Güncelleme Tarihi:
Bağışıklık sistemini sadece yiyeceklerle korumak hastalanmamak için elbette kesin çözüm değildir. Ancak yetersiz beslenme veya besin eksikliklerinden kaynaklanan bağışıklık yetersizliğinden kaçınarak, bağışıklık sistemini korumak önemlidir. Peki, bağışıklığı korumak için neler yapmalıyız, hangi besinleri tüketmeliyiz? İşte kış boyunca almamız gereken vitaminler ve yiyeceklerin ait olduğu vitamin grupları...
Demir, bağışıklık hücresi fonksiyonu için kritik olan enzimlerin bir bileşenidir. Kaynaklar arasında kırmızı et, fasulye, fındık yer alır.
A vitamini ağız, mide, bağırsak ve solunum sistemindeki cilt ve dokuların sağlıklı kalmasını sağlayarak enfeksiyonlara karşı korunmaya yardımcı olur. Kaynaklar arasında turuncu ve kırmızı meyveler ile havuç, kayısı ve dolmalık biber gibi sebzeler bulunur.
D vitamini, patojenleri doğrudan öldürebilen antimikrobiyal proteinlerin düzenlenmesine yardımcı olur. D vitamini için güneş ışığı; somon gibi yağlı balıklar; yumurta sarısı; ve doğal süt ürünleri tüketilmelidir.
E vitamini, hücre zarlarının bütünlüğünü serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korumak için bir antioksidan olarak çalışır. Kaynaklar arasında kabuklu yemişler, bitkisel yağlar ve fıstık ezmesi bulunur.
Çinko yara iyileşmesi için gereklidir ve bağışıklık tepkisini destekler. Zengin çinko içerikleri arasında etler, tam tahıllar, süt ve kuruyemişler bulunur.
2 su bardağı nohut
1 su bardağı haşlanmış kırmızı pancar
1 su bardağı kavrulmuş, dilimlenmiş, çekirdeği çıkarılmış kırmızı dolmalık biber
2 yemek kaşığı beyaz susam
1 yemek kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Bir tutam kimyon
1 çay kaşığı sarımsak tozu
1 çay kaşığı kaya tuzu
Bir tutam kırmızı biber
Yapılışı:
Mutfak robotunda susam hariç tüm malzemeleri pürüzsüz hale gelinceye kadar karıştırın. Ardından üzerini zeytinyağı ve beyaz susam ile süsleyip servis edin. Şifa olsun....