Güncelleme Tarihi:
Berat Kandili önemi ve anlamı, İslam aleminde manevi huzur ve heyecanla beklenen bu mübarek gecenin gelmesiyle, ibadetlerini idrak edecek olan Müslümanların odaklandığı konulardan oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2025 dini günler takvimine göre, Berat Kandili 13 Şubat Perşembe gecesi idrak edilecek. Bir kere daha rahmet ve bereket mevsimi olan üç aylara kavuşmuş, mübarek Ramazan ayını müjdeleyen Berat Kandili, Şaban ayının 14'ünü 15'ine bağlayan gece ihya ediliyor. Yüce Allah'ın affına mahzar olmak isteyen Müslümanlar, Berat Gecesi'ni ibadet ve dualar ile geçirecek. İslâm'a göre "berat" günahlardan arınma, suçtan azade olma, temize çıkma, ilahi af ve rahmete nail olma anlamlarına geliyor. Peki, Berat Kandili'nde ne oldu, nedir, berat ne demek? İşte, Berat Kandili anlamı ve önemi hakkında ayrıntılı bilgiler.
Berat gecesi, Kur'an'ın Levh-i Mahfûz'dan Dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna "inzâl" denir. Kadir Gecesi'nde ise Peygamber'e ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da "tenzîl" denir.
Berat, Arapça berâe-berâet kelimesinin Türkçeleşmiş halidir. Kur’an’da “Berae” kökünden 25 kelime bulunmakta olup, bunlardan sadece iki tanesi “Beraet” şeklinde geçmektedir. Berâet, iki şey arasında ilişki olmaması; kişinin herhangi bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğün bulunmaması anlamındadır.
Istılah olarak berat ise, Allah’ın affı ve bağışlaması, günah, borç ve cezadan kurtulmak gibi anlamlara gelmektedir. Beratın özünde, günahlardan arınma ve Yüce Allah’ın rahmet ve mağfiretine ulaşma amacı vardır. Bu gecede Allâh'ın affı ve bağışlamasının çok olacağı müjdelendiğinden, bu geceye “Berat Gecesi” denilmiştir. Berat gecesi hicri aylardan şaban ayının onbeşinci gecesidir. Berat Gecesi için Arapça eserlerde “şabanın ortasındaki gece”, “mübarek gece”, “rahmet gecesi” ve “sak (belge) gecesi” manalarına gelen
terimler kullanılmaktadır.