Beş milyar TL’lik ‘cep’te ‘akıllı’ kapışma

GALAXY serisi cep telefonlarıyla payını yüzde 30.2’ye çıkartmayı başaran Samsung, akıllı telefonların ardından toplam pazarda da Nokia’nın saltanatına son verdi. 13 milyon adetle yıllık hacmi 5 milyar liraya ulaşan cep telefonu pazarında liderliği kaptıran Nokia’yı iPhone 4S serisi telefonların üreticisi Apple da zorlamaya başladı.

Haberin Devamı

AVRUPA ülkeleri arasında teknolojiye en hızlı ayak uyduran ülke konumuna gelen Türkiye’de, 13 milyon adetle yıllık hacmi 5 milyar liraya ulaşan cep telefonu pazarında artık akıllı telefonların (smartphone) borusu ötüyor. Son dönemlerde geliştirdiği Android işletim sistemli Galaxy serisi cep telefonlarıyla pazar payını yüzde 30.2’ye çıkartmayı başaran Samsung, akıllı telefonların ardından şimdi de toplam pazarda da Nokia’nın saltanatına son verdi. Yıllardır pazar liderliğini elinde bulunduran Nokia’yı Iphone 4S serisi telefonlarla ön plana çıkan Apple da zorlamaya başladı. 2010 yılında yüzde 7.5 oranında pazar payı bulunan Samsung, geçtiğimiz yıl piyasaya sürdüğü Galaxy serisi cep telefonlarıyla satışlarını yüzde 310’a varan oranda artırmayı başardı. Satışlarda gösterdiği bu başarıyı, 2012 yılında piyasaya sürdüğü Galaxy S-III modeliyle daha da artıran Samsung, geçtiğimiz mart ayında Türkiye’de en fazla satılan akıllı cep telefonu markası konumuna geldi. Bu konumunu haziran ayında tüm pazara yayan Samsung, elde ettiği bu ünvanı toplam pazara da yaymayı başardı.

Haberin Devamı

Ciroda yüzde 15 artış

Samsung, LG ve Türkiye pazarına ağırlıklı olarak operatör markalı ürünleriyle yer alan Huawei gibi markaların ürünlerinde kullandığı Android ile iPhone’da kullanılan IOS işletim sistemli akıllı telefonların payı, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla artıyor. Ürünlerinde hâlâ Symbian işletim sistemi kullanan markaların payı ise hızla düşüyor.
Arkadaşımız Seda Akdemir’in yaptığı araştırmaya göre, mobil telefon pazarı 2012’nin ilk 6 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 17 daralma yaşadı. Ancak ciro bazında pazar bu yıl, yüzde 15 büyüme gerçekleştirdi. Yeni nesil akıllı telefonların artık Türkiye pazarından adetsel olarak aldığı pay yüzde 40’ı, ciro açısından ise yüzde 70’i buluyor.

Türkler 18 ayda değiştiriyor

Türklerin cep telefonu kullanım süresi ise hızla yenilenen modeller sayesinde 18 aya kadar indi. Bu, Avrupa ülkelerinde 24 ayı aşıyor. Ayrıca, Türkiye’de her 100 cep telefonu kullanıcısından 10’u en son teknoloji ürünü modellere 6 ayda bir terfi ediyor. Akıllı telefonlara yılda ödenen bedel ise 3.5 milyar TL’yi buluyor. Türkiye’de pazar kaybeden markalar arasında Nokia’nın yanı sıra geçtiğimiz yıllara damgasını vuran Blackberry’de yer alıyor. 2012 yılına kötü bir başlangıç yapan Blackberry’nin payı, şu anda yüzde 10’lara kadar gerilemiş durumda. Nokia’nın Türkiye’de yaşadığı hızlı düşüş de devam ediyor.

Haberin Devamı

Dünyada da lider

Tüm dünyada da benzer durum gözleniyor. 2011 yılında akıllı telefon pazarından yüzde 19.1 pay alan Apple’ın iPhone’unu geride bırakıp, liderlik koltuğuna oturan Samsung, bu yılın ilk 3 ayında da zirvedeki yerini korudu. Yılın ilk çeyreğinde 93.5 milyon adet telefon satan Samsung yüzde 25.4 payla pazar liderliğini sürdürdü. Nokia 82.7 milyon adet satış, yüzde 22.5 pazar payıyla ikinci, Apple da 35.1 milyon adet satış ve yüzde 9.5 payla üçüncü sırada yer alıyor. HTC, LG, Sony Ericsson gibi markalar da yeni modelleriyle smart phone (akıllı telefon) pazarında rekabette geri kalmamaya çalışıyor.

/images/100/0x0/55eb4d86f018fbb8f8b88679

Kontrol sesle yapılabiliyor

SAMSUNG’un geçtiğimiz mayıs ayından itibaren piyasaya sürdüğü sese ve harekete duyarlı Galaxy S III ile Apple’la girdiği rekabeti daha da geliştirdi. Dört çekirdekli işlemciye sahip bu üründe 720x1280 pixel ekran yer alıyor. Siyah ve beyaz olmak üzere iki farlı renk seçeneği bulunan S-III diğer Galaxy serisinde olduğu gibi orta tuş geleneğini sürdürüyor. 2G’de 21 saat 40 dakika konuşma imkanı bulunuyor. Sahip olduğu S-Voice özelliği ile sesli komutları algılıyor. Gorilla Glas teknoloji sayesinde de ekranı çizilmiyor. Türkiye’deki satış fiyatı, 1500 TL ile 2 bin TL arasında değişiyor.

Haberin Devamı

Kullananda alışkanlık yaratıyor

ÖNÜMÜZDEKİ ay, iPhone 5’in lansmanına hazırlanan Apple’ın sesli komutları da yerine getirebilen 4S modeliyle, 2G modunda 14 saat konuşulabiliyor. 640x940 pixel ekran çözünürlüğüne sahip 4S’de Gorilla Glass teknolojisi sayesinde camında çizilme olmuyor. 3.5 inç ekran genişliğine sahip bu modelde, 8 Megapixel kamera bulunuyor. Kullananlarda alışkanlık yaratan iPhone 4S, 1700 TL ile 2 bin TL arasında satılıyor.

4 çekirdekte uzun ömürlü batarya

LG dört çekirdekli yeni akıllı telefonu Optimus 4X HD Türkiye’de satışa sundu. LG’nin bu Optimus 4X HD, yüksek performans ve şık tasarımlı yeni modeliyle akıllı telefonlarda yaşanan rekabette bende varım diyor. NVIDIA’nın 4-Plus-1 dört çekirdekli mobil işlemcisi Tegra 3’e sahip olan bu üründe, maksimum güce ihtiyaç olunduğu taktirde 4 çekirdeği de birden çalışıyor. Uyku modunda ise düşük güç sarfettiği için tek çekirdek yeterli olabiliyor. Ayrıca LG’nin bu yeni modeli, dört çekirdekli akıllı telefonlarda bulunan en uzun ömürlü bataryaya da sahip. Uzun süre şarj edilmeden kullanılabiliyor.

Haberin Devamı

Dokunmadan parmağın hareketini algılıyor

SONY’nin Xperia Sola’da Floating Touch Display teknolojili 3.7 inçlik ekran yer alıyor. Parmak hareketlerini yakın mesafeden algılayabilen Xperia Sola, alt menülerde seçim yapmayı kolaylaştırıyor. Android işletim sistemi kullanan bu model, 5 mega piksel çözünürlüğünde fotoğraflar çekebiliyor. Saniyede 30 kare hızında 720 P video kaydı da yapabiliyor. Ürünün satış fiyatı ise 800 TL ile 1300 TL arasında değişiyor.

Kendine özgü arayüz sunuyor

HTC’nin en yeni akıllı telefonu One X, Android 4.0 işletim sistemini kullanıyor ve HTC Sense arabirimi sayesinde kullanıcılara kendi özel ara yüzünü sunuyor. 32 GB dahili hafızası olan HTC One X, bu hafızanın sadece 26 GB’ını kullanabiliyor. 8 megapiksel dahili kamerası olan cihaz, bu sayede 3264x2448 piksel çözünürlüğünde fotoğraf çekimi yapabiliyor. 4 çekirdekli işlemci kullanan One X, 1600 TL ile 2 bin TL arasında satılıyor.

Haberin Devamı

Akıllı telefonların en incesi

HUAWEI’nin bu yıl dünyanın en büyük teknoloji fuarlarından biri olan CES’te tanıttığı dünyanın en ince telefonu Huawei Ascend P1’in 4.3 inçlik bir ekranı bulunuyor. Bu sayede ekran çözünürlüğü 540x960 piksele ulaşıyor. 32 GB’a kadar hafızası artırılabilen cihazın dahili kamerası ise 8 megapiksel ve çift LED flaşı ile birlikte 3264x2448 pikseL çözünürlüğünde fotoğraf çekimi yapılabiliyor. Android 4.0 işletim sistemini kullanan Ascend P1, sadece 110 gram ağırlığında. Fiyatı, 1200 TL ile 1500 TL arasında değişiyor.

41 megapiksel kamera

NOKIA’nın 808 Pureview’ın en önemli özelliği 41 megapiksel dahili kamera kullanması. Kamerası dolayısıyla ağırlığı 169 gramı bulan cihazın 4.0 inç’lik bir ekranı var ve ekran çözünürlüğü 360x640 piksele ulaşıyor. 16 GB dahili hafızası olan cihaz, 2G modunda 465 saatlik bir batarya ömrüne sahip. Cihazın en büyük dezavantajı ise Symbian’ı kullanması oluşturuyor. Fiyatı ise 1300 TL ile 1600 TL arasında değişiyor.

Dünyanın en çok satan telefonu

DÜNYANIN en çok satan cep telefonu ve aynı zamanda en çok satan tüketici elektroniği cihazı olma özelliğini Nokia’nın 1100 adlı modeli elinde bulunduruyor. 2003 yılında piyasaya çıkan ve çok basit bir tasarıma, 96 x 65 piksel çözünürlüğündeki tek renkli ekrana ve ışığa sahip olan bu telefon sadece 50 adet SMS kaydetme kapasitesine sahipti. Nokia 1100 Türkiye de dahil olmak üzere tüm dünyada 250 milyon adetten fazla sattı.

Yazarın Tüm Yazıları