Güncelleme Tarihi:
22 Mayıs'ın Finansal Okuryazarlık Günü ilan edilmesiyle, Finansal Okuryazarlık nedir sorusu günün öne çıkan konularından oldu. Kişinin parayı nasıl kazandığı, onu nasıl yönettiği, onunla nasıl yatırım yaptığı (onu nasıl çoğalttığı) ve onu başkalarına yardım etmek amacıyla nasıl bağışladığı gibi konuların kapsamı olan Finansal Okuryazarlıkla ilgili günümüzde Avustralya, Kanada, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık gibi ülkelerde,k işisel finansa yönelik ilginin artırılması amacıyla devlet tarafından yürütülen programlar mevcut. İşte, Finansal Okuryazarlık Günü hakkında bilgiler.
Finansal Okuryazarlık Günü ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Finansal okuryazarlığın yalnızca bireylerin kişisel bütçelerini yönetmeleri açısından değil, aynı zamanda ülke ekonomisinin genel istikrarı ve direnci açısından da stratejik öneme sahip olduğuna dikkat çekilen genelgede, "Ülkemizde sermaye piyasasına yatırım kültürünün oluşturulması, mevcut ve potansiyel yatırımcıların sermaye piyasalarına olan güveninin ve farkındalığının artırılması için okul öncesi ve okul çağındaki çocuklardan gençlere, hane halkından piyasa profesyonellerine kadar belirlenmiş farklı hedef kitlelerine ihtiyaçları ve donanımları gözetilerek, uygun iletişim kanalları aracılığıyla bilgilendirme yapılması önem arz etmektedir.
Dijitalleşme ile birlikte çeşitlenen finansal ürün ve hizmetlere yönelik yatırımcıların ve finansal tüketicilerin bilgi düzeyinin artırılarak piyasa risklerine karşı korunabilmeleri ve bilinçli tercihler yaparak isabetli kararlar alabilmeleri için eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerinin geniş kitlelere ulaştırılması elzemdir.
Bu kapsamda finansal eğitimin sürekli hale getirilmesi ile finansal okuryazarlığın yaygınlaştırılması; giderek karmaşık hale gelen finansal piyasaların bilinirliğini ve farklı kesimlerin finansal piyasalara güvenli bir şekilde katılım olanağını artırarak, ekonomik kalkınmamıza da katkı sağlayacaktır. 5/6/2014 tarihli ve 29021 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2014/10 sayılı Genelge ile 'Finansal Erişim, Finansal Eğitim, Finansal Tüketicinin Korunması Stratejisi ve Eylem Planları' çerçevesinde Sermaye Piyasası Kurulu ülke çapında yürütülen finansal eğitim eylem planı çalışmalarında koordinatör kurum olarak görevlendirilmiştir.
Finansal okuryazarlık bilincinin ve finansal farkındalığın artırılması ile konunun daha geniş kitlelere duyurulması amacıyla her yıl Sermaye Piyasası Kurulunun koordinasyonunda 22 Mayıs tarihi 'Finansal Okuryazarlık Günü' olarak kutlanacaktır.
Finansal Okuryazarlık Günü kapsamında düzenlenecek etkinliklerin en iyi şekilde gerçekleştirilebilmesi için ihtiyaç duyulacak her türlü destek, yardım ve kolaylığın tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca öncelikli olarak yerine getirilmesi hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim" ifadeleri yer aldı.
Finansal okuryazarlık, dünyada paranın nasıl kullanıldığını anlayabilme yeteneği ya da kişinin finansı anlayabilme becerisi olarak tanımlanabilir. Kişinin parayı nasıl kazandığı, onu nasıl yönettiği, onunla nasıl yatırım yaptığı (onu nasıl çoğalttığı) ve onu başkalarına yardım etmek amacıyla nasıl bağışladığı, finansal okuryazarlık kapsamındaki konulardır.[2] Daha spesifik ele alınırsa, finansal okuryazarlık, bireyin tüm finansal kaynaklarıyla bilgi sahibi olarak, etkili kararlar almasını sağlayan yetenek ve bilgilerdir. Günümüzde Avustralya, Kanada, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık gibi ülkelerde, kişisel finansa yönelik ilginin artırılması amacıyla devlet tarafından yürütülen programlar mevcuttur.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) 2003'te, ortak finansal okuryazarlık ilkeleri yoluyla finansal eğitim ve okuryazarlık standartları geliştirmek amacıyla devletler arası bir proje başlattı. Mart 2008'de OECD finansal eğitim programları, bilgi edinme ve araştırma için dünya çapında bir takas odası olarak hizmet görmeyi amaçlayan Uluslararası Finansal Eğitim Kapısı'nı (International Gateway for Financial Education) başlattı.[6] Birleşik Krallık'ta devlet ve devletin birimleri tarafından bu terimin alternatifi olarak "financial capability" ("finansal yetenek") kullanılmaktadır: Birleşik Krallık'ta Financial Services Authority (FSA) 2003 yılında finansal yeteneğe ilişkin bir ulusal strateji başlattı. ABD ise 2003'te Financial Literacy and Education Commission (Finansal Okuryazarlık ve Eğitim Komisyonu) kurdu.