Güncelleme Tarihi:
İlk evim konut kredisinden yararlanmak isteyenler başvuru şartlarını, tarihleri ve diğer detayları merak ediyor. İlk evim konut kredisi ile 1.20 faiz ve 15 yıl vade için hazırlıklar sürerken, gündeme gelen kısıtlamalar da merak konusu oldu. BDDK, ikinci konutunu alacaklar için kredilere sınırlama getirdi. Bundan sonra tapusu olan tüketici, yeni bir ev daha isterse, evin değerinin yüzde 90’ı değil, yüzde 22.5’i kadar kredi çekebilecek. Bu uygulama ile yatırımcının değil ihtiyacı olanın konuta ulaşması hedefleniyor. Düşük faizli konut kredisi ile ilgili detayların TBMM'de alınacak kararla netlik kazanması bekleniyor. İşte, İlk kez ev alacaklara 1.20 düşük faizli konut kredisi ne zaman verilecek? İşte, düşük faizli konut kredisi ile ilgili detaylar..
Hürriyet Gazetesinden Gülistan Alagöz'ün haberine göre;
Kamu yatırımcılara ‘bekle’ derken hiç evi olmayanlar için bir kredi kısıtlamasına gitmiyor. Üstelik Orta Vadeli Program’a göre yeni bir kampanya da bekleniyor. “Dar gelirli vatandaşların konuta erişim imkânı artırılacak” denilen programda, “Kamunun uygun koşullarda sağladığı konut kredileri ilk kez konut edinimini destekleyecek, dar ve orta gelirli vatandaşlar için belirli standartlarda ve uygun fiyat aralığında olacak şekilde yeni başlayan projelere tesis edilecek” ifadelerine yer verildi. Henüz yeni kampanya netleşmese de beklenti vadenin 15 yıla uzaması, faizin yüzde 1.20’lere çekilmesi.
İKİNCİ evini alacaklar için sınırlama devreye girerken şimdi gözler yeni kampanyaya çevrildi. İlk kez ev alacaklara yapılması beklenen kampanyada detaylar henüz açıklanmadı. Beklenti ise kredi faizinin yüzde 1.20’ye kadar düşmesi, vadenin ise 15 yıla çıkması.
Kararın amaçları ve konut sektörü ile tüketicilere olası etkileri şöyle sıralanabilir:
Kredi imkânının gerçek ihtiyaç sahibine dönmesi ile ev sahipliği oranının artması hedefleniyor.
Talepteki düşüşle fiyat artışının dengelenmesi planlanıyor.
Ancak sürecin uzun sürmesi durumunda satıştaki düşüşle üretimin azalması söz konusu olabilir. Bu da arz-talep dengesizliğinin büyümesine yol açar.
Yatırım için ev alanların azalması, kiralık konut sayısının düşmesine neden olabilir.
Düzenleme en çok yazlık piyasasını etkiler. Kredi sınırlaması nedeniyle, ikinci ev konumunda olan yazlıkların satışında önemli düşüşler yaşanabilir.