Besin piramidinden sonra şimdi de sıvı piramidi

Eğer iyi bir kalori kontrolü yapmak istiyorsanız sadece yediklerinize değil içtiklerinize de dikkat etmeniz gerekiyor

Tıpkı katı gıdalar gibi sıvıların da bir piramidi var. Malum, su dışında aldığımız tüm sıvıların kendine göre bir kalori değeri bulunuyor. Bazılarını fazla tüketmek, aynen çok yemek gibi kilo alımına yol açabiliyor. İşte Amerikan Klinik Beslenme Dergisi’nde yayınlanan sıvı piramidi.
Diyetisyen Gamze Şanlı, piramidi şöyle anlatıyor:
* 1. Seviye-Su: Suyun metabolizma ve normal fizyolojik fonksiyonları sürdürmedeki kritik öneminin yanında florid, kalsiyum ve magnezyum gibi elzem mineralleri alabilmek için de gerekli. Üstelik 0 kalorili. Kadınlara günde dokuz, erkeklere 13 bardak içmeleri öneriliyor. /images/100/0x0/55eabd43f018fbb8f893a012
* 2. Seviye-Çay ve kahve: Çay önemli bir antioksidan kaynağı. Flavonoidler olarak adlandırılan bu antioksidanların, anti bakteriyel özellikleri de var. Günde üç bardak çay tüketiminin miyokard enfaktüsü riskini yüzde 11 oranında azaltabileceği saptandı. Şeker eklemeden içilen çayın kalorisi de 0. Günde sekiz bardak tüketimi uygun. Kahve de kalorisiz bir içecek. Ancak süt ve şeker eklemesiyle kalorisi katlanır. Malum içinde kafein var, günde en fazla iki-üç fincan içilmeli.
* 3. Seviye- Yağsız veya düşük yağlı süt, soyalı içecekler: Süt, kalsiyum ve D vitamini açısından önemli bir kaynak olsa da tam yağlısında doymuş yağ oranı, kolesterol ve kalori daha yüksek. Yağsız veya düşük yağlı sütü tercih edin. Sütteki kalsiyumun kilo kontrolünde de yardımcı olduğu biliniyor. Yağsız ya da az yağlı olmak üzere günde iki-üç bardak tüketilebilir. Soya sütü, yüksek kaliteli protein, B vitamini ve demir kaynağı. İçinde laktoz yok. Kolesterol içermez ve doymuş yağ oranı düşük.
* 4. Seviye-Kalorisiz ya da tatlandırıcılı içecekler: Diyet içecekler, kalorili ve şekerli içeceklere oranla tercih edilir gibi görünse de üstünde uzun süreli çalışmalar bulunmadığı için daha dikkatli tüketilmeli. Normal içecekler, şeker ya da yüksek miktarda fruktoz şurubuyla, diyet içeceklerse sakarin veya aspartam eklenerek tatlandırılır. Maden sularıysa minerallerden zengin. Günde bir-iki şişe yeterli.
* 5. Seviye- Meyve ve sebze suları, alkol: Yüzde 100 meyve ve sebze suları vitamin ve kalori açısından zengin olmakla birlikte lif açısından fakir. Lif için suyunu değil, meyve ve sebzeyi tüketin. Her içkinin alkol oranına göre kalori değeri farklı. Kadınlarda günlük 1 ölçü, erkeklerdeyse günlük 2 ölçü alkol tüketilebilir. Bu miktar, şarap için 1 kadeh, bira için 330 ml, rakı, votka ve viski için 1 dubleyle sınırlı.
* 6. Seviye- Kalorili ve şekerli içecekler: Bunlar hem yüksek kalorili hem de hiçbir besleyici değeri bulunmuyor. Gazlı ve meyveli içecekler sonradan şeker ya da yüksek miktarda fruktoz-mısır şurubu eklenerek tatlandırılır. Diş çürükleri, Tip 2 diyabet ve yüksek kalori alımına bağlı olarak kilo artışına neden olur. Hiç içmemek en iyisi. Günde bir bardaktan fazla içilmemeli.

Fransız sosyetesini yakın gözlükten kurtaran yöntem İstanbul’da

40 yaşından sonra başlayan, yaşa bağlı yakın görme sorununun tedavisi için Fransızların geliştirdiği Supracor denilen yöntem, Paris ve Nice’den sonra İstanbul’da. Yöntemi getiren İstanbul Cerrahi Hastanesi göz hastalıkları ve cerrahisi uzmanı Dr. Sinan Göker; “İlk defa uzak hipermetropuyla yakın hipermetropunu (presbiopi) aynı anda tedavi etme imkanımız oldu. Halbuki bugüne kadar uyguladığımız bütün diğer prespiopi tedavilerinde uzak görme kalitesinde kayıplar olabiliyordu” diyor.
Yöntemde, gözün en üstündeki tabaka kaldırılıyor ve korneaya lazer uygulanıyor. Gözbebeğinin büyüyüp, küçülme özelliğinden yararlanılıyor. Lazerle korneanın orta kısmında yakını gören bir mercek oluşturuluyor. Geri kalan kısım uzağı görüyor. Böylece yakına bakınca yani gözbebeği küçülünce, yeni mercek devreye giriyor ve hasta yakını görüyor. Uzağa bakınca da gözbebeği büyüyor. Korneanın geri kalanıyla da uzağı görüyor. İşlemden önce damla anestezi uygulanıyor ve iki göz 10 dakikada bitiyor. Dr. Göker, “İki göz aynı gün ve tek seansla ameliyat ediliyor. Kuru göz, katarakt, ince kornea, glokom, keratokonus gibi göz hastalıkları bulunanlara yapılamıyor” diyor.

TAMAMLAYICI TIP
Omega-3 çocuklara da lazım

Yetişkinler için yararları bilinen omega-3 yağ asitleri çocuklar için de önemli. Çocuk gastroenteroloji ve beslenme uzmanı Prof. Dr. Benal Büyükgebiz, omega-3’ün sağlıklı büyüme, hafıza, ruh hali, öğrenme ve odaklanma, bağışıklık sistemini, beyin, gözler ve sinir sisteminin gelişimini desteklediğini hatırlatıyor. Çocuklarda omega-3 eksikliği büyüme ve nörolojik gelişmeyi olumsuz etkileyebiliyor.

SAĞLIĞIM İÇİN
Prof. Dr. Münci Kalayoğlu (Organ nakil cerrahı)

MUTLAKA YAPARIM: Ameliyatlarımız çok uzun sürebiliyor. Kendime yarış atı gibi bakıyorum. Düzenli check-up yaptırırım, yediğim, içtiğime dikkat ederim, her gün mutlaka tartılırım.
ASLA YAPMAM: Maalesef 20 yıl sigara içtim. En zararlı şey, bir daha asla içmem.
MUTLAKA YAPACAĞIM: Evde huzur, aile hayatı çok önemli. İş ortamında da öyle. Bunu korumaya devam.

UZUN LAFIN KISASI
YANLIŞ: Perde asmak, uzanmak, ağır bir şey kaldırmak düşüğe yol açar.
DOĞRU: Düşük daha çok bebeğe ait anormalliklere bağlı!

ŞİFA KÜTÜPHANESİ
Bebek her istediğinde kucağınıza alın

Bebekler ne kadar güzelse, dilini anlamak ve bakımı da o kadar zor. Aletha J.Solter, Bilinçli Bebek kitabında, “O ne istediğini bilir, yeter ki dinleyin” diyor. Doğan Kitap bastı.
Yazarın Tüm Yazıları