Beyin göçünü tersine çeviriyoruz

Güncelleme Tarihi:

Beyin göçünü tersine çeviriyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2007 00:00

Yarım asırdır Başkent’te yaşayan ve ’Ben artık Ankaralı oldum’ diyen kentin en yeni üniversitesi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB-ETÜ) Rektörü Prof. Dr. Tahsin Kesici ile TOBB ETÜ’yü ve Ankara’yı konuştuk.

BİR milyon 300 bin üyesi olan TOBB’un vakıf üniversitesi TOBB ETÜ Rektörü Kesici, üniversitede kısa zamanda yakaladıkları başarılardan, hedeflerine; rektör gözüyle kentin sevdiği taraflarından sorunlarına kadar her şeyi Ankara Hürriyet için anlattı.

Başkent’in en iyi tarafını Orta Anadolu’nun ortasında olmasına rağmen bir çok yerden daha yeşil olması olarak gören TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Tahsin Kesici, "Kentin yeşillendirilmesine durmadan devam edilmesi" gerektiğini vurguluyor.

Kent için yapılan çalışmaların zaman zaman sıkıntılar doğurabileceğini söyleyen Kesici, "Cinnah Caddesi’nin kapatılması şu anlık bir sıkıntı gibi görünse de bekleyip görmek lazım. Havaalanı yolu yapılırken de çok sıkıntı çekmiştik ama şimdi herkes çok memnun " dedi.

SU SORUNU

Başkent’in gelecekte düşünmesi gereken en önemli problemlerin başında su sıkıntısının geldiğini söyleyen Prof. Dr. Kesici kenti sorunlarını şöyle anlattı:

"Yağmur yeteri kadar yağmayınca tehlike çanları çalmaya başlıyor. Kalıcı çözümler bulunması gerekiyor. Yan tarafımızda sürekli bir su kaynağı olan Kızılırmak var. Kızılırmak’a alternatif bir su kaynağı olarak bakılmalı.

İstanbul’daki kadar olmasa da Ankara’da da bir ulaşım sorunu var. Bu sorunun artmaması için metronun bir an önce bitirilmesi lazım. Ama görüyoruz ki metro çalışmaları bir hızlanıyor sonra duruyor.

Kentin bir diğer sorunu ise hava kirliliği. Doğalgazın gelmesiyle temizlenen hava son zamanlarda kömüre dönüş yapılmasıyla tekrar kirleye başladı. Bunun denetimleri yapılmalı ve bir önlem alınmalı."

GELENEĞİ DEVAM ETTİRMELİYİZ Üniversiteye kayıt olduğu 1956 senesinde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın üniversite konserleri verdiği söyleyen Kesici bu geleneğin devam ettirilmesi gerektiğini savundu. Kesici sözlerini şöyle sürdürdü:

"O yıllarda cumartesi günleri senfoni orkestrasının konserleri olur, bir çok öğrenci klasik müzikle tanışırdı. O zaman orası 500 kişilik bir salondu, yer bulunamazdı. Şimdi 2 bin kişilik bir salon ve daha fazla etkinlik olmalı ama maalesef yok. Demek ki bu konuda geri kalmışız. Bu geleneği devam ettirmeliyiz ."

TOBB adı büyük avantaj

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tahsin Kesici Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) isminin üniversite için avantajlarını şöyle sıraladı: "Burası 1 milyon 300 bin üyesi olan TOBB’un vakfının kurduğu bir üniversite. TOBB Türkiye’nin en büyük sivil toplum örgütü ve sivil toplum örgütlerinin ülkelerine karşı sorumlulukları vardır. Böyle bir sorumluluğu duyularak hem devlete hem de iş alemine iyi bireyler yetiştirmek için bu üniversite kuruldu. Bunların sonucu olarak üniversitemizdeki öğrencilerin yüzde 51’i bursludur. Bir vakıf üniversitesi olmamıza rağmen bir kamu üniversitesi gibi çalışıyoruz."
/images/100/0x0/55eb5c52f018fbb8f8bc244a

Hem çalış hem oku

Alışılmış iki dönemli eğitim sisteminin yerine bir yıllık eğitimi üç döneme böldüklerini söyleyen TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Tahsin Kesici ’Ortak Eğitim’ adını verdikleri sistemin faydalarını şöyle anlattı: "Üniversitede alışılmışın aksine bir yılı üç döneme ayırdığımız ve ’ortak eğitim adını verdiğimiz sistemi uyguluyoruz. Öğrencilerimiz ikinci sınıfa geldiklerinde ilk iki dönem üniversitede eğitim alıyor. Son dönemde de endüstride çalışıyor. Öğrencilere bu çalışmaları karşılığı asgari ücret ödeniyor. Bunun öğrenci için en önemli kazancı, öğrenci mezun olduğu gün bir yıllık iş tecrübesine sahip oluyor. Öğrenci kendini tanıyor ve yapacağı iş için aklında bir fikir oluşuyor."

Kısa zamanda büyük başarı

İkinci yılını doldurmasına rağmen Avrupa Dil Ödülü ve indekslerde yayınlanmış yayın sıralamasında birinci olarak ciddi başarılar kazanan TOBB ETÜ’nün bu başarısının sırını Rektör Kesici açıkladı: "Üniversitemizin yüzde 70’ini genç öğretim elemanlarının oluşturmasını istiyoruz. Özellikle yurtdışında doktorasını yapmış öğretim üyelerini buraya getirmeye çalışıyoruz. Devlet üniversitesinin verdiği paranın 3 katı gibi tatminkar bir maaş veriyoruz. Böyle olunca da tercih ediliyoruz. Bir anlamda beyin göçünü kendi çapımızda tersine çeviriyoruz. Bu insanlar araştırmacı ruhu taşıyan insanlar. Bu sene YÖK’ün yaptığı indekslerde yayınlanmış yayın sırası çalışmasında birinciyiz. Bu genç ve başarılı öğretim elemanlarının seçilerek TOBB ETÜ’ye getirilmesinin bir sonucudur."

AVRUPA DİL ÖDÜLÜ Eğitim dilini Türkçe olarak belirledik. Ama İngilizce bizim için çok önemli. Sınıf geçmek için öğrencilere yıl sonunda TOEFL sınavı yapıyoruz. Bunun sonucunda TOBB ETÜ Avrupa Dil Ödülü’nü kazandı. Bir diğer önemli çalışmamızı da Kamu İhale Kurumu’yla ortak yaptık. Elektronik ortamda ihaleye katılacak personel yetiştiriyoruz. Bunun için düzenlediğimiz kurslar Türkiye’nin her yerinde var. Bu çalışmamız AB Raporu’nda övgüyle yer aldı.

YARIN: UFUK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. COŞKUN İKİZLER
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!