Bienal’in basın açılışında 650 yabancı konuk vardı

İSTANBUL BİENALİ (Türkçeye dikkat eden okurlarımın önerisini unutmadım, yılaşırı ya da iki yılda bir diyebiliriz) dün sabah 11.00’de The Marmara Balo Salonu’nda İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V.Koç’un yaptıkları basın toplantısıyla başladı.

Açılışa dair bilgiyi, haber sütunlarımızda okuyacaksınız.

Beni ilgilendiren, İstanbul’da kültürün yükseliş grafiğini gözlemlemek. The Marmara’daki kayıt masasının başında uzun bir kuyruğu görmek. Türkçeden başka dillerin yankılandığı bir salondu sözünü ettiğim toplantı salonu.

Nereye gitseniz, bienalden söz ediliyordu.

Yabancı gazeteciler, sanat eleştirmenleri, İstanbul Bienali için, "yükselişteki bienal" tanımını kullanıyor ve "Sıralamada Venedik’ten sonra burası geliyor" diyorlar.

Sanatın insana, insanlığa eleştirel bakışı, sıradan, klişeleşmiş saplantıları sarsar, düşüncelerimizi yeniler.

Henüz bienaldeki eserlerden söz etmedim, geçen gün yazımda, gezimi ileride yazacağım demiştim.

Hafta sonu programınıza, bienal gezilerini koyun.

Şimdi, gelen eleştirmenlerin düşüncelerini en önemli, saygın gazetelerde okuyacağız. Dünya da çoğalan bir ziyaretçi sayısıyla İstanbul’a gelecek.

Basın mensupları, galericiler, eleştirmenler, müze yöneticileri, otobüslerle mekánlara ulaştırıldılar.

Bienalin sponsoru Koç Holding’in amacı, gençlerin sanatı tanımaları, sevmeleri.

Onun için, üniversite öğrencileri bienali ücretsiz gezebilecek.

Küratör Hou Hanru, AKM’yi iyi bir sergi mekánı olarak hazırlamış. Şimdiye kadar sadece konser salonu kimliğiyle gördüğümüz yerin bu işlevi yüklenmesi önemli, şahsen çok başarılı buldum.

AKM’nin yıkılmaması gerektiği konusunda taraftarların artacağı kanısındayım.

* * *

İSTANBUL MODERN’de önceki akşam "Şimdiki Zaman Geçmiş Zaman" sergisi açıldı. Burada da İstanbul Bienali’nin 20 yıllık geçmişinden bir seçki sunuluyor.

İstanbul Modern’in Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı ile Bienal’in AKM’deki bölümünü beraber gezdikten sonra, yemek yerken Eczacıbaşı açılış gecesinin heyecanından söz etti. "Bir görmemiş gibi davrandım, arkadaşlara sürekli, fotoğrafları çekelim, diyordum" diye anlatıyor Oya Eczacıbaşı.

Türkiye’nin sanat alanında tanınması konusunda İKSV’nin, özel müzelerin alışverişlerinin Türkiye’de sanatı nasıl geliştirdiği, nasıl daha çok ilgi çektiği bu verilerden iyice anlaşılıyor.

* * *

SANATA ilgiyle doğru orantılı olarak mutluluğum artıyor.
Yazarın Tüm Yazıları