Beşiktaş'ı yenmek şart

Fenerbahçe'nin pazar günü oynayacağı erteleme derbisi final gibi. İyi de oynasalar kötü de oynasalar bu engeli geçmek zorundalar. Bu maçta iyi oyun yanında biraz da şans lazım.

Derbi öncesi F.Bahçe'nin performansını nasıl buluyorsunuz? Bu maç öncesi artı ve eksileri neler?

F.Bahçe iyi çalışıyor. Saha içindeki çalışkanlıkları da güzel. Daha da iyi olacaklar. Oğuz Çetin akılcı davranıyor. Bu sahada da biraz belli oluyor. Zaten herşey bir anda ortaya çıkmaz. Ancak anlamadığım nokta, Oğuz'un hala Ali Güneş'le, Semih'le, Johnson'la oynaması. Bu işin onlarla gitmeyeceğini Oğuz da biliyor, ama neden oynatıyor.

Johnson'u alternatifi olmadığı için oynatıyor. Ama güçlü bir Steviç de o bölgede daha iyi olabilir. Neden Beschastnykh 15 gündür burada çıkıp oynamıyor? O bu takımda oynamayacak mı? Onu özel maçlarda oynatıp, takıma alışmasını sağlamak ve lige hazırlamak lazım. 30 dakikalık verilen şans az. Oysa yeni transferler bu tür maçlarda oynasa, seyirciye de, takıma da bir güven ve moral gelecek. Oğuz'un aklında belki Beşiktaş maçının kadrosu var, ama zaten o elindeki futbolcuları tanıyor. Beşiktaş maçında ileri uçta oynayacak adamlardan biri de Tuncay. Oysa Tuncay, solda oyundan kopuk oynuyor.

Fenerbahçe aslında büyük yanlışı sezon başında yaptı. F.Bahçe bu kadrosuyla Şampiyonlar Ligi ve Türkiye Ligi'ne başlasaydı herşey farklı olurdu. O kadroyla bu işlerin gitmeyeceği belliydi. O zaman bu transferler yapılmış olsa, Beşiktaş maçında Beschastnykh de Rebrov da oynayabilirdi.

Beşiktaş maçı ise çok önemli ve bir anlamda final gibi. F.Bahçe bu maçı iyi de oynasa kötü de oynasa geçmek zorunda. En azından yenilmemeli. Çünkü o zaman lig güzelleşecek. Hem F.Bahçe, hem de Oğuz moral bulacak. F.Bahçe için de güzel bir başlangıç olacak. Beşiktaş maçıyla ilgili bir şey daha var. Bu maçta iyi oyun yanında biraz da şans gerekiyor.

Fener’in lideri kim?

Revivo, Rapaiç gitti, Beschastnykh ile Rebrov geldi. Ortega ve Ceyhun da var. Takımın lideri kim olacak?

İlle de takımın lideri olacak diye bir şart yok. Bir kişi de olabilir bir kaç kişi de... Lider kendini futboluyla, bilgisiyle, becerisiyle antrenmanda olsun, maçta olsun kendini ön plana çıkarır, belli eder.

Sen lider olacaksın demekle, futbolcu o takımın lideri olmaz. O lider kendiliğinden ortaya çıkar. Takım arkadaşlarına verdiği güven ve sevgiyle dediklerini sahada yaptırır. Diğer futbolcular da ona inanır, dediklerini yapar. Lider futbolcu sahada ikinci antrenör gibidir. Böylece en azından futbolcu da sahada ne zaman, topu kime vereceğini bilir. Kendi kafasına göre oynarsa saçma sapan bir oyun ortaya çıkar. Fenerbahçe'de bu görevi üstlenecek futbolcuyu önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Ortega derbide oynar

Ortega hiç hazırlık maçında oynamadı, idmana çıkmıyor. Beşiktaş maçında ilk 11'de sahaya sürülürse bu doğru bir karar olur mu?

Bence doğru bir karar olur. Ortega, Ortega'dır. Saha çıktığı zaman herşey değişir. O da herhalde kendini hazırlayacak. Maça Fenerbahçe'nin kendinden neler beklediğinin bilincinde çıkacaktır. Şanssızlıklar üstüste geldi, hazırlık maçlarında forma şansı bulamadı. Gönül isterdi ki Kocaelispor maçında oynasaydı. Ama perşembe günü genç takımla Samandıra'da bir maçta oynayabilir. Aslında bu maçların her hafta yapılması lazım.

Beşiktaş Ronaldo'nun yokluğunu hissetmez

Ronaldo'nun derbi maçta olmaması Beşiktaş adına büyük bir kayıp, F.Bahçe için de bir avantaj mı? Yerine oynayacak oyuncu boşluğunu doldurur mu?

Boşluğu doldurulur, ama o zaman ne olur Zago libero oynar. Esas yeri de o. Sol tarafta da başka bir oyuncu oynar. Beşiktaş'ın elinde bu tür oyuncu var. Fark eder mi derseniz, şöyle farkeder; kurulmuş düzenin dışına çıkmak oyuncuları rahatsız edebilir. Beşiktaş'ın oyun tarzında Zago ile Ronaldo çok iyi anlaşıyorlardı. Oynasa Beşiktaş için iyi olurdu ama elindeki kadroyla bu Lucescu için endişe yaratmaz. Ali Eren oynar. Esas yeri de orasıdır. Ama Ronaldo var diye Zago sol bek oynuyor, Ali Eren de sağ bek oynuyor.

G.Saray'da fark yok

G.Saray yeni transferler yaptı ve Terim özellikle defansta yaşanan sıkıntıyı gidermek için bir arayışta. Hazırlık maçlarındaki performansıyla G.Saray'da iyi yönde bir değişim var mı?

G.Saray iyi yönde bir değişim için gayret içinde. Yeni santrforu Ali Lukunku toplara çıkıyor, ama kaleyi bulmayan kafa vuruşları var. Revivo'dan çok şey bekleniyor G.Saray. Oysa ben Revivo'nun G.Saray'da bu beklentilere karşılık vereceğini zannetmiyorum. Takımın beyni olmak el kol hareketleri sallamak değil. Xavier geldiğinde geriyi toparlayabilirse G.Saray'da bazı şeyler farkedebilir. Ama şu anda fark yok.

Oğuz Çetin Lorant'tan iyi

Lorant'ı oyuncu seçimi nedeniyle eleştiriyordunuz. Oğuz Çetin'in hazırlık maçlarındaki takım tertibini doğru buluyor musunuz?

Oğuz en azından orta sahasında Hakan'ı göbeğe çekerek Ceyhun'a şans veriyor. Böylece Lorant'tan da çok daha farklı bir düşünce yapısı içinde. Onlar takımın temel oyuncuları oldular. Ayrıca Oğuz, Ali Akdeniz'i de kazanmaya başladı. Oğuz'un Lorant'tan daha akıllı ve yetenekli olduğu kesin. Fenerbahçe takımın başına Oğuz'u getirmekle iyi bir iş yaptı. Ama herşeyden önce sabırlı olması lazım.

Rebrov F.Bahçe'ye yarar sağlar

Oğuz Çetin'in ‘‘Takımın oyununu senin üzerine kuracağım’’ diyerek Tottenham'da uzun süredir oynamayan ve hazırlık maçına çıkma şansı da yakalayamayan Rebrov'un transferini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bir antrenör kalkıp, ‘‘Oyunu senin üstüne kuracağım’’ demez, oyun kendi kendine bu oyuncunun üstüne kurulur. Oğuz'un böyle bir şey söyleyeceğini zannetmiyorum. Rebrov oyun kurucu, ona göre alınmış. Bir takımda oyun kurucu çok ve bu oyun kurucu gole yönelikse çok iyi olur. Takım da iyi oynar. İyi oyunculardan iyi, büyük oyunculardan büyük takım kurulur. Standart oyuncularla bundan önceki F.Bahçe gibi oynarsınız. Rebrov söylendiği kadar iyiyse F.Bahçe'ye büyük fayda sağlar.
Yazarın Tüm Yazıları