Beşiktaş'ın şampiyonluğu şaşırttı

Güncelleme Tarihi:

Beşiktaşın şampiyonluğu şaşırttı
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 17, 2009 00:00

Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD)'nin yeni yönetim kurulu 15 Haziran Pazartesi günü Çankaya Köşkünde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ziyaret etti.

Haberin Devamı

Esat Yılmaer başkanlığında Devrim Sağıroğlu, Ahmet Çakır, Aybars Hünalp, Zafer Ertem, Halil Özer, Murat Ağca, Can Uyguç, Güven Göktaş, Güray Soysal, Haluk Güney, Adnan Poyraz ve Uğur Tenekecioğlu oğlunun katıldığı ziyaret yaklaşık 1 saat sürdü ve son derece sıcak bir ortamda gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 2010 yılında ülkemizde yapılacak olan Dünya Spor yazarları Birliği (AIPS) kongresinin ülke tanıtımı açısından taşıdığı önemi vurgulayarak, başta Türk Hava Yolları olmak üzere ilgili kuruluşların TSYD'ye her türlü desteği vermesi gerektiğini söyledi.

Bu tür toplantıların ülke tanıtımı açısından büyük önem taşıdığını belirten Gül, "Bunun en yakın ve sıcak örneğini bisiklette yaşadık. Cumhurbaşkanlığı Turunu hem katılan 47 ülke televizyonları verdi hem de Eurosport'un yaptığı yayınlar ülkemizin tanıtımına büyük katkı sağladı" diye konuştu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Gül, yaklaşık 400 spor gazetecisinin katılacağını öğrendiği toplantı için başta Türk Hava Yolları olmak üzere ilgili kuruluşların gerekli desteği vermesi için kendisinin de devreye girebileceğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"O spor gazetecilerinin herbirinin ülkesine döndüğünde yazdığı yazı, yaptığı haber ve yorum milyonlarca insana ulaşacak, böylece büyük bir tanıtım olanağı doğacaktır. Böyle bir imkan en iyi biçimde değerlendirilmelidir. Bunun için elimizden gelen herşeyi yapmalıyız."

Cumhurbaşkanı Gül, kongre için gelecek konukların sadece Antalya yöresinde değil ülkemizin öteki tarihi ve turistik yerlerine de götürülmesinin yararlı olacağını söyledi.

SPORUN ÖNEMİ BÜYÜK

Esat Yılmaer, yaptığı konuşmasında, TSYD'nin ülke sporuna hizmet için çalışan bir dernek olduğunu ve AIPS Kongresi gibi etkinliklerin de uluslararası alanda saygınlığımızın artmasına katkıda bulunduğunu söyledi.

Kendisinin de bir sporsever olduğunu ve sporun ülkenin sosyal yaşantısındaki yerini takdir ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Spor gençliğin eğitilmesi açısından da büyük önem taşıyor. Spor yapan ve yapmayan gençler birbirinden çok farklı yetişiyor" dedi.

Sporun ülkeler arasındaki ilişkilerde de büyük önem taşıdığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi:

"ABD başkanlarından hem Bush hem Obama NBA'deki oyuncularımıza atıfta bulundular. Hidayet Türkoğlu ve Mehmet Okur'un başarıları bize gurur veriyor... Avrupa'da oynayan futbolcularımız da ülkelerini başarıyla temsil ediyorlar...

Haberin Devamı

Ayrıca sporun büyük bir ekonomik boyutu da var. Brezilya Devlet başkanının ziyareti sırasında bunu da konuştuk. Brezilya hem bu işten para kazanıyor hem de uluslararası alanda sempati topluyor. Futbol, Brezilya'nın önemli bir ihracat kalemi olarak kabul ediliyor."

BEŞİKTAŞ'IN ŞAMPİYON OLMASI ŞARTTI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bir Beşiktaş taraftarı olarak bu sezonki şampiyonluğa çok sevindiğini söyledi. Bu konuda Siyah Beyazlı kulübün sıkıntılı bir dönemden geçtiğini belirten Gül sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aslında daha önce de Beşiktaş yöneticilerine söylemiştim. Galatasaray ve Fenerbahçe arayı her geçen yıl biraz daha açıyor. Taraftar sayısında olsun öteki yönlerden olsun, onlar daha yukarıda görünüyor. Çeşitli nedenlerle gittiğimiz Anadolu'nun dörtbir yanında sırtında Galatasaray ve Fenerbahçe forması olan çocukların sayısının Beşiktaşlılardan daha fazla olduğunu görüyoruz... Aranın daha çok açılmaması için Beşiktaş'ın bir an önce şampiyon olması gerekiyordu. Bunun çifte kupayla gelmesine çok sevindim."

