Güncelleme Tarihi:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da kamu çalışanları ve öğrencilere hitap etti. Erdoğan, Filistin halkına ikinci bir Nekbe yaşatmaya Allah'ın izniyle kimsenin gücünün yetmeyeceğinin altını çizdi. Nakba günü 15 Mayıs tarihinde Filistinliler tarafından anma günü olarak geçirilir ve Filistin devletinin de resmi tatil günlerinden biridir. Peki, Nekbe (Nakba) günü nedir, ne zaman yaşandı, neler oldu?
Nakba Günü (Yawm an-Nakba, "Büyük Felaket Günü"), Filistinliler tarafından her yıl 15 Mayıs’ta anılan, 1948’de İsrail’in kuruluşu sırasında yüz binlerce Filistinlinin evlerinden zorla çıkarılmasını ve yaşanan trajediyi ifade eden bir gündür.
1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında, İsrail’in kurulmasıyla birlikte yaklaşık 750.000 Filistinli zorla yerinden edildi, yüzlerce köy yok edildi ve pek çok Filistinli mülteci konumuna düştü. Bu olay, Filistin halkı için büyük bir travma yarattı ve bugüne kadar devam eden İsrail-Filistin çatışmasının temel sebeplerinden biri olarak görülüyor.
Nakba Günü, İsrail’in bağımsızlık ilan ettiği 14 Mayıs 1948'in ertesi günü, yani 15 Mayıs’ta anılıyor. Filistinliler bu günü protestolar, anma törenleri ve çeşitli etkinliklerle hatırlıyor. İsrail'in 15 Mayıs 1948'de, tarihi Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi, Filistinliler için onlarca yıldır devam eden felaketler silsilesinin başlangıcı oldu. Filistinliler için 'bir trajedi, toprak kaybı, katliam, köylerinin haritadan silinmesi ve yüz binlercesinin zorunlu göçü' olarak kabul edilen ve Arapça "Büyük Felaket" anlamına gelen Nekbe'nin üzerinden 76. yıl geçti.
Nakba günü, 1948 yılından itibaren ölen ya da öldürülen Filistinlileri anmak, yaşanan sürgünün ya da göçlerin sonucunda kaybedilen toprakların, malların, mülklerin ve hakların yasını tutmak için her yıl 15 Mayıs tarihinde Filistinliler tarafından anma günü olarak geçirilir ve Filistin devletinin de resmi tatil günlerinden biridir.