vererek insanları etkiler.
Yaren, ilk defa 2019'da hakkında belgesel film çekildiği sırada sandala eşini de getirdi ve eşine Nazlı adı verildi. Yaren'in öyküsünün gördüğü ilgi üzerine Yaren ile Nazlı'nın internet kullanıcıları tarafından 7 gün 24 saat canlı izlenebilmesi için Karacabey Belediyesi tarafından yuvalarına yakın bir yere kamera yerleştirildi ve belediye tarafından oluşturulan bir web sitesi aracılığıyla canlı yayın yapılmaya başlandı. Yaren ile Nazlı'nın 2021 yılı Mart ayında yuvalarında buluşmaları, Haziran ayında Yaren'in yavrularını yağıştan koruduğu anlar internet üzerinden canlı olarak izlenmiştir.
Öykünün yayılması, Eskikaraağaç köyündeki turizm hareketliliğini artırmış; köyün sade bir yerleşim yerinden turizm destinasyonuna dönüşmesinde önemli rol oynamıştır. 2024 yılında dönemin belediye Başkanı Ali Özkan, Eskikaraağaç'taki gelişmelerin, "hem kırsal kalkınmaya, hem doğaya dikkat çeken, hem de ekoturizme öncülük eden bir öykü" olduğunu ifade etmiştir.
Köyde, Yaren'i görmek üzere gelen ziyaretçiler için gölde balıkçı sandalları ile turlar düzenlense de, sandalda Adem Yılmaz'dan başkası bulunduğunda Yaren'in sandala gelmediği gözlenmiştir. Ayrıca Adem Yılmaz, yakınlıklarına rağmen Yaren'in kendisine dokunmasına izin vermediğini belirtmiştir.
Yaren ile balıkçı Adem Yılmaz'ın öyküsü, 2019'daki belgeselin ardından 2023'te bir macera çocuk filmine, 2024 yılında The New York Times gazetesine de konu olmuştur.