BEÜ Uluslararası İlişkiler Ağına Çin’i De Ekliyor

Güncelleme Tarihi:

BEÜ Uluslararası İlişkiler Ağına Çin’i De Ekliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2015 12:28

BEÜ HEYETİ ÇİN'DE TEMASLARDA BULUNDU

BEÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Orhan Uzun ve beraberindeki heyet Çin’de ziyaretlerde bulundu.
BEÜ’nün uluslararası ilişkiler ağına Çin’den üniversiteler eklemek üzere bu ülkeyi ziyaret eden Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Uzun, Dış İlişkiler Genel Koordinatörü Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Rukiye Uzun ve Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Okt. Dinçer Biçer’den oluşan BEÜ heyeti 9-13 Kasım 2015 tarihleri arasında sırasıyla Şangay yakınlarındaki Ningbo şehrinde bulunan Nottingham Ningbo Üniversitesi, Jiaozou kentindeki Henan Politeknik Üniversitesi (HPÜ) ve Pekin’de bulunan Dil ve Kültür Üniversitesi’ni (BLCU) ziyaret etti.
BEÜ’nün Çin üniversiteleri ile ilişkilerini geliştirmek amacıyla ülkede bulunan BEÜ heyeti ilk olarak 9 Kasım 2015 Pazartesi günü Çin’in Ningbo şehrindeki Nottingham Ningbo Üniversitesini ziyaret etti. Bölgenin önde gelen üniversitelerinden olan Nottingham Ningbo Üniversitesi İngiltere’deki Nottingham Üniversitesi’nin ülke dışında açtığı iki dış kampüsten birisi konumunda bulunuyor.
Nottingham Ningbo Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. David Siu Yeung Cho, Makine, Materyal ve Üretim Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Xiaogang Yang, Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Cheng Heng Pang ve Uluslararası İlişkiler Ofisi Koordinatörü Kevin Lin tarafından karşılanan BEÜ heyetine, Coğrafya Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gethin Wyn Roberts tarafından Ningbo Üniversitesi hakkında bilgi verildi. BEÜ Dış İlişkiler Genel Koordinatörü Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu tarafından BEÜ ile ilgili bilgilendirme sunumunun gerçekleştirildiği toplantıda, öğrenci ve öğretim üyesi hareketliliği ve akademik araştırmalar ile ilgili konularda işbirliği geliştirilmesine yönelik karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuldu. Toplantının ardından Prof. Dr. Orhan Uzun, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Yueh Jaw Lin’i makamında ziyaret etti. Karşılıklı bilgi alışverişinde bulunulan toplantının ardından, iki Üniversitenin mühendislik fakülteleri arasında işbirliği geliştirilmesine yönelik prensip anlaşması sağlandı.
BEÜ heyetinin Çin’deki ikinci durağı, yüz yılı aşkın tarihi ile Çin’in saygın üniversitelerinden birisi konumunda bulunan ve ülkenin madencilik alanında eğitim veren ilk yükseköğretim kurumu olan Henan Politeknik Üniversitesi oldu.
Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Uzun başkanlığındaki BEÜ heyeti ile Henan Politeknik Üniversitesi (HPÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Zhao Junwei başkanlığındaki heyet arasında 10 Kasım 2015 günü tarihinde gerçekleştirilen toplantıda, HPÜ Uluslararası İşbirliği, Değişim ve Eğitim Ofisi Koordinatörü Prof. Dr. Luo Shaohe, Koordinatör Yardımcısı Prof. Dr. Li Xinjuan, Uluslararası İşbirliği ve Değişim Ofisi Koordinatörü Sun Weidong ve HPÜ’den bir kısım öğretim üyeleri hazır bulundu.
HPÜ Rektör Yardımcısı Prof. Zhao Junwei tarafından Henan Politeknik Üniversitesi ile ilgili olarak yapılan bilgilendirme sunumunun ardından, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Uzun tarafından da BEÜ’nün tanıtımına yönelik bir sunum gerçekleştirildi. BEÜ’nün eğitim-öğretim ve araştırma altyapısı, akademik ve idari insan kaynağı, akademik birimleri, lisans ve lisansüstü eğitim programları, öğrenci sayıları, kalite güvence sistemi kapsamında BEÜ’de yürütülen çalışmalar, BEÜ’nün uluslararasılaşma vizyonu çerçevesinde yürütülen çalışmalar, bölgedeki sanayi kuruluşları, bölge ile ilişkiler ve topluma hizmet uygulamaları gibi BEÜ, Zonguldak ve bölgeye yönelik kapsamlı bilgilerin verildiği sunum HPÜ temsilcileri tarafından ilgiyle izlendi. Yapılan sunumların ardından, BEÜ ve HPÜ arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişimi, bütünleşik programlar, ortak proje, kongre ve sempozyumlar düzenlenmesi, Türkçe ve Çince karşılıklı dil eğitimleri gibi konularda neler yapılabileceği üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu.