Haberin Devamı

Şampiyonluğun ardından Mehmet Topuz olayının Beşiktaş'ı yıpratıcı biçimde gelişmesi konusunda yorum yapmak istemeyen Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mehmet Topuz artık büyük takımlardan birinde oynamak istiyordu ve Kayserispor da bundan gereken yararı sağlamaya çalıştı. Tahmin ediyorum ki iyi bir kazanç sağlandı. Zaten Kayserililer işin bu yönünü iyi bilir. Aslında Kayserililer birbirlerini her konuda tutar. Ayrı partilerden Kayserili milletvekilleri sık sık biraraya gelir. Sadece milletvekilleri değil kentin mülki amirleri, öteki yetkililer, işadamları hep birarada hareket eder. Bundan da kent için önemli bir sinerji doğar... Mehmet Topuz'un Fenerbahçe'ye gitmesine üzülmedim. Aslında onun büyük bir kulübe gidişi Kayseri için onurdur... Geçen sezon Gökhan'ın, bu sezon Mehmet Topuz'un gitmesiyle Kayserispor güç kaybetmiş gibi görünüyor ama daha önce Ertuğrul Sağlam iyi bir hocaydı, şimdi de Tolunay Kafkas işi iyi götürüyor. Başarılı olacaklarını umuyorum. Yeni statları da büyük bir avantaj."

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Gül vakit buldukça Beşiktaş'ın basketbol maçlarını da izlediğini belirterek önceki yıl El Amin'in bulunduğu dönemde heyecanlı maçlar olduğunu söyledi.

DÜŞÜK CEZADA DIŞİŞLERİNİN PAYI

Spor ve kaçınılmaz olarak daha çok futbol dünyasındaki gelişmeleri izlemeye çalıştığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, maçlara da gitmeye çalıştığını örnekleriyle anlattı. Ağırlıklı olarak Beşiktaş'ın maçlarını tercih ettiğini ve son olarak da Yenikent ASAŞ Stadındaki 4-1'lik Ankaraspor maçını izlediğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, bunun ardından Ankaragücü-Beşiktaş maçını da izlemek istediğini ancak yurtdışı programı nedeniyle sorun çıktığını söyledi.

Başta basketbol olmak üzere öteki spor dallarındaki çeşitli yarışmaları da izlemeye çalıştığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Benden önce Cumhurbaşkanlığı Kupası maçlarına filan pek gidilmemiş. Ben gitmeye çalışıyorum. Bunu spora destek görevi olarak kabul ediyor ve zevk de alıyorum" dedi. Cumhurbaşkanı Gül, geçen yıl Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turunun finişine, bu yıl da startına katıldığını hatırlatarak bunları sürdüreceğini söyledi.

Haberin Devamı

Futbol alanlarındaki şiddetin bir türlü önlenemeyişinin üzücü olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, 2005 yılının Kasım ayındaki İstanbul'da İsviçre maçı öncesi ve sonrasında yaşanan olayların ülkemizi sıkıntıya soktuğunu da hatırlattı. Cumhurbaşkanı Gül, "Uçağın kapısına kadar gidebilmiş bazı kişilerin yaptıkları olacak işler değildi. Sonrasında da çok yakışıksız şeyler oldu" diye konuştu.

Bu olaylar nedeniyle Türkiye'ye çok daha ağır bir ceza gelebileceğini belirten Gül, o aşamada Dışişlerinin devreye girip sessiz ama etkili bir diplomasi yürüttüğünü açıkladı. Dönemin Dışişleri Bakanı olarak kendisinin de bizzat olaya müdahil olduğunu açıklayan Gül, bu çabalarla çok daha ağır bir cezanın engellenebildiğini ifade etti.

Gençliğinde güreş ve karate yaptığını, lise takımında da futbol oynadığını belrten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanlığı döneminde bile her gün mutlaka 1 saat yürümeye çalıştığını belirterek Çankaya'ya çıktıktan sonra bunun zorlaştığını anlattı.

Dışarıda spor yapmak istemesinin güvenlik açısından sorun oluşturduğunu belirtin Cumhurbaşkanı Gül, koruma ordusunun ve güvenlikle ilgili öteki tedbirlerin işi zorlaştırdığını belirterek ancak koşu bandında spor yapabildiğini açıkladı.

İki oğlunun doğal olarak futbol ve basketbola ilgi duyduklarını, bunun yanında kızıyla birlikte üçünün de yüzme sporu yapmalarından memnun olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, küçük oğlunun son zamanlarda Uzakdoğu sporlarıyla da ilgilenmeye başladığını anlattı. Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde spor yapma imkanlarının her geçen yıl biraz daha artması ve gençlerin spora yönelmeleri bizi sevindiren gelişmeler. Çünkü spor sayesinde hem bazı kötülüklerden uzak kalıyorlar hem de kendilerine daha iyi bir dünya kurma konusunda donanım elde ediyorlar. Ayrıca bu şekilde yetişen sporcuların ülke tanıtımında da büyük payı oluyor. Belli dönemlerde bazı ülkeler bu işe büyük önem verdiler ve spor yoluyla kendilerini dünyada tanıtmaya çalıştılar. Biz de bunu yapabiliriz."

KADÄ°R HAS STADI DOÄžRU MODEL

Ülkemizde son yıllarda tesis bakımından önemli bir atak yapıldığını ama daha yapılacak çok işin bulunduğunu belirten cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kayseri Kadir Has Stadının iftihar edilecek bir tesis olmasının yanında aynı zamanda iyi bir model olduğunu da şöyle anlattı:

"Bu tür tesislerin yapımında en büyük sıkıntıyı finansman oluşturuyor. Kayseri'deki stadın yapımında bu sorun çok akılcı bir yolla aşıldı. Şehrin içindeki eski stadın yeri çok para eder durumdaydı. Belediye orayı satıp bu yeni stadı ve çevresindeki tesisleri yapabilecek kaynağı elde etti... Biz bunu başka şehirlerin belediye başkanlarına da anlatmaya çalışıyoruz. Hemen her şehirdeki stat bu durumda. Örneğin Antalya'da şehrin en değerli yerlerinden birinde stat. Orada da Kayseri modeli uygulanabilir."

Kayseri Kadir Has Stadının resmi açılışının henüz yapılmadığını, bunun için kendilerinin müsait olduğu bir tarihin beklendiğinin hatırlatılması üzerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Evet, temelini ben atmıştım, resmi açılışı da yapacağım. Ancak henüz bir tarih belirlenmedi" dedi. "Ermenistan maçı olabilir mi?" şeklindeki soruyu da Gül, "Henüz belli olmadı" şeklinde yanıtladı.

Ä°STANBUL'DA OLÄ°MPÄ°YAT YAPILACAK

Uzun yıllardır gündemde olan İstanbul'da Olimpiyat oyunlarının yapılması konusundaki görüşü sorulan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin buna benzer büyük organizasyonlar konusunda rüştünü ispat ettiğini belirterek şunları söyledi:

"Bunu yapabileceğimizi bir yığın dev organizasyonla gösterdik. Ülkemizde yapılan NATO zirvesi hala konuşuluyor... 2005'te İzmir'deki Üniversite Oyunlarından tutun da Şampiyonlar Ligi ve UEFA Kupası finallerinden çeşitli dallardaki Avrupa Şampiyonası organizasyonlarına kadar her işin altından yüzümüzün akıyla kalktık. Sadece spor alanında değil öteki uluslararası toplantılarda da büyük organizasyon başarıları kazandı. Şimdi İstanbul'da kongre vadisi diye adlandırılan yerde yapılmakta olan tesislerle böyle dev organizasyonlara evsahibi olacağız. Örneğin, tam 25 000 dünya çapındaki bankacı aynı anda Türkiye'de olacak. Dolayısıyla bizim organizasyon konusunda bir sıkıntımız olmaz.

"İstanbul'da Olimpiyat yapılabilmesi için ben de bizzat devredeyim. Geçen yıl Türkiye'de Uluslararası Olimpiyat Komitesinin toplantısı yapıldı. Ben de o toplantının gala yemeğine katıldım. Orada olimpiyatı ne kadar istediğimizi ve bu işi mükemmel biçimde yapabileceğimizi üyelere anlatmaya çalıştım. Yemek zonrasında da bazılarıyla tek tek görüştüm."

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ülkemizde olimpiyat yapılması konusunda eksiklerimizin de bulunduğunu, bunların başında uluslararası değerde daha çok sporcu yetiştirilmesiyle spor kültürünün de daha geniş yığınlara yayılabilmesinin geldiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bulunduğu makamın zorunlu kıldığı güvenlik önlemleri nedeniyle dışarıda spor yapma imkanının ortadan kalktığını söyledi.

Kimi zaman Eymir Gölü kıyısına gidip yürüyüş yapmak istediğini ancak bunu çok erken saatlerde gerçekleştirebildiğini, yoksa sorun olduğunu anlattı. Cumhurbaşkanı Gül, güvenlik önlemi kapsamında alınan önlemlerle ilgili olarak, "Ben üç kişiden fazla olmasın talimatını veriyorum ama çevrede çok daha fazla görevliyi farkediyorum" derken bunu kabullenmek zorunda olduğunu da bir baş işaretiyle gösteriyor.

Bir yerden başka yere giderken alınan olağanüstü önlemlerden, yolların kesilmesinden ve vatandaşın sıkıntıya düşmesinden kendisinin de hoşlanmadığını belirten Gül, bunun için dışarıda yürüme imkanının bile kalmadığını belirtiyor.

Bu arada CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül'e günün anısına bir plaket takdim edildi.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!