Ehliyet sınavı sonuçları açıklandı! 10 Ekim 2015

Güncelleme Tarihi:

Ehliyet sınavı sonuçları açıklandı 10 Ekim 2015
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2015 09:39

10 Ekim'de yapılan ehliyet sınavı sonuçları açıklandı. MEB üzerinden kolaylıkla ehliyet sınav sonucunuza bakabilirsiniz.

Haberin Devamı

10 Ekim Ehliyet sınav sonuçları, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklandı. Ehliyet sınavına giren binlerce adayın merak ettiği ehliyet sınav sonucu MEB tarafından duyuruldu. Sınav sonucunu merak eden adaylar MEB üzerinden kolayca sonuçlarını öğrenebilirler.

EHLİYET SINAV SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Ehliyet sınavı sonuçları açıklandı 10 Ekim 2015

NASIL EHLİYET SAHİBİ OLUNUR

Ehliyete sahip olabilmek için ehliyet kurslarından birine başvurulmalıdır. Ve ehliyet kurslarında gerekli eğitimi almaları gerekmektedir. Ardından Milli Eğitim Bakanlığının belli aralıklarla yaptığı ehliyet sınavlarından başarılı olunmalıdır. Ehliyet sınavından başarılı olan vatandaşlar 2. Adım olarak direksiyon sınavından da başarılı olmaları gerekmektedir. Her iki sınavı da başarılı olarak tamamlayan vatandaşlar ehliyet almaya hak kazanacaklardır. Ancak ehliyetlerin birçok çeşidi bulunmaktadır. Ve belli yaş farklılıkları ehliyet türlerine göre değişiklik göstermektedir. Örneğin, Otomobil için B sınıfı ehliyet gerekmektedir. Motosiklet için ise A2 türü ehliyet almaları gerekmektedir. 17 yaşını doldurmuş vatandaşlar ancak A1, A2, F ve H ehliyet türlerine başvurabilirler. Eğer otomobil ve ağır iş makinesi kullanmak isteniyorsa, kişinin 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Ancak bu şartla bu ehliyet türlerine başvuru yapabilmektedirler. C, D ve E türünde ehliyet sahibi olmak isteniyorsa bunlar içinde gerekli bir yaş sınırı bulunmaktadır. Ancak 22 yaşını doldurmuş olanlar C, D ve E sınıfı ehliyetlere başvuru yapabilirler.

Yaş sınırı haricinde ehliyet kursuna başvuru sırasında bazı kişisel bilgiler ve belgeler sizden talep edilecektir. Bunlar bir sağlık kuruluşundan alınmış olan sağlık raporu, emniyet müdürlüğünden alınmış bir sabıka kaydı, talep edilen kadar kişinin vesikalık fotoğrafı ve nüfus cüzdanının önlü arkalı fotokopisi kursa başvuru sırasında bırakılmalıdır. Ehliyet belgesi için ehliyet kursuna başvuru yaparken sabıka kaydı gereklidir. Sabıka kaydınızın bulunmaması gerekmektedir. Ancak bunlar gerçekleştiğinde ehliyet belgesi için ehliyet sürücü kursuna kaydolabilirsiniz. Kayıt olduktan sonra kurs dönemi başlar ve belli dersler alırsınız. Kurs dersleri dâhilinde trafik kuralları ve trafik işaretleri, ilkyardım nedir? Yöntemleri? Ve motor ve ekipmanları kullanmayı öğrenirsiniz.

Kursu tamamladıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığının hazırladığı yazılı test sınavını başarılı olarak geçmeniz gerekmektedir. Eğer test sınavından gerekli başarıyı yakalayamazsanız 2. Adım olan direksiyon sınavına giremezsiniz. Yazılı sınav 50 sorudan oluşmaktadır. Her soru 2 puan değerindedir. Ve yazılı sınavdan başarılı sayılabilmeniz için 70 puanın üzerinde bir puan almanız gerekmektedir. Eğer 70 puan üzerinde bir puan alamadıysanız yazılı sınavdan başarılı sayılmazsınız ve 2. adım olan direksiyon sınavına katılamazsınız. Ve dolayısıyla ehliyet belgenizi alamazsınız. Eğer yazılı sınavdan 70 puan veya üzeri bir puan aldıysanız yazılı testten başarılı oldunuz demektir. Artık 2. adım olan direksiyon sınavına katılabilirsiniz. Direksiyon sınavı ileriki bir tarihte olacaktır ve sizin adınıza hazırlanan bir belge sürücü kursunuza gönderilecektir. Direksiyon sınavına girebilmek için o belgeyi sürücü kursunuzdan aldıktan sonra ancak direksiyon sınavına girebilirsiniz. Direksiyon sınavından başarılı olabilmek için aracı hiç stop ettirmemeniz, belirlenen yerlere gerektiği gibi park etmeniz ve el freni kullanmadan aracınızla kalkış yapabilmeniz gerekmektedir.

MEB’in hazırladığı yazılı sınava geçmiş yıllarda çıkmış sorularla çalışmanız yararınıza olacaktır. Bu sorulara MEB’in internet sitesinden ve diğer sitelerden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca gelişen teknoloji ve internet kullanımının artması ile ehliyet sınav sonuçlarını da internet üzerinden kolayca öğrenebilirsiniz. Yine Milli Eğitim Müdürlüğünün internet sayfasından yazılı ehliyet sonuçlarınıza ulaşabilmektesiniz. Son olarak 29.08.2015 tarihinde yapılan yazılı sınavın sonuçlarının bulunduğu sitede ayrıca 10.10.2015 tarihinde yapılan sınavın soru ve cevapları da yer almaktadır. Geçmiş yılların soru ve cevaplarına ve de ehliyet sınav sonuçlarına da ulaşabilirsiniz.