Güncelleme Tarihi:
MasterChef yeni bölümde 'Sıfır Atık Oyunu' ile yarışmacılar aldıkları bütün malzemeleri kullanmaya çalışacaklar. İsrafın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması ve oluşan atığın miktarının azaltılması adına önemli bir proje olan 'Sıfır Atık'ile daha duyarlı bir toplum olma hedefleniyor. Peki, 'Sıfır Atık' nedir, nasıl uygulanır? İşte, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yönetilen "Sıfır Atık Projesi" hakkında bilgiler...
“Sıfır Atık”, israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atığın miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık önleme yaklaşımı olarak tanımlanan bir hedeftir.
Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertarafı hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıpları yaşanmasına neden olmaktadır.
Son yıllarda tüm dünyada bireysel, kurumsal ya da belediye genelinde sıfır atık uygulama çalışmaları yaygınlaşmaktadır.
Günlük yaşantıda sıfır atık uygulamasına destek vermek adına bazı kullanım alışkanlıklarımızdan kurtulabiliriz. Örneğin; tek kullanımlık plastik/karton kağıt, tabak, çatal-bıçak gibi ürünlerin kullanımından kaçınarak Sıfır Atık uygulamasına evde destek vermemiz mümkün.
Aynı zamanda alışveriş poşetlerini marketlerde tercih etmek yerine, bez çantalarla destek olabiliriz.
Kişisel bakımda ise kağıt havlu, peçete gibi ürünleri kullanmak yerine havlu ve bez kullanarak atık oluşumunun önüne geçebiliriz.
Bunun yanı sıra fiş, faturaları kağıt israfını önlemek amacıyla mail yoluyla gönderilmesini talep edebiliriz.
Alışveriş yaparken kalem, defter gibi kırtasiye ürünleri ve diğer bakım ürünlerindeki ambalaj üzerinde yer alan geri dönüştürebilir ibaresine dikkat ederek satın alırsak, yine sıfır atık projesine katkıda bulunmuş oluruz.
❖ Verimliliğin artması,
❖ Temiz ortam kaynaklı olarak performansın artması,
❖ İsrafın önüne geçildiğinden maliyetlerin azaltılması,
❖ Çevresel risklerin azalmasının sağlanması,
❖ Çevre koruma bilincinin kurum bünyesinde gelişmesine katkı sağlandığından çalışanların “duyarlı tüketici” duygusuna sahip olmasının sağlanması,
❖ Ulusal ve uluslararası pazarlarda kurumun “Çevreci” sıfatına sahip olmasının sağlanması, bu sayede saygınlığının arttırılmasıdır.