Beyaz Melek yasası bizde 14 yıldır var

Güncelleme Tarihi:

Beyaz Melek yasası bizde 14 yıldır var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2008 00:00

Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı 1994 yılından beri verdiği hizmetle Beyaz Melek filminden sonra Başbakan Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği yaşlılara evde hizmete yönelik Beyaz Melek yasasını 14 yıldan bu yana uyguluyor.

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı 1994 yılından beri verdiği hizmetle, Beyaz Melek filminden sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği yaşlılara evde hizmete yönelik Beyaz Melek yasasını 14 yıldan bu yana uyguluyor.

Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Ömer Öksüz kent genelinde yaşlılara 14 yıldan bu yana hizmet götürdüklerini belirterek, "Yaşlılara Hizmet Merkezi’nden hizmet almış ve halen almakta olan yaşlılarımızın sayısı 23 bin 647. Bu rakam SHÇEK’in tüm yurtta verdiği hizmetin bile üzerinde" dedi.

Her gün ortalama 150- 200 arası yaşlıya sağlık desteği, psikolojik destek, tamirat-onarım ve ev temizliği gibi hizmetler verdiklerini belirten Öksüz çalışmalarını şöyle anlattı:

"Başbakanımızın evde hizmete yönelik çıkaracağı yasanın gereklerini biz 14 yıldan beri uyguluyoruz. Yaşlılarımıza yaşadığı mekanda hizmet ediyoruz. Onları sosyal çevreden koparmıyoruz. Merkeze kendileri başvurabilecekleri gibi muhtarların tespit ettiği yaşlı vatandaşlarımızı da kayıt ettiriyoruz. Düzenli periyotlarla doktor kontrolleri ve ev temizlikleri yapılıyor.

ÖLÜNCEYE KADAR HİZMET

Bir hastalığı varsa ve geçerse sadece o konuyla ilgili hizmet bitiyor diğer hizmetler ölünceye kadar devam ediyor. Hizmet alacak yaşlıların kayıtları bilgisayarda tutuluyor ve böylece sistem hiç aksamıyor. Merkezden hizmet alan yaşlılarımız hizmetten sonra telefonla aranıyor ve memnun kalıp kalmadıkları soruluyor. Böylelikle kaliteyi en üst seviyede tutmaya çalışıyoruz."

Yaşlılara Hizmet Merkezi’nde bugüne kadar hizmet almış ve halen almakta olan üyelerin sayısı 23 bin 647 olurken bu üyeler aralarında psiko sosyal destek, sağlık, temizlik hizmeti, tamirat-onarım gibi hizmetlerin de bulunduğu 258 bin 159 ayrı hizmetten faydalandılar. Hizmet alan yaşlı vatandaşların 16 bin 221’ini kadın 7 bin 426’sını erkek üyeler oluşturuyor

EN ÇOK YAŞLI ÇANKAYA’DA

Yaşlılara Hizmet Merkezi’nden hizmet alan yaşlıların ilçelere göre dağılımında ise 7 bin 139 yaşlıyla Çankaya ilk sırada. Çankaya’yı 4 bin 871 yaşlı vatandaşla Keçiören izlerken, Yenimahalle’de 3 bin 971, Altındağ’da 2 bin 883, Mamak’ta 2806, Sincan, Etimesgut ve Diğer ilçelerde bin 977 yaşlı vatandaş yararlandı. Hizmet alanların 5 bin 212’sini yalnız yaşayan vatandaşlar oluşturuyor. rken, eşiyle hizmet alanların sayısı 15 bin 278 oldu. Kadın üyelerin sayısı 16 bin 221, erkek üyelerin 7 bin 426.

Başbakan da beyaz Melek’ten etkilenmişti

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’la birlikte izleyip etkilendiği Beyaz Melek filminden sonra yardıma muhtaç yaşlılarla ilgili bir çalışma içine gireceklerini söylemişti. Devlet Bakanlığı’nca hazırlanan Yaşlı Hizmet Merkezlerinde Sunulacak Gündüzlü Bakım ile Evde Bakım Hizmetleri Hakkında Yönetmelik Taslağı, kurumların görüşlerine sunuldu.

Telefon zinciri

EVDEKİ bakım hizmetlerinin yanında merkeze üye yaşlıların birbiriyle kaynaşması için ’Telefon Zinciri’ modeli geliştirdiklerini belirten Öksüz sistemi şöyle anlattı: "Yalnız yaşayan yaşlılarımıza yönelik bu sistemin dördüncü dönemine geçtik. Her grupta birbirini tanımayan 30 yaşlımız oluyor. Ve bir zincir gibi birbirlerini arıyorlar ve iyi olup olmadıklarını kontrol ediyorlar. Bu aramalarla aralarında güçlü bağlar ve arkadaşlıklar oluşuyor. Bu yaşlılarımızın öncelik kartları da var EGO’da ASKİ’de sıra beklemiyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!