Heyetler arası kapsamlı görüşmelerin ilk günü, samimi bir ortamda gerçekleştirilen bir çalışma yemeği ile devam etti. Görüşmelerin ikinci günü HPÜ Malzeme Bilimi Mühendisliği Bölümü’nde gerçekleştirilen toplantı ile başladı. Dekan Prof. Guan Xuemao ve Malzeme Bilimi Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinin hazır bulunduğu toplantıda, BEÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü ve BEÜ Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi hakkında Prof. Dr. Orhan Uzun tarafından bilgilendirme sunumu yapıldı. Bölümler arası öğrenci/öğretim üyesi değişimi ve olası akademik işbirliği imkânları hususlarında görüş alışverişinde bulunuldu. HPÜ Malzeme Bilimi Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinin özellikle akademik işbirliği konusunda oldukça istekli oldukları gözlenen toplantıya, Bölümün eğitim ve araştırma laboratuarlarının tanıtım gezisi ile devam edildi. Görüşmeler, başlatılan ilişkinin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla HPÜ’den bir heyetin 2016 yılı içerisinde BEÜ’ye iade-i ziyaret gerçekleştirmesi yönündeki prensip anlaşması ve karşılıklı hediyelerin takdimi ile tamamlandı.
Çin ziyaretinin Pekin etabında ise BEÜ temsilcileri Pekin Dil ve Kültür Üniversitesi’ni ziyaret etti. Öğrencilerinin yarısının uluslararası öğrencilerden oluştuğu Pekin Dil ve Kültür Üniversitesi (BLCU) dil, edebiyat ve beşeri bilimler alanlarında Çin’in önde gelen üniversiteleri arasında yer almakta. BEÜ Uluslararası ilişkiler Koordinatörlüğü ile BLCU İşbirliği Ofisi Koordinatörü Ma Tieshi ve Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Zhang Liqun arasında gerçekleştirilen toplantıda, BEÜ ve BLCU Üniversiteleri ile ilgili karşılıklı bilgi alışverişinin ardından, özellikle dil eğitimi alanında geliştirilebilecek işbirliği imkânları üzerinde duruldu. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, talep olması halinde Çince Dili eğitmenleri tarafından BEÜ-Zonguldak’ta, Türk Dili eğitmenleri tarafından da BLCU-Pekin’de karşılıklı Türkçe ve Çince dil kursları düzenlenebileceği hususunda mutabakat sağlandı. Dil eğitimi ile başlayacak ilişkilerin kurulacak temaslarla zamanla daha da geliştirilebileceği, bu bağlamda BEÜ ve BLCU arasında işbirliği anlaşmasına yönelik çalışmaların başlatılması hususunda fikir birliğine varıldı.
Çince’nin önemine dikkat çeken BEÜ temsilcileri Türkiye’de Çince eğitimine yoğun talep nedeniyle BEÜ’de Çince eğitimi verilmesi ve ilerleyen dönemlerde de Çin Dili ve Edebiyatı Bölümü kurulması fikirlerini öne sürdüler. Talebe olumlu yanıt veren BLCU temsilcileri zaten İstanbul’da bazı üniversitelerle ortak Çince eğitimleri düzenlediklerini ve benzer dil kurslarını Zonguldak’ta da memnuniyetle açabileceklerini dile getirdiler. Dil eğitimi ile başlayacak ilişkilerin pek çok bölümde kurulacak temaslarla geliştirilebileceğine dikkat çeken katılımcılar BEÜ ve BLCU arasında bir ikili işbirliği anlaşmasının imzalanması kararını aldılar. Hediye takdim töreninin ardından temsilcilerimiz BEÜ’nün halka ve bölgeye hizmet politikası çerçevesinde açılabilecek Çince kursları için en kısa zamanda Çinli dil eğitmenlerini BEÜ’de görmek dileğiyle BLCU’dan ayrıldı.
Prof. Dr. Orhan Uzun konu ile ilgili yaptığı açıklamada; “Üniversitemizin uluslararasılaşma vizyonu çerçevesinde yürütülen çalışmalar ve geliştirilecek işbirliklerinden elde edilecek somut sonuçlarla Üniversitemizin rekabet gücünün çok daha artacağına inanıyorum. Oldukça verimli geçen görüşmelerin altyapısının çok iyi bir şekilde hazırlanmasında emeği geçen Prof. Dr. Şenol Hakan KUTOĞLU’na ve Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü’müze teşekkür ediyorum. Diğer taraftan, Çin gezisinde geliştirilen işbirliklerinin, kalite, uluslarasılaşma ve topluma hizmet kapsamında beş yıldan beri sürdürülen bütünlüklü çalışmaların bir sonucu olduğuna inanıyorum. Bu bağlamda, oluşturduğu vizyon ve perspektifle Üniversitemizi daima ileri taşıyan, bizleri daha iyiye ulaşma konusunda daima yüreklendiren ve teşvik eden Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer’e teşekkürü bir borç biliyorum” dedi.
BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer de konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Küreselleşen dünyada etkisini her geçen gün arttıran ve dünyanın en büyük ekonomilerinden birisi olan Çin’in eğitim alanında değerli tecrübelere sahip üniversiteleri ile işbirliklerinin geliştirilmesi, uluslarasılaşma bağlamında sürdürdüğümüz çalışmaların önemli bir halkasını oluşturacak. Geliştirilen işbirliklerinde karşılıklılık ilkesine ve sürdürülebilirliğe büyük önem veriyor ve seçimlerimizi de bu çerçevede yapıyoruz. Örneğin BEÜ ve HPÜ pek çok ortak yöne sahip. İki köklü kurumun başta maden mühendisliği olmak üzere yükseköğretim alanında büyük bir tecrübe ve bilgi birikimi var. Her iki kurumun birikimlerinin işbirliği anlaşması ile bir araya getirilmesi oldukça memnuniyet verici bir gelişme. Diğer taraftan, Çince ve Türkçenin dünya üzerindeki etki alanları da gün geçtikçe artmakta. Bu noktada dil eğitimlerine yönelik geliştirilecek işbirliklerinin, öğrencilerimizin yanı sıra bölgemize de katkı sağlayacağına inanıyorum. Geliştirilen işbirliklerinin Üniversitemize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!