FED faiz kararları ne zaman açıklanacak? Gözler bu saate çevrildi...

Güncelleme Tarihi:

FED faiz kararları ne zaman açıklanacak Gözler bu saate çevrildi...
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2022 15:08

Altın piyasasını takip edenlerin merakla beklediği konular arasında 'FED faiz kararları ne zaman açıklanacak?' sorusunun yanıtı bekleniyor. Ons altın fiyatları dar bantta hareketini sürdürürken gelecek açıklamanın ardından fiyatların nasıl tepki vereceği bekleniyor.

Haberin Devamı

Altın fiyatlarında, küresel pandeminin başlamasıyla beraber ‘güvenli liman’ etkisi çalıştı ve Altın Fiyatları yükselişe geçti. Ons Altın, 2020 yılı Ağustos ayında 2075 dolara kadar yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. 2022 yılına geldiğimizde küresel boyutta yaşanan tedarik sıkıntıları ve artan enerji fiyatları sebebiyle yükselen enflasyonun önüne geçebilmek için, özellikle Majör merkez bankalarının (ABD Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası) parasal sıkılaşma politikaları altın fiyatlarını baskı altına aldı. Merkez Bankalarının özellikle de ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımlarına başlamasıysa, ABD doları güvenli liman olarak görüldü ve dünyada güçlenmeye başladı. Dolar endeksiyle pozitif korelasyon içerisinde bulunan ABD tahvil faizleri yükselişe geçerken; her ikisiyle ters korelasyonda bulunan altın fiyatları değer kaybına yöneldi.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde açıklanan ve piyasa beklentilerinin altında gelerek 41 yılın zirvesinden de gerileyen ABD temmuz ayı enflasyon rakamları sonrası, enflasyonun kontrol altına alınıp alınmadığı tartışılırken; Fed’in faiz artırımlarında daha ılımlı hareket edebileceği beklentileri yükseldi. Diğer taraftan küresel büyüme rakamlarının zayıflaması ve dev ekonomilerde görülen bozulmalar Piyasalar tarafından dikkatle takip edilmeye devam ediyor. Bu gelişmeler ise, altın fiyatlarını destekleyen en önemli unsurlar olarak karşımıza çıkıyor.

FED FAİZ KARARLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK

Bu akşam Türkiye Saati ile 21:00’de açıklanacak olan ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 26-27 Temmuz’da yapılan toplantısına ait tutanaklar önemli olacak. Tutanaklarda Fed’in eylül ayında yapılacak toplantısıyla ilgili ipuçları aranacak. 

Haberle ilgili daha fazlası: