Bedelli sermaye artırımı nedir, ne demek? Örneklerle bedelli sermaye artırımı bilgileri

Güncelleme Tarihi:

Bedelli sermaye artırımı nedir, ne demek Örneklerle bedelli sermaye artırımı bilgileri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2022 15:42

Bedelli sermaye artırımı, şirketlerin yönetim kararları arasında yer alabilmektedir. Bedelli sermaye artırımı ile rüçhan hakkı da tanının haklar arasında yer almaktadır. Peki, bedelli sermaye artırımı nedir, ne demek? İşte, örneklerle o detaylar

Haberin Devamı

Bedelli Sermaye artırımı, şirketlerin dış kaynaklardan temin etmiş oldukları yeni kaynaklar karşılığında yani bir bedel karşılığında hisse senedi dağıttıkları sermaye artırım türüdür. Ortakların Bedelli Sermaye artırımına katılma hakları da Rüçhan Hakkı olarak adlandırılmaktadır.

Şirketleri Bedelli Sermaye artırımı yapmaya iten başlıca iki neden bulunmaktadır. Bunlardan ilki, şirketin faaliyet hacminin büyümesine paralel olarak sermaye ihtiyacının olması. İkincisi ise, yeni yatırımlar neticesinde şirketlerin fon ihtiyacı içinde olması ve ihtiyaç duyulan fonların bir kısmının sermaye artırımı yoluyla temin edilmeye çalışılması. Bedelli Sermaye artırımı şirkete ek bir finansman kaynağı sağlamaktadır. Bu kaynak genellikle mevcut ortaklardan temin edilmekle beraber bazı durumlarda da mevcut ortakların Rüçhan Hakları kısıtlanarak, yeni ortaklara bu imkan primli olarak kullandırılmaktadır. Böylece yeni ortaklar edinebilen şirketleri bu yola iten başlıca neden daha fazla fon temin etme ihtiyacıdır. Bu yolla şirketler normalde 1.0 TL nominal değere sahip yeni senetleri mevcut ortaklarına yine 1.0 TL'den kullandırarak, bir senet karşılığında böylece 1.0 TL fon temin edecekken, yeni ortaklara daha yukarı bir fiyattan senetleri satarak daha fazla fon temin etme olanağını elde etmektedirler.

Haberin Devamı

Yukarıda bahsedildiği gibi şirketler Bedelli Sermaye artırımında genelde 1.0 TL'lik nominal değere sahip yeni senetleri yine 1.0 TL karşılığında mevcut ortaklarına kullandırmakla beraber, bazı zamanlar daha fazla fon ihtiyacı içinde olan şirketler daha yüksek bir fiyattan Rüçhan Hakkını mevcut ortaklarına kullandırma yoluna gitmektedir. 

Bedelli Sermaye artırımı esnasında şirketler gerek mevcut ortaklarına, gerekse yeni ortaklarına primli fiyattan kullandırdıkları senetlerin primli kısmı Bilanço'da Özsermayenin Emisyon Primi kalemine kaydedilmektedir.

Örnek: 
ABC A.Ş. yapmış olduğu Bedelli Sermaye'de mevcut veya yeni ortaklarına 1.0 TL nominal değere sahip beher hisse senedini 3.0 TL fiyattan kullandırmıştır. Bu durumda şirketin yapacağı muhasebe işlemi şu şekilde yapılacaktır; ihraç edilen her yeni senet için Ödenmiş Sermaye'ye 1.0 TL, aradaki 2.0 TL'lik fark ise Emisyon Primi kalemine kaydedilecektir. Bu işlemin muhasebe prensipleri ile gösterimi şu şekilde olacaktır; 

Haberin Devamı
Kasa3.0 TL
Ödenmiş Sermaye1.0 TL
Emisyon Primi2.0 TL

Bedelli Sermaye artırımında ortaklardan fon talep edildiğinden yukarıda bahsedilmiş idi. Bu fon ortakların öz kaynaklarından karşılamak durumunda oldukları gibi, sermaye artırım ile aynı zamanlarda yapılan Temettü ödemelerinden (eğer şirket temettü dağıtırsa) elde edilen kaynaklar ile bir kısmının veya tamamının karşılanması da olası bulunmaktadır. Bu durum temettü'den yapılan Bedelsiz Sermaye artırımına benzemektedir ve İMKB'ye kote şirketlerin çokça kullanılan bir method’dur. Esasında temettüden dolayı direk olarak yapılabilinen Bedelsiz Sermaye artırımı imkanı da bu usulden hasıl olmuştur.

Bedelli Sermaye artırımı şirketlerin Piyasa Değerlerini etkilemektedir. Bunu aşağıdaki örnek ile daha iyi görebilme imkanına sahip olacağız.

Haberin Devamı

Örnek: 
Bedelsiz Sermaye artırımına örnek olarak kullandığımız XYZ A.Ş.'nin aynı cari piyasa verilerinde bu sefer %50 Bedelli Sermaye yaptığını düşünelim. Şirket Rüçhan Haklarını 3.0 TL'den kullandırıyor olsun. 

XYZ A.Ş.’nin Cari Piyasa Verileri
Ödenmiş Sermaye100 milyon TL
Hisse Senedi Sayısı100 milyon adet
Hisse Senedi Fiyatı5.0 TL
Piyasa Değeri500 milyon TL

Şirket %50 Bedelli Sermaye artırımına gitmektedir, bu durumu da 100 milyon TL 'lik eski ödenmiş sermayesine (bire yarım oranında, çünkü %50) 50 milyon TL 'lik yeni sermaye eklenmektedir, böylece şirketin yeni sermayesi 150 milyon TL olmaktadır. Fakat Şirketin kasasına 150 milyon (50 milyon yeni hisse senedi*3.0 TL hisse başına rüçhan hakkı bedeli) girmektedir. Hisse Senedi sayısı da ödenmiş sermayeye paralel bir şekilde artacaktır ve 150 milyon adet olacaktır.  

Haberin Devamı
Kasa150 milyon TL
Ödenmiş Sermaye  50 milyon TL
Emisyon Primi100 milyon TL

Sermaye artırımları esnasında hisse senetlerinin yeni fiyatlarını hesaplayan formülü kullanarak, şirketimizin hisse senetlerinin eski 5.0 TL'ye göre yeni fiyatlarını ve buna bağlı olarak da piyasa değerlerini bulabiliriz. Şirketimizin Temettü dağıtmadığını ve Bedelsiz Sermaye Artırımı yapmadığını bilmekteyiz, hisse senetlerin yeni fiyatı aşağıdaki şekilde olacaktır; 
 
Şirketin hisse senetlerinin yeni fiyatı 4.33 TL olarak hesaplanmakla beraber bu fiyatı en yakın fiyat aralığına yuvarlar isek 4.35 TL değerini buluruz ve hisse senedi sermaye artırımı sonrası ilk seansta bu fiyattan işlem görmeye başlayacaktır. Bu yeni fiyat üzerinden şirketin Piyasa Değerini hesaplayacak olursak (4.35 TL*150 milyon adet senet) yeni 652.5 milyon TL'lik piyasa değeri buluruz. Yapılan Sermaye artırımı işlemi şirketin piyasa değerini 152.5 milyon TL arttırmış bulunmaktadır ve dikkat edilirse bu tutar (küsurat düzeltmesini de dikkate alınmalı) şirketin kasasına giren tutara eşit olmaktadır. 

XYZ A.Ş.’nin Yeni Piyasa Verileri
Ödenmiş Sermaye150 milyon TL
Hisse Senedi Sayısı150 milyon adet
Hisse Senedi Fiyatı4.35 TL
Piyasa Değeri652,5 milyon TL