Güncelleme Tarihi:
Şevval ayı orucu ne zaman ve nasıl tutulur? Şevval ayı orucu peş peşe mi tutulur, ayrı ayrı tutulur mu? Şevval ayında oruç tutmak isteyenler merak içerisinde bu soruların cevabı merak edilip araştırılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan ilmihallerde merak edilen soruların cevabıyla ilgili detaylar belli oldu. İşte Şevval ayı orucu 6 günler orucuyla ilgili merak edilip araştırılan ayrıntılar...
Şevval orucu, Ramazan'ın ardından tutulması tavsiye edilen bir oruçtur. Farz olmayan bir ibadet olan Şevval orucu, Ramazan ayından sonra tutulmaktadır. Peygamberimiz Hz. Muhammed, "Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur." buyurmuştur.
Yani Müslüman vatandaşlar, Ramazan ayının ardından gelen 30 günlük Şevval ayı içerisinde herhangi bir 6 gün oruç tutabilir. Böylelikle Hz. Muhammed'in buyurduğu gibi sanki bütün yıl oruç tutmuş gibi olur.
Ramazan’dan sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Sıyâm, 204 [1164]) buyurmuştur. Bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 2/435).
Diyanet'ten gelen yanıta göre, Şevval ayında nâfile olarak tutulan oruç, Ramazan'da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan'da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır.
Şevval ayı orucunun peş peşe tutulması şartı yoktur. Ay içerisinde bu niyetle toplamda 6 gün oruç tutulur. Ancak oruçların ayın içerisinde tutulması şarttır.