Biber üreticilerinden fiyat tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Biber üreticilerinden fiyat tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2018 16:28

Biber üreticilerinden fiyat tepkisi

Haberin Devamı

Kadir ÇELİK/ İSLAHİYE (Gaziantep), (DHA)- GAZİANTEP'in İslahiye ilçesinde, biber üreticileri, piyasa koşullarını ve döviz kurunu bahene ederek ürünlerini düşük fiyata almak isteyen fabrika işletmecilerine tepki gösterdi.
İslahiye ve Nurdağı'nda 16 bin dönüm alanda kırmızı biber üretimi yapan çiftçiler, girdi maliyetleri, rekoltenin düşük olması ile başlayan hasadın ardında döviz kurunu bahane ederek fırsatçılık yapmak isteyen fabrika işletmecilerine tepki gösterdi.
İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural ile bir araya gelen İslahiye Ziraat Odası Başkanı Mehmet Köse, Nurdağı Ziraat Odası Başkanı Kemal Belpınar, İslahiye Ticaret Odası Başkanı Selahattin Türkmen ve çok sayıda biber üreticisi, işletmecilerin döviz kurunu bahane ederek mahsülü düşük fiyata almak istemesine tepki gösterdi.
İslahiye Ziraat Odası Başkanı Mehmet Köse, "Türkiye'nin en kaliteli kırmızı biberinin yetiştiği yer İslahiye. Bu yıl rekoltenin çok düşük olmasıyla birlikte fiyat ile ilgili ciddi sorunlarımız var. Girdilerin yüzde 70 ile yüz 100 artış gösterdiği bir dönemde fiyatın geçtiğimiz yıla oranla yüzde 20 düşük belirlenmesi bizi çok üzmüştür. Bizler böyle bir fiyatı kabul etmiyoruz" dedi.
Nurdağı Ziraat Odası Başkanı Kemal Belpınar ise "Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin kırmızı biberde 3 yıldır çiftçiye fide desteği vermektedir. Bu da çiftçimize ciddi bir destek sağlamakta, Büyükşehir Belediye Başkanımızın çiftçimize sertifikalı tohum ve fide desteğini arttırmasıyla çiftçimiz dönüm başına artaracak verimle çiftçimizin geliri yükselecektir. Biber sanayicilerimiz piyasa şartlarını fırsat olarak görmemeleri gerekiyor. Çiftçiye sanayicilerin sahip çıkması gerekiyor" diye konuştu.
İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural da "Bu yıl üretimimizde yüzde 50 oranında ürün kaybımız var. Ülkemizin kırmızı biberinin yüzde 70 civarını İslahiye ve Nurdağı bölgesi üretiliyor. Girdilerin arttığı bir gerçektir. Ülkemiz üzerinde oynanan ekonomik savaşın farkındayız. Tüm ithal ürün girdilerinde dolardan dolayı artış olmaktadır. Burada bir fırsatçılık var. Hükümet olarak Adalet Bakanımız, Milletvekillerimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin bu konuda çok duyarlılar. İthal biberin ülkeye girmemesi için büyük gayretler gösteriyorlar. Ülkeye giren biber, tatlı biber adı altında acı biberdir. Burada bir sahtekarlık vardı, bu düzeltildi. Bu konuda Gümrük Bakanlığımız denetimlerini artırdı. İthal biberin 18 ile 20 liradan aşağıya gelmesi mümkün değildir. Üreticilerimizin yanınızdayız" şeklinde konuştu.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!