Berivan’lar Yaylalara Çıktı

Güncelleme Tarihi:

Berivan’lar Yaylalara Çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2015 10:18

VAN'IN BAHÇESARAY İLÇESİNDE HAVALARIN ISINMASIYLA BİRLİKTE MAHALLELİLER, SÜRÜLERİYLE BİRLİKTE YAYLALARA ÇIKARKEN, BERİVANLAR İSE YILIN İLK SÜTÜNÜ SAĞDI.

Van’da havaların ısınmasıyla birlikte mahalleliler, sürüleriyle birlikte yaylalara çıkarken, berivanlar ise yılın ilk sütünü sağdı.
Van’da da yayla mesaisine başlayan mahalleliler, özellikle yüksek kesimlerde bulunan yaylaları doğal bitki örtüsü, geç kuruması ve yaz boyunca havanın serin geçmesi nedeniyle tercih ederken, Van-Bahçesaray karayolu üzerinde bulunan 2985 rakımlı Karabet Geçidi de bölgedeki mahalle halkı tarafından en fazla tercih edilen alanlardan biri oldu. Yukarı Narlıca mahallesinden gelerek yaylaya çıktıklarını anlatan mahalleliler, berivanların günde iki defa süt sağmaya geldiklerini belirterek, yaklaşık 4-5 saat boyunca küçükbaş hayvanların sağımını yaptıklarını ifade etti. Sabah ve akşam saatlerinde yapılan sağma işlemi sonrası hayvanların çobanları tarafından otlatılmak üzere dağlara götürüldüğünü ifade eden mahalleliler, yayla hayatının zor olduğunu, ancak temiz hava, bol güneş, serin hava ve doğal beslenmenin avantajlarını yaşadıklarını vurguladı. Bu sene kış uzadığı için yaylaya geç geldiğini söyleyen hayvan sahipleri, yayla havasının hayvanlara iyi geldiğini ve yılın ilk süt sağımına da bugün başladıklarını belirttiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